Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε ψυχιατρική απορύθμιση

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών και ψυχιάτρων του ψυχιατρείου πήρε απόφαση για το κλείσιμο της ψυχιατρικής εφημερίας αύριο Τετάρτη

Με προχειρότητα και εμβαλωματικές λύσεις, προσαρμοσμένες στην περιστολή των δαπανών για την ψυχιατρική περίθαλψη και συνολικά για την Υγεία, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες και ελλείψεις του χώρου και να παρουσιάσει ως «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» την απλή ανακύκλωση της υπάρχουσας αθλιότητας.

Στα πλαίσια αυτά, εκρηκτικές καταστάσεις στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), το μεγαλύτερο ψυχιατρείο της χώρας, έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου του Γ` ΠεΣΥ Αττικής να μετακινήσει τέσσερις ψυχιάτρους στο Θριάσιο νοσοκομείο, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του εκεί ψυχιατρικού τομέα. Απόφαση, η οποία συνοδεύεται και από την περικοπή των κονδυλίων εφημερίας του ψυχιατρείου, που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος των προγραμμάτων αποασυλοποίησης και της ψυχιατρικής εφημερίας του Λεκανοπεδίου.

Αντιδρώντας, οι γιατροί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι του ΨΝΑ πραγματοποίησαν χτες, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας της ΕΙΝΑΠ, συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης, γενική συνέλευση και παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ενωσης Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ) και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Οπως υπογράμμισαν, η διοίκηση του Γ` ΠεΣΥ επιχείρησε τη μετακίνηση αρχικά τριών ψυχιάτρων του ΨΝΑ στο Θριάσιο για να καλύπτουν τις ανάγκες της εφημερίας. Οταν οι τρεις ψυχίατροι αρνήθηκαν να εκτελέσουν την απόφαση, στην οποία αντιτάχθηκε συνολικά και η ΕΙΝΑΠ, ασκήθηκε εναντίον τους πειθαρχική δίωξη. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε η απόσπαση ενός ακόμα ψυχιάτρου του ΨΝΑ στο Θριάσιο και αυτή τη φορά μάλιστα από τη μονάδα απεξάρτησης «18 Ανω», τη στιγμή που υπάρχουν 22 κενές οργανικές θέσεις στο ΨΝΑ. Το ΨΝΑ έχει 350 περίπου κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ κλειστά παραμένουν πέντε νέα τμήματα εισαγωγών, 25 κλινών το καθένα, τη στιγμή που οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων έχουν γεμίσει με ράντζα και τα μεγάλα ψυχιατρεία κινδυνεύουν να ξαναγίνουν αποθήκες ασθενών.

Κατήγγειλαν ακόμα την περικοπή των κονδυλίων εφημερίας, που έχει ως αποτέλεσμα να είναι επισφαλές για τους ασθενείς και λειτουργούς του ΨΝΑ το όλο σύστημα ψυχιατρικής εφημερίας. Τεράστιες περικοπές έχουν γίνει και στις εφημερίες των ψυχολόγων, αφού προβλέπεται να εφημερεύουν έκαστος, περίπου μια φορά ανά έξι μήνες (!), που ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση των ψυχολογικών υπηρεσιών.

Εύλογα, λοιπόν, οι γιατροί έθεσαν το ερώτημα, «μήπως αυτοί που ευνοούνται απ' όλη αυτήν την κατάσταση δεν είναι παρά οι ιδιωτικές εταιρίες που έχουν μπει με φόρα στα δημόσια ψυχιατρεία για να πάρουν - με το αζημίωτο βεβαίως - μεγάλα κομμάτια της πίτας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ποντάροντας σ' αυτήν ακριβώς τη δυσλειτουργία του δημόσιου τομέα».

Ετσι, οι γιατροί του ψυχιατρείου ζητούν την άμεση ανάκληση των αποσπάσεων και των διώξεων, την κάλυψη των κονδυλίων εφημερίας, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι γιατροί του ΨΝΑ είχαν συνάντηση με τον διοικητή του ψυχιατρείου Π. Γιαννουλάτο, ο οποίος τους είπε ότι κρίνει δίκαια τα αιτήματά τους, αλλά αποτελούν ζητήματα του υπουργείου και του ΠεΣΥ.

Στη γενική συνέλευση που ακολούθησε, οι γιατροί αποφάσισαν το κλείσιμο της ψυχιατρικής εφημερίας αύριο Τετάρτη. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Γ` ΠεΣΥ και συναντήθηκαν με τον πρόεδρό του Δ. Σερεμέτη, όπου, όμως, δε βρέθηκε διέξοδος, αφού ο τελευταίος δήλωσε αμετακίνητος στις αποφάσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ