ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΜΟΙ «ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»
Βήμα προσαρμογής στις αντιδραστικές δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Συνάντηση υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της τρόικας της ΕΕ και βαλκανικών χωρών έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη

Μέτρα για τη γρήγορη προσαρμογή των θεσμών «Ασφάλειας» και «Δικαιοσύνης» καθώς και την αποτελεσματικότερη παρέμβαση και δράση της Ευρωαστυνομίας στις βαλκανικές χώρες, που βρίσκονται σε διαδικασία σύνδεσης με την ΕΕ, συζητήθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη στη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της τρόικας της ΕΕ με τους ομολόγους τους των βαλκανικών χωρών που έγινε πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Εξάλλου, ανακοινώθηκε πως η Σχολή Δικαστών Θεσσαλονίκης θα αποτελεί τη μόνιμη έδρα «διαρκούς επιμόρφωσης» των δικαστών των βαλκανικών χωρών σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου και ευρωπαϊκών θεσμών. Πραγματοποιήθηκε έτσι άλλο ένα βήμα στη διαδικασία προσαρμογής των χωρών αυτών στις νέες αντιδραστικές δομές που προωθεί η ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου, της Europol και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων από Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία - Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ρουμανία, και Τουρκία.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

- Η κατάρτιση και παρουσίαση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, ενός «καταλόγου επιτευγμάτων με μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη βάση των αυτοδεσμεύσεων που ανέλαβαν στη διάσκεψη του Λονδίνου οι χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία - Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη).

- Η κατάρτιση Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος σε μεσοπρόθεσμη βάση με την υποστήριξη της ΕΕ.

- Η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωαστυνομίας στην περιοχή, για την αποτελεσματική εφαρμογή των σχεδίων δράσης και την άμεση υλοποίηση αυτών που έχουν αποφασιστεί στο πολιτικό επίπεδο. Η εισαγωγή της απαραίτητης νομοθεσίας από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να καταστεί δυνατή η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ της Ευρωαστυνομίας και των χωρών αυτών.

- Η συνεργασία των αρμόδιων αρχών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με του Αξιωματικούς Συνδέσμους των χωρών - μελών της ΕΕ, στα πλαίσια δημιουργίας του δικτύου των Αξιωματικών Συνδέσμων.

- Η ανάθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας της εξέτασης των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να φιλελευθεροποιηθεί το καθεστώς θεωρήσεων στον ενδοβαλκανικό χώρο, με την υποστήριξη και ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων χωρών.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπέρ της απρόσκοπτης διακίνησης πολιτών η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου από την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση των Τουρκοκυπρίων και παράλληλα επισημαίνει ότι η απόφαση είναι παράνομη, ως ληφθείσα από παράνομο καθεστώς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ύστερα από τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων, υπεύθυνη για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι πολιτική της κυβέρνησης ήταν και είναι η απρόσκοπτη διακίνηση όλων των πολιτών και οι διατυπώσεις που απαιτούνται περιορίζονται στο ελάχιστο.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος κίνηση εντυπωσιασμού και απόσπασης της προσοχής της κοινής γνώμης. Η δική μας πλευρά, είπε, επιθυμεί τερματισμό της κατοχής και επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Αναφέροντας ότι οι θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου είναι ομόφωνες, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι αρχές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο και ότι όλοι οι πολίτες δικαιούνται να διακινούνται ελεύθερα.

Καταγγελίες για εξαφάνιση του αρχείου για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε κατηγορηματικά ότι εμμένει στις καταγγελίες του για εξαφάνιση του αρχείου για το Κυπριακό από το Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις, μετά την έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουν διαψευστεί τα όσα έχει πει, είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη επιβεβαίωση, ότι οι προηγούμενοι κυβερνώντες έχουν πάρει έγγραφα, τα οποία χαρακτηρίζουν προσωπικό αρχείο. Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε πως με τις καταγγελίες του δεν ομιλεί εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά εκπροσωπεί το ΑΚΕΛ, και ως ανεξάρτητο πολιτικό πρόσωπο είχε κάθε δικαίωμα να πει την άποψή του, χωρίς να χρειάζεται να πάρει άδεια από κανένα.

Δεν είναι θέμα υποψιών, αλλά πραγματικότητας, κατέληξε, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι λείπουν έγγραφα, που έχουν άμεση σχέση με το Κυπριακό και τα οποία δεν έχει ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τους ισχυρισμούς του κ. Χριστόφια απέρριψαν τόσο ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί πιθανά οφείλονται σε άγνοια της διαδικασίας για την τήρηση των αρχείων, όσο και ο τέως υφυπουργός στον πρόεδρο Παντελής Κούρος, που δήλωσε ότι όλα τα αρχεία βρίσκονται στη θέση τους.

Πάντως, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του σημερινού προέδρου, Μάριος Κάρογιαν, δήλωσε ότι όπως φαίνεται «δεν υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν το Κυπριακό». Ο Μ. Κάρογιαν είπε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος βρήκε ουσιαστικά κενά ράφια. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν αναφέρεται μόνο στην κυβέρνηση Κληρίδη, αλλά και σε προηγούμενες.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.00 «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον Νίκο Σαλάκο πρόεδρο της εταιρίας οικογενειακού προγραμματισμού για την αντισύλληψη.
  • Στις 22.00 «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος». Μια προσέγγιση στις αιτίες των πολέμων της τελευταίας δεκαετίας. Επιμέλεια - παρουσίαση Γιώργος Μηλιώνης.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΛΑΛΙΩΤΗ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Εδήλωσαν και οι δύο νικητές!

Με εκατέρωθεν αποζημιώσεις έληξε η δικαστική κόντρα του επίτιμου προέδρου της ΝΔ και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη. Το δικαστήριο τελικά επέλεξε μάλλον τη «σολομώντεια» λύση, παίρνοντας περίπου ίσες αποστάσεις, ενώ και οι δύο άνδρες σε χτεσινές τους γραπτές δηλώσεις αναφέρουν ότι αισθάνονται δικαιωμένοι.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρεώνει τον Κ. Λαλιώτη να καταβάλει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δραχμών στον Κ. Μητσοτάκη ως αποζημίωση για ηθική βλάβη. Επίσης, το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε να καταβληθεί αποζημίωση 20 εκατομμυρίων δραχμών και από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, η απόφαση του δικαστηρίου έκρινε ότι ο Κ. Λαλιώτης προκάλεσε στον πρώην πρωθυπουργό ηθική βλάβη με συκοφαντικούς ισχυρισμούς για διακίνηση «μαύρων» χρηματικών ποσών μέσω λογαριασμών της εταιρίας «Mayo» που ανήκαν στην οικογένεια Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ και στον Κ. Μητσοτάκη επιρρίπτει ευθύνες το δικαστήριο για τη φράση του πως «ο Λαλιώτης είναι το πιο άθλιο πράγμα που έχει δει στην πολιτική ζωή», κρίνοντας ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ υπερέβη το αναγκαίο μέτρο. Αντίθετα, τις άλλες φράσεις του Κ. Μητσοτάκη το δικαστήριο τις θεωρεί δικαιολογημένες, γιατί είχαν προηγηθεί προηγούμενες συκοφαντικές δηλώσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Σε δηλώσεις του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι ο Κ. Λαλιώτης «εκρίθη συκοφάντης», ενώ ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι νιώθει «πολιτικά και ηθικά δικαιωμένος».

Ο «Ευρωπαίος» Σημίτης

Η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Σκανδιναβία

Με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΕ ο Κ. Σημίτης συναντήθηκε χτες στο Ελσίνκι - που αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην περιοδεία του στις Σκανδιναβικές χώρες - με την Πρόεδρο της Φιλανδίας Τάρια Χάλονεν και τη νεοεκλεγείσα πρωθυπουργό Ανελι Γετεμάκι.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα ζητήματα που θα τεθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, όπως η ευρωπαϊκή συνέλευση, η μετανάστευση και οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα θεσμικά ζητήματα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Φινλανδία συγκαταλέγεται στα κράτη - μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ που ετοιμάζει ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπολοίπων οργάνων της Ενωσης, και αντιτίθεται στο θεσμό του προέδρου της ΕΕ.

Εξάλλου, μεταξύ άλλων, η φινλανδική πλευρά ζήτησε να εγκατασταθεί η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων της ΕΕ στο Ελσίνκι. Καθώς, ανάλογο αίτημα έχει θέσει και η Ιταλία, που προτείνει ως έδρα της υπηρεσίας την Πάρμα, ο πρωθυπουργός απέφυγε να λάβει θέση, σημειώνοντας ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, βάσει των προτάσεων που θα υποβάλλουν οι δυο υποψήφιες χώρες.

Ο πρωθυπουργός χτες το βράδυ βρέθηκε στη Στοκχόλμη, όπου είχε συνομιλίες με τον Σουηδό ομόλογό του, Γκίραν Πέρσον. Σήμερα ο Κ. Σημίτης θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ