ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Διαδήλωση κατά της κατοχής το σιιτικό προσκύνημα

«Είμαστε ικανοί να κυβερνηθούμε, δεν είναι απαραίτητος ο Γκάρνερ», δηλώνουν με νόημα θρησκευτικοί ηγέτες των Σιιτών

Από τη συγκέντρωση των Σιιτών στην Καρμπάλα

Associated Press

Από τη συγκέντρωση των Σιιτών στην Καρμπάλα
ΚΑΡΜΠΑΛΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός που υπέστησα από τις αμερικανικές δυνάμεις ήταν χειρότερα από ό,τι είχα ζήσει με τον Σαντάμ Χουσεΐν». Αυτό δήλωσε, χτες, στο τηλεοπτικό δίκτυο του Αμπού Ντάμπι, ο σιίτης κληρικός Σεΐκ Μοχάμεντ αλ Φαρτούζι, τον οποίο είχαν συλλάβει σε αντι-κατοχική διαδήλωση στη Βαγδάτη, στις 20 Απρίλη, οι αμερικανικές δυνάμεις για να τον απελευθερώσουν δύο ημέρες αργότερα, μετά από τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις των κατοίκων της Βαγδάτης.

Την ίδια στιγμή, στην ιερή πόλη των Σιιτών, Καρμπάλα, περίπου 2 εκατομμύρια πιστοί ολοκλήρωσαν τις διήμερες τελετουργίες του προσκυνήματος, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Ιμάμη Αλί, του εγγονού του Προφήτη, που θεωρείται ηγέτης του σιιτικού ρεύματος. Παρά τις εκκλήσεις που απηύθυναν ορισμένοι φιλο-αμερικανοί σιίτες κληρικοί προς τους εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς, και χτες το προσκύνημα μετατράπηκε σε αντιαμερικανική διαδήλωση. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Οχι σε μια αμερικανική κυβέρνηση, όχι σε μια στρατιωτική κυβέρνηση, όχι στον Αχμάντ Τσαλαμπί» (αναφερόμενοι στον ηγέτη της οργάνωσης «Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο» που η Ουάσιγκτον φέρεται να προορίζει για την ιρακινή ηγεσία), «όχι σε όλους τους Τσαλαμπί», «όχι στην κατοχή», «όχι στις αμερικανικές συμβουλές».

Ενας από τους διοργανωτές του προσκυνήματος, ο Σεΐκ Ράεντ Χαϊντάρι, δήλωνε ότι όπως αποδείχτηκε από το ειρηνικό προσκύνημα των Σιιτών στην Καρμπάλα, «όλοι οι μουσουλμάνοι είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε δύναμη προσπαθήσει να ελέγξει τον ιρακινό λαό και αναφέρομαι συγκεκριμένα στις ΗΠΑ και σε οποιονδήποτε άλλον τρέφει ανάλογες φιλοδοξίες». Δηλώσεις έκανε, χτες, και ο ΓΓ του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, το οποίο εδρεύει στο Ιράν και είναι η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη σιιτική οργάνωση του Ιράκ, η οποία διαθέτει εξαιρετικά εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο ένοπλο τμήμα.

Ο Αμπντελαζίζ Χακίμ αλ Μπακρ, λοιπόν, δήλωσε σαφώς ότι «η παρουσία του Γκάρνερ στο Ιράκ δε θεωρείται απαραίτητη. Το ειρηνικό προσκύνημα στην Καρμπάλα αποδεικνύει ότι οι Ιρακινοί είναι ικανοί να διαχειριστούν μόνοι τους τις υποθέσεις τους. Η αμερικανική παρουσία, αν συνεχιστεί, είναι κατοχή». Ο αλ Μπακρ προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα «γενικώς» με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και συμπληρώνοντας ότι «οι Σιίτες του Ιράκ δεν έχουν άμεση σχέση με τους Σιίτες του Ιράν. Δε σκοπεύει κανείς να μεταφυτεύσει το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν στο Ιράκ». Με νόημα, πάντως, κατέληξε ότι «η αντίστασή μας στις κατοχικές δυνάμεις θα είναι ειρηνική. Μέχρι στιγμής, το ένοπλο τμήμα της οργάνωσης δε σκοπεύει να αναλάβει καμία απολύτως δράση».

Για τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι εντυπωσιακές διαδηλώσεις των Σιιτών στην Καρμπάλα και οι δηλώσεις των περισσότερων ηγετών τους αποτελούν μια σαφή «επίδειξη δύναμης» προς τις δυνάμεις κατοχής. Ενδεικτικό της αμηχανίας των αμερικανικών δυνάμεων είναι το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν από την Καρμπάλα και κράτησαν αποστάσεις. Μάλιστα, η «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριζε, χτες, ότι η Ουάσιγκτον «δεν είχε υπολογίσει καλά ούτε τις διαθέσεις, αλλά ούτε και το επίπεδο οργάνωσης των Σιιτών, με αποτέλεσμα να αναζητά τάχιστα και εναγωνίως τρόπους χειραγώγησής τους, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής».

Αμερικανικές «κυρώσεις» για τη γαλλική αντίθεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέο επεισόδιο στις διαταραγμένες αμερικανο-γαλλικές σχέσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις οποίες το «Παρίσι θα υποστεί συνέπειες» για την αρνητική του στάση απέναντι στην αμερικανική θέση περί άμεσης ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

Ο Κόλιν Πάουελ δε διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες, αλλά έσπευσε να «υπενθυμίσει» ότι οι ΗΠΑ «αναγκάστηκαν» να κινηθούν εκτός ΟΗΕ, εξαιτίας της απειλής άσκησης βέτο από τη Γαλλία και πιθανώς τη Ρωσία και ότι ο ίδιος «έκανε διπλωματικό αγώνα δρόμου» απέναντι στον Γάλλο ΥΠΕΞ, περιοδεύοντας στις 3 αφρικανικές χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους, μάταια. Πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο διέρρεαν ότι εξετάζονται τα ενδεχόμενα ελαχιστοποίησης της γαλλικής επιρροής στο ΝΑΤΟ, μεταφέροντας το κέντρο αποφάσεων στο στρατιωτικό σκέλος, όπου η Γαλλία δε συμμετέχει ή να μην απευθύνουν πρόσκληση στο Παρίσι για συμμετοχή σε αμερικανο-ευρωπαϊκές συναντήσεις.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που πραγματοποιεί περιοδεία στη Μ. Ανατολή, δήλωσε ότι «ΗΠΑ - Γαλλία είναι φίλες και σύμμαχες χώρες, άρα δε νοούνται κυρώσεις μεταξύ τους. Αλλωστε, δε νοούνται κυρώσεις εναντίον κάποιου που υποστηρίζει τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, και θα συνεχίσει να το πράττει». Αργά, χτες, έγινε γνωστό ότι ο Πάουελ τηλεφώνησε στον ντε Βιλπέν για να του πει ότι «η γαλλική πρόταση για αναστολή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ είναι στη σωστή κατεύθυνση», αν και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλάμβανε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «τερματισμό και όχι άρση των κυρώσεων».

Στο θέμα των κυρώσεων αναφέρθηκε, χτες, και το Βερολίνο, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο να εξετάσει «όλες τις προτάσεις», αμέσως μετά την κατάθεση αναφοράς από τον Μπλιξ, που θα βεβαιώνει ότι στο Ιράκ δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής. Ενδεικτικό ενός σχετικά αρνητικού κλίματος που επικρατεί για την αμερικανική πρόταση, ακόμη και στη Βρετανία, είναι άρθρο των «Financial Times», όπου τονίζεται ότι θα πρέπει «ανεξαρτήτως να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Είναι εξαιρετικά ειρωνικό ότι οι ΗΠΑ βιάστηκαν να κάνουν πόλεμο για αυτά, αλλά αργούν να τα βρουν».

Και τώρα, αρχίζει ο πετρελαϊκός πόλεμος

ΒΑΣΟΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αρχισε χτες να ρέει το ιρακινό πετρέλαιο από τις νότιες πηγές της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Αργό πετρέλαιο από τα κοιτάσματα στο νότιο τμήμα του Ιράκ άρχισε χτες να διακινείται για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Το πετρέλαιο διοχετεύτηκε, μέσω του άθικτου συστήματος αγωγών, σε δεξαμενές αποθήκευσης στο Ζουμπαΐρ, έξω από τη Βασόρα. Ο υποστράτηγος Ρόμπερτ Κρίαρ του αμερικανικού στρατού, που έχει διοριστεί κάτι σαν στρατιωτικός... υπουργός πετρελαίου των κατοχικών δυνάμεων, έσπευσε να πει στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι «η επικέντρωσή μας είναι να επιτευχθεί το μέγιστο όφελος για τον ιρακινό λαό» (σ.σ. σας πιστεύουμε στρατηγέ μας, μην ορκίζεστε). Εως το Σάββατο, οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν διασφαλίσει τους αγωγούς μεταφοράς προς διυλιστήριο, κοντά στους οποίους υπάρχουν βόμβες που δεν έχουν εκραγεί.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι από 6 έως 15 εβδομάδες, τα κοιτάσματα της Ρουμάιλα μπορούν να αποδίδουν 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν χτες άλλο ένα 5% στις διεθνείς αγορές, μετέδιδε το «Ρόιτερς», με το αργό τύπου μπρεντ στα 24,22 δολάρια/βαρέλι, γεγονός που «αυξάνει την πίεση» στις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, εκπρόσωποι των οποίων συναντώνται σήμερα κατεπειγόντως στη Βιέννη να μειώσουν την παραγωγή για να εξισορροπήσουν τις τιμές στα τουλάχιστον 25 δολάρια/βαρέλι - πράγμα το οποίο οι Αμερικανοί καθόλου δε θέλουν, όπως διαμήνυσαν πρόσφατα με ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). Το μόνο βέβαιο για τη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ, πάντως, είναι ότι το Ιράκ δε θα συμμετάσχει, αφού οι Αμερικανοί δεν έχουν διορίσει... κυβέρνηση της αρεσκείας τους και φυσικά η προηγούμενη ανήκει στην ιστορία - ο υπουργός πετρελαίου του Σαντάμ, Αμίρ Ρασίντ, είναι πλέον γνωστός ως ο κ. «Εξι Σπαθί».

Αλλη μια πληροφορία όσον αφορά τα πετρέλαια του Ιράκ αφορά τις προθέσεις του Ισραήλ να αποκτήσει ένα μερίδιο - σε προνομιακή τιμή, όλως παρεμπιπτόντως - ξανανοίγοντας τον παλιό αγωγό που ξεκινά από το Κιρκούκ και καταλήγει στη Χάιφα. Την πληροφορία τεκμηριώνει με μακροσκελές του άρθρο στην «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ» ο Τζον Κούλεϊ, ανταποκριτής της εφημερίδας στην περιοχή για κάπου 40 χρόνια.

«Βέλη» Ουάσιγκτον κατά Ιράν

«Να μην αναμειχθεί στις εξελίξεις στο Ιράκ» προειδοποίησε, χτες, την Τεχεράνη ο Λευκός Οίκος, υιοθετώντας πληροφορίες που φέρουν Ιρανούς πράκτορες να έχουν επαφές με τη σιιτική ιρακινή πλειοψηφία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Προειδοποιήσεις προς το Ιράν να μην αναμειχθεί κατά τον οποιονδήποτε τρόπο στις εξελίξεις στο Ιράκ απηύθυνε, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, μετά την οξυνόμενη φημολογία περί διείσδυσης Ιρανών μυστικών πρακτόρων στο Νότιο Ιράκ προκειμένου να επηρεάσουν το κομμάτι εκείνο του σιιτικού πληθυσμού που είναι ξεκάθαρα φιλοϊρανικό.

«Θα εναντιωθούμε σε οποιαδήποτε έξωθεν ανάμειξη στην πορεία του Ιράκ προς τη δημοκρατία», τόνισε ο Φλάισερ, συμπληρώνοντας ότι «φυσικά η διείσδυση πρακτόρων για να αποσταθεροποιήσουν το σιιτικό πληθυσμό εμπίπτει σαφώς σε αυτήν την κατηγορία». «Το μήνυμα, υποστήριξε, απεστάλη στην Τεχεράνη ξεκάθαρα μέσα από πολύ γνωστούς επικοινωνιακούς διαύλους».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αποπειράθηκε να διαχωρίσει τις αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις της πλειοψηφίας των σιιτών από τις κατηγορίες που εκτόξευσε προς την Τεχεράνη εμφανιζόμενος θετικός απέναντι σε ορισμένα από τα θρησκευτικά αιτήματα των Σιιτών. «Είναι λογικό σε μια ισλαμική χώρα ο ηγέτης της να είναι ισλαμιστής. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται, μάλλον, δεδομένο», υποστήριξε ο Φλάισερ. «Κάτι τέτοιο, όμως, είναι πολύ διαφορετικό από την εγκαθίδρυση μιας ισλαμικής δικτατορίας, που δε θα αναγνωρίζει θρησκευτικές διαφορές, που δε θα κυβερνά με διαφάνεια, που δε θα είναι ανεκτική».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αμερικανός υποστράτηγος Ντέιβιντ Μακ Κίρναν, του οποίου οι δυνάμεις βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Ιράκ. Ο Μακ Κίρναν τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «παρακολουθούν στενά τις κινήσεις ορισμένων στοιχείων που προσπαθούν να προσεταιριστούν τους σιίτες», αλλά κατέληξε ότι «δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμία απειλή για τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις».

Εκεχειρία ΗΠΑ - ιρανικής ένοπλης αντιπολίτευσης

Την ίδια στιγμή, η αντιπολιτευτική ιρανική οργάνωση «Μουτζαχεντίν Χαλκ» (Μουτζαχεντίν του Λαού), που αντιμάχεται το ιρανικό θρησκευτικό καθεστώς και εδρεύει στο Νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία εκεχειρίας με τις αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της, Μοζέν Νάντι, οι μάχες ανάμεσα στους μαχητές της οργάνωσης και στις αμερικανικές δυνάμεις τερματίστηκαν, ενώ η συμφωνία προβλέπει ότι η οργάνωση μπορεί να διατηρήσει τις δυνάμεις της στο έδαφος του Ιράκ αλλά και τον οπλισμό της.

Από το στρατηγείο της Ντόχα, Αμερικανός εκπρόσωπος επιβεβαίωνε την επίτευξη εκεχειρίας, αλλά χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος των «Μουτζαχεντίν Χαλκ» υπονοούσε ότι εφόσον η οργάνωση διατηρεί τον οπλισμό της, θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της κατά της Τεχεράνης, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ιράν.

Ιταλοί πράκτορες βοήθησαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο

ΡΩΜΗ.- Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραδέχτηκε χτες ότι Ιταλοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών προσέφεραν «σημαντικές υπηρεσίες» στις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ...

Η δήλωση ήρθε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα», που αποκάλυψε ότι Ιταλοί πράκτορες στρατολόγησαν αξιωματικούς του ιρακινού στρατού και αξιωματούχους του κόμματος Μπάαθ, για να αντλούν πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις διάφορων ατόμων στο Ιράκ - όπως, για παράδειγμα, του Παλαιστινίου Αμπού Αμπάς που συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η αποκάλυψη των ενεργειών της κυβέρνησης καταδικάστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού, όπως δήλωσαν και βουλευτές, η κυβέρνηση «παρά τις υποσχέσεις της έστειλε μυστικά τους πράκτορες στο Ιράκ, βάζοντας την ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο».

Εμφανίστηκε «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο»

ΚΑΪΡΟ.--

Την εμφάνισή της στα αραβικά ΜΜΕ έκανε, με ανακοινώσεις, μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Ιράκ». Υπό τον τίτλο «Η επίθεση τελειώνει, η απελευθέρωση αρχίζει», η οργάνωση εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στον «κλέφτη της Βαγδάτης, Αχμάντ Τσαλαμπί», τον οποίο πριμοδοτεί η Ουάσιγκτον και σε όλους τους επίδοξους συνεργάτες των ΗΠΑ. «Οι Ιρακινοί δε θα ανεχτούν τα εδάφη τους να μοιραστούν ανάμεσα σε δολοφόνους και σε εισβολείς».

Το Μέτωπο «είναι αποφασισμένο να απελευθερώσει το Ιράκ και να διώξει τις δυνάμεις κατοχής. Ο ιρακινός λαός θα πρέπει να θυμηθεί ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα του είναι ανάλογο με ό,τι γίνεται στην Παλαιστίνη». Ο Τζέι Γκάρνερ χαρακτηρίζεται «σιωνιστής και ανεπιθύμητος» μετά και από τις δηλώσεις του πλήρους υποστήριξης προς το Ισραήλ. «Το Ιράκ μπορεί να έχασε τον πόλεμο, αλλά δε θα παραδοθεί ποτέ, καλύτερα να πεθάνει».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Ελ Αμίρ αλ Ρακαμπί, γνωστό Ιρακινό αντικαθεστωτικό που δε συμμετείχε σε επαφές με τις ΗΠΑ, η οργάνωση δημιουργήθηκε αμέσως μετά την πτώση της Βαγδάτης και μετέχουν σε αυτήν μετριοπαθείς ισλαμιστές αλλά και μαχητές αριστερών και εθνικών τάσεων, ενώ γίνονται προσπάθειες να συμμετάσχουν πρώην μέλη των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων τα οποία διαφωνούσαν με το καθεστώς.

Ο Γκάρνερ επιχειρεί να «συνετίσει» τους Κούρδους

ΚΙΡΚΟΥΚ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στο προσκήνιο ο Τζέι Γκάρνερ υποσχόταν στους Κούρδους μια κυβέρνηση - «μωσαϊκό» που θα είναι «αντιπροσωπευτική» όλων των εθνοτήτων του Ιράκ. Ωστόσο στο παρασκήνιο, φέρεται να προειδοποίησε τους Κούρδους να μη συνεχίσουν το πογκρόμ κατά Αράβων και Τουρκομάνων.

ΧΤες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», συστήθηκε κοινή αμερικανοκουρδική «επιτροπή» η οποία θα επιβλέπει την επιστροφή των Κούρδων στις περιοχές που ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε «αραβοποιήσει» τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Η επιστροφή των Κούρδων είχε ήδη ξεκινήσει από την πτώση Κιρκούκ και Μοσούλης, με αποτέλεσμα πάνω από 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες - και, εν τέλει, την προχτεσινή αμερικανική «επίδειξη ισχύος», την εισβολή 5.000 ανδρών τους στη Μοσούλη.

Πολιτικοί εκπρόσωποι των Τουρκομάνων κατηγορούν ήδη τους Κούρδους για πολιτική «εθνικών εκκαθαρίσεων» στο Κιρκούκ και ζητούν την «προστασία» όχι των αμερικανικών, αλλά των βρετανικών και ευρωπαϊκών στρατευμάτων...

Μια ακόμη εξέλιξη αρκετά «περίεργη» είναι η αναφερθείσα χτες απαγωγή ενός σιίτη θρησκευτικού ηγέτη, του Αγιατολάχ Μοχάμεντ Τάκι Αλ-Μαντράσι, τη Δευτέρα, από Κούρδους - ενώ κατευθυνόταν από το Ιράν προς την Κερμπάλα για να συμμετάσχει στο προσκύνημα που γίνεται στην ιερή πόλη των σιιτών. Ο Αγιατολάχ απήχθη σε περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν τον κρατά το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν. Ο Μαντράσι«επέστρεφε στο Ιράκ μετά από 32 χρόνια στην εξορία, απ' όπου είχε πολεμήσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν» σύμφωνα με σιιτικές πηγές αλλά και από το Ιράν. Οι σιίτες φέρονται έξαλλοι και αποδίδουν την ευθύνη «στις συμμαχικές δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ