Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο φόντο ισχυρών ανταγωνισμών

«Η πολιτικο-στρατιωτική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας: Προτάσεις και Προοπτικές» ήταν το θέμα του Συνεδρίου το οποίο συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, σε μια περίοδο που οξύνεται η διαμάχη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη διεύρυνση των σφαιρών επιρροής, με αιχμή την Ενέργεια και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο συνέδριο, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο, υπογραμμίζοντας τα τελευταία γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανθρωπιστική διάσταση κάθε κρίσης, υπενθυμίζοντας τη στάση της στην κρίση της Λιβύης.

Σε κάθε περίπτωση, οι συγκεκριμένες αναφορές δεν είναι άσχετες με την κόντρα που εκφράζεται ανάμεσα στη Ρωσία από τη μια και τις ΗΠΑ, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την άλλη, για το γεωστρατηγικό και ενεργειακό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, όπου η αστική τάξη της Ελλάδας διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο.

Στην ίδια ομιλία, η οποία κατά τα άλλα είχε θέμα την «πολιτικο-στρατιωτική διάσταση της ευρωπαϊκής ασφάλειας», ο Ελληνας ΥΠΕΞ δεν είπε κουβέντα για την «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που στήνεται με τη συμμετοχή και της χώρας μας και στην οποία αντιδρά η Ρωσία, καθώς θεωρεί ότι θίγονται ζωτικά συμφέροντα της δικής της αστικής τάξης.

Κατά τα άλλα, ο Δ. Δρούτσας περιέγραψε «τις απειλές κατά της ασφάλειας, οι οποίες είναι εξ ορισμού υπερεθνικές» ως εξής: «διεθνής τρομοκρατία, πειρατεία, διάδοση των Οπλων Μαζικής Καταστροφής, απειλές του κυβερνοχώρου και εμπόριο όπλων και ναρκωτικών»... Με άλλα λόγια, απαρίθμησε τις «απειλές» που συμπεριέλαβε το ΝΑΤΟ στο νέο στρατηγικό του δόγμα, σαν πρόσχημα για την επέμβαση στο εσωτερικό χωρών που αντιτάσσονται στα συμφέροντά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ