ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Αθώος ο εργολάβος

Το Εφετείο της Λάρισας αθώωσε εργολάβο που κατηγορούνταν ότι, λόγω αμέλειας, ευθύνεται για τροχαίο δυστύχημα με θύματα δύο νέους ανθρώπους

Χτες, λίγες μόνο μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στο δρόμο-καρμανιόλα των Τεμπών, που προκάλεσε το θάνατο 21 μαθητών και τον τραυματισμό πολλών άλλων, το Τριμελές Εφετείο της Λάρισας αθώωσε έναν εργολάβο κι έναν αρμόδιο υπάλληλο της ΔΕΚΕ, που κατηγορούνταν ότι, λόγω αμέλειας, ευθύνονται για το θάνατο δύο νέων ανθρώπων σε τροχαίο δυστύχημα.

Το θανατηφόρο δυστύχημα έγινε ακριβώς πριν 6 χρόνια - το βράδυ της 21ης του Απρίλη 1997 - στο 9ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Λάρισας-Τρικάλων, όταν ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε με φορτηγό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι Ανδ. Μαμέκας και Γ. Τσιοτινός, 29 χρόνων και οι δύο, από το χωριό Ζάρκο Τρικάλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πριν, στο ίδιο σημείο του δρόμου, είχε γίνει κι άλλο τροχαίο με τρεις νεκρούς!

Στο εδώλιο κάθισαν ο κ. Ζυγογιάννης, ανάδοχος του έργου διαπλάτυνσης του δρόμου στο σημείο όπου προκλήθηκε το δυστύχημα, και ο κ. Ανθιμος, που το επόπτευε εκ μέρους της ΔΕΚΕ, κατηγορούμενοι ότι δεν είχαν μεριμνήσει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα που θα διασφάλιζαν τη διέλευση των τροχοφόρων οχημάτων από το χώρο όπου εκτελούνταν το έργο.

Αυτό που, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, συνέβαλε αποφασιστικά στο δυστύχημα ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχαν όλα τα απαιτούμενα σήματα προειδοποίησης για τους κινδύνους που ελλόχευαν, καθώς, επίσης, ότι στην άσφαλτο υπήρχαν χαλίκια που προκάλεσαν διολίσθηση του μοιραίου ΙΧ.

Αντιθέτως, οι συνήγοροι υπεράσπισης - τέσσερις δικηγόροι της Λάρισας - αλλά και ο εισαγγελέας της έδρας, ισχυρίστηκαν ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για το δυστύχημα ήταν ο θανών οδηγός του ΙΧ.

Κι ενώ στο πρωτόδικο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης ενός χρόνου, χτες αθωώθηκαν, καθώς το Εφετείο - πρόεδρος ο κ. Σαμαρτζής, εφέτες ο κ. Νικολέτας και η κυρία Κοτούλα και εισαγγελέας της έδρας ο κ. Καραγιάννης - παρά τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και παρά τα πορίσματα της Τροχαίας, που αναφέρονται σε ελλείψεις και παραλείψεις, έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που ν' αποδεικνύουν αμέλεια των κατηγορουμένων.

Η αναγγελία της αθωωτικής απόφασης προκάλεσε τις αντιδράσεις των χαροκαμένων μανάδων των δύο νεκρών παλικαριών, που φώναζαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ότι η Δικαιοσύνη τούς αδίκησε.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Ενταση δημιουργήθηκε χτες σε δύο περιπτώσεις στη δίκη των κατηγορούμενων για εμπλοκή στη «17 Νοέμβρη».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασ. Τζωρτζάτου, Ιπποκράτης Μυλωνάς σχολιάζοντας την κατάθεση του πρώην βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Παπαδημητρίου, που τραυματίστηκε από τη «17Ν» το Δεκέμβρη του 1992, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχ. Μαργαρίτης έχει τάσεις μεροληψίας. Η αντίδραση του προέδρου ήταν να διακόψει τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά, αφαιρώντας ταυτόχρονα το λόγο από τον συνήγορο. Μετά τη διακοπή τα πνεύματα ηρέμησαν όταν ο Ιπ. Μυλωνάς δήλωσε πως στη συγκεκριμένη φάση παραιτείται από το σχολιασμό της κατάθεσης του πρώην βουλευτή.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν πάλι λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης όταν ο Δημ. Κουφοντίνας απαντώντας σε ερώτηση, γιατί η «17Ν» πυροβόλησε τον Λ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τον Κων. Μητσοτάκη πατριάρχη της φαυλότητας. Στην αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου ο Δ. Κουφοντίνας είπε πως το 1963, 1,5 εκατομμύριο κόσμου αποκαλούσε τον πρώην πρωθυπουργό κάθαρμα. Ο Μ. Μαργαρίτης υπεραμύνθηκε του πολιτικού συστήματος της χώρας και των θεσμών, λέγοντας ότι θα απομακρύνει από την αίθουσα τον κατηγορούμενο.

Επί της ουσίας της ερώτησης, γιατί επιλέχτηκε σαν στόχος ο Λ. Παπαδημητρίου ο Δ. Κουφοντίνας είπε ότι από τη θέση που είχε τότε του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ήταν συνυπεύθυνος για το ξεπούλημα του παραγωγικού πλούτου της χώρας, που με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων εφάρμοζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από τους μάρτυρες που κατέθεσαν, η Μαρία Βλάχου δεν αναγνώρισε κανέναν από τους κατηγορούμενους σαν δράστες της επίθεσης, ενώ ο Γιώργος Βουτζάλης αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα τους Δημήτρη Κουφοντίνα και Βασίλη Τζωρτζάτο. Η κατάθεση του Γ. Βουτζάλη αμφισβητήθηκε έντονα από τους συνηγόρους υπεράσπισης που τον χαρακτήρισαν ψευδομάρτυρα. Ο Δ. Κουφοντίνας είπε πως η όλη διαδικασία της δίκης είναι κακοσκηνοθετημένη, αναρωτώμενος αν έχει σκοπιμότητα η παρουσία του στο δικαστήριο.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Αλλα τρία μεγαθήρια κτίζει ο Βωβός

Αλλα τρία μεγαθήρια σε ακίνητο 27 στρεμμάτων στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Τζαβέλα στο Χαλάνδρι θα κατασκευάσει η γνωστή εταιρία «Μπ. Βωβός», αυτή τη φορά, για λογαριασμό της ρώσικης πρεσβείας.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν κάτοικοι της περιοχής και ο πολιτιστικός σύλλογος «Ο Αειφόρος», ζητώντας την ακύρωση της οικοδομικής άδειας. Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι κακώς επιτρέπεται χρήση γενικής κατοικίας σε όλη την έκταση του οικοπέδου της Ρώσικης Ομοσπονδίας και συνεπώς παράνομα προβλέπει η οικοδομική άδεια την κατασκευή γραφείων και στα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο βάθος του οικοπέδου και όχι μόνο εκείνου που θα ανεγερθεί το τμήμα προς την οδό Εθνικής Αντίστασης.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατά πλειοψηφία απέρριψε την προσφυγή και με δύο αποφάσεις του δέχεται ότι:

  • Σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε βασικούς δρόμους ορισμένων περιοχών, επιτρέπεται χρήση «γενικής κατοικίας» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μεγαλύτερα καταστήματα (όχι πάντως εμπορικά κέντρα) και γραφεία.
  • Στις περιπτώσεις αυτές η δόμηση μπορεί να γίνει όχι μόνο στη «φάτσα» του οικοπέδου, αλλά και σε άλλα σημεία, δηλαδή ακόμη κι αν αυτά είναι στο βάθος του οικοπέδου. Και αυτό, ανεξάρτητα από το αν το οικόπεδο είναι γωνιαίο ή μεσαίο.

Στις ίδιες αποφάσεις αναφέρεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Χαλανδρίου επιτρέπεται μόνο χρήση «αμιγούς κατοικίας» δηλαδή κατοικίας και μικρά μαγαζιά για εξυπηρέτηση των αναγκών της γειτονιάς. Ομως, για τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στην οδό Εθνικής Αντίστασης επιτρέπεται χρήση «γενικής κατοικίας», σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής και το προεδρικό διάταγμα του 1995, με το οποίο ορίστηκαν οι χρήσεις γης στο Χαλάνδρι.

Αρνήθηκε να απολογηθεί

Ως ψευδές κατήγγειλε το κατηγορητήριο που τον εμφανίζει μέλος του «ΕΛΑ» ο Αγγελέτος Κανάς, αρνούμενος χτες να απολογηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο. Σήμερα ο ανακριτής θα επισκεφθεί εκ νέου τις φυλακές Κορυδαλλού για την απολογία της Ειρήνης Αθανασάκη.

Αυστηρότερες ποινές

Στην επιβολή αυστηρότερων ποινών για τους υπεύθυνους τροχαίων ατυχημάτων προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αφορμή τα δύο πρόσφατα πολύνεκρα δυστυχήματα στον Αλιάκμονα και στα Τέμπη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος κατά τα εγκαίνια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσε ότι θα τροποποιηθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ώστε να υπάρξουν, αφ' ενός, πιο αυστηρές ποινές και, αφ' ετέρου, η δυνατότητα κράτησης των υπαίτιων σε τέτοιες περιπτώσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες θέσεις εξέφρασε και η Ενωση Εισαγγελέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ