Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση

Τις μεθοδεύσεις μείωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο κατήγγειλε το ΚΚΕ

Σε τίποτε δεν αλλάζει την κατεύθυνση του κρατικού μηχανισμού υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, καταψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται αύριο στη Βουλή. Παράλληλα, κατήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Υπέρ της «αρχής» του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενη στην ουσία της περίφημης «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», η Βέρα Νικολαΐδου επισήμανε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα προβλήματα του Δημοσίου «σχετίζονται και παράγονται από κακούς δημόσιους υπαλλήλους και δύσκαμπτες δομές» αποκρύπτει όμως ότι στην πραγματικότητα «εκφράζουν τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους», που λειτουργεί σαφώς «υπέρ των μονοπωλίων». Μίλησε για ένα «νομοσχέδιο εντυπωσιασμού, προκειμένου να κρύψει τις πραγματικές αιτίες» και για διατάξεις που «απλώς θα μεταβάλουν την απάτη και τη διαφθορά σε ...ηλεκτρονική». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ «ακόμη και αν η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δουλέψει ρολόι σε τίποτε δεν θα αλλάξει τον προσανατολισμό του κράτους». Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοθέτημα γιατί αυτό «θέλει πρώτα και κύρια να εξυπηρετήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να διευκολύνει τους επενδυτές. Εντάσσεται στη γενικότερη λογική του fast truck. Η πλειοψηφία του λαού δε θα ωφεληθεί».

Ιδιαίτερα στάθηκε η Β. Νικολαΐδου στο θέμα του περιορισμού των δημοσίων υπαλλήλων, προσθέτοντας πως «ένας άλλος στόχος είναι η μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσα από την επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων», μιλώντας για «βάρβαρη και ανάλγητη πολιτική που όχι μόνο αδιαφορεί αλλά θριαμβολογεί που χιλιάδες θα μείνουν άνεργοι». Ειδικά, όσον αφορά στις μετατάξεις, επισήμανε ότι πρέπει να έχουν τη συναίνεση του κάθε υπαλλήλου. Για τη διάταξη που αφορά στην αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο επισήμανε ότι «αποδεικνύει τη στόχευση του νομοσχεδίου». Μάλιστα, σχολιάζοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης σημείωσε ότι «επικαλείστε την εξίσωση των ωρών εργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», όμως «τακτοποιείτε το ζήτημα προς το αρνητικότερο και όχι προς το θετικό», θυμίζοντας ότι στο Δημόσιο η άδεια λοχείας είναι 1 έτος και στον ιδιωτικό τομέα μερικοί μήνες. Η ρύθμιση αυτή - σημείωσε η Β. Νικολαΐδου - «είναι καθαρός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», προκειμένου «να αποδέχονται την όποια μορφή εργασίας προτείνει ο εργοδότης», τη στιγμή που επικρατεί «τρομοκρατία σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Ο εισηγητής της κυβέρνησης Ε. Αρβανιτίδης υποστήριξε στην τοποθέτησή του πως «το νοικοκύρεμα της Δημόσιας Διοίκησης διέρχεται μέσα από την καθιέρωση και ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο εισάγει «την εξίσωση στη μεταχείριση των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων, αυξάνονται σε 40 οι ώρες εργασίας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής της Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όμως η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει συγκεκριμένα άρθρα. Συνολικά σημείωσε ότι το νομοθέτημα «δημιουργεί εντυπώσεις και προσδοκίες χωρίς να ανταποκρίνεται σε όσα υπόσχεται» και αποτελεί «άλλοθι για την απραξία και την αδράνεια της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών επί 20 μήνες». Κριτική για ανικανότητα της κυβέρνησης και αποσπασματικότητα άσκησε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Κολοκοτρώνης, ενώ για «υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο» μίλησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αμανατίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ