Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέντευξη για τα ζητήματα της Υγείας

Νέο έγκλημα σε βάρος της υγείας των λαϊκών οικογενειών και των δικαιωμάτων των υγειονομικών χαρακτήρισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ - οι Γ. Λαμπρούλης, Θ. Σερδένης και Ν. Νταφούλης - τη συγχώνευση - κλείσιμο νοσοκομείων και ειδικότερα του Γενικού Νοσοκομείου (ΓΝΛ), στο νομό, που προωθεί η κυβέρνηση.

Οπως υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο Γ. Λαμπρούλης, στόχος είναι να κλείσουν τμήματα και κλινικές του ΓΝΛ, να συρρικνώσουν τον αριθμό των κρεβατιών, για να εξοικονομήσουν κρατικά κονδύλια, που θα γίνουν νέες επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Θέλουν - είπε - τα δημόσια νοσοκομεία που θα απομείνουν από τις συγχωνεύσεις, να μπορούν να ανταποκριθούν στα κυβερνητικά σχέδια για λειτουργία ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες". Δηλαδή, ως επιχειρήσεις, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - έσοδα και κέρδη, ενώ παράλληλα με όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό να εξυπηρετούνται περισσότεροι ασθενείς - πελάτες».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι δεν έχουν απέναντί τους έναν κακό υπουργό, δεν έχουν μία υποταγμένη κυβέρνηση στην τρόικα, δεν έχουν γενικά μια προσπάθεια «υποβάθμισης της δημόσιας υγείας». «Εχουν - τόνισε - ένα συγκροτημένο μέτωπο της κυβέρνησης, της ΕΕ, των κομμάτων που υπηρετούν τα μονοπώλια και γι' αυτά δουλεύουν όλοι μαζί. Εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή. Στη σύγκρουση και ρήξη με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, σε κάθε πτυχή της».

Οι στόχοι πάλης

Αναφερόμενος στους στόχους πάλης, ο Γ. Λαμπρούλης επεσήμανε: «Στο στόχαστρο της πάλης πρέπει να μπουν οι πραγματικοί ένοχοι. Ο αμυντικός αγώνας πρέπει να συνδυαστεί με την αντεπίθεση, να αναδειχθούν οι πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των υγειονομικών, αλλά και συνολικά των εργαζομένων και οι όροι που χρειάζεται για να υλοποιηθούν. Είναι αναγκαία η συμμαχία και συστράτευση στον αγώνα άλλων κλάδων εργαζομένων, μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, της φτωχής αγροτιάς, των φοιτητών - σπουδαστών και γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να μπουν φραγμοί και εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική, απομονώνοντας εκείνες τις δυνάμεις που κινούνται στη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής. Για την ενίσχυση αυτής της συμμαχίας και της πάλης της αγωνίζονται οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα εργοστάσια και τα εργοτάξια, σε όλους τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές.

Το κύριο και βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από την πολιτική και οικονομική εξουσία των μονοπωλίων που πρέπει να ανατραπεί, με την ενιαία πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Σήμερα, οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας αρκεί να τεθούν στην υπηρεσία των αναγκών των εργαζομένων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, καλούμε να παλέψουν και όλοι οι υγειονομικοί που βάζουν την επιστήμη τους στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των νόμων της αγοράς και του κέρδους. Να διεκδικήσουν μαζί μας:

-- Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια κατάργησης του ΓΝΛ.

-- Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και επείγουσας ιατρικής, πανελλαδικά αναπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες του, σύγχρονα εξοπλισμένο. Ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των 2 Νοσοκομείων της Λάρισας, για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Δημιουργία Κέντρων Υγείας στη Λάρισα, καθώς και ενίσχυση σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των περιφερειακών Κέντρων Υγείας με έμφαση στην πρόληψη.

-- Χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο 45%. Κατάργηση των 5 ευρώ και κάθε είδους πληρωμής στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας του Νομού.

-- Να προσληφθεί στο δημόσιο - κρατικό σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κ.λπ.) με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

-- Αμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Δημιουργία κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης δωρεάν φαρμάκου και βιοϊατρικής τεχνολογίας.

-- Να απαγορευτούν άμεσα οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο τομέα και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδιωτικό τομέα. Να κοινωνικοποιηθούν όσες επιχειρηματικές μονάδες Υγείας πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις για σύγχρονη ποιοτική λειτουργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ