Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αμερικανικές «κυρώσεις» για τη γαλλική αντίθεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέο επεισόδιο στις διαταραγμένες αμερικανο-γαλλικές σχέσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις οποίες το «Παρίσι θα υποστεί συνέπειες» για την αρνητική του στάση απέναντι στην αμερικανική θέση περί άμεσης ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

Ο Κόλιν Πάουελ δε διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες, αλλά έσπευσε να «υπενθυμίσει» ότι οι ΗΠΑ «αναγκάστηκαν» να κινηθούν εκτός ΟΗΕ, εξαιτίας της απειλής άσκησης βέτο από τη Γαλλία και πιθανώς τη Ρωσία και ότι ο ίδιος «έκανε διπλωματικό αγώνα δρόμου» απέναντι στον Γάλλο ΥΠΕΞ, περιοδεύοντας στις 3 αφρικανικές χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους, μάταια. Πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο διέρρεαν ότι εξετάζονται τα ενδεχόμενα ελαχιστοποίησης της γαλλικής επιρροής στο ΝΑΤΟ, μεταφέροντας το κέντρο αποφάσεων στο στρατιωτικό σκέλος, όπου η Γαλλία δε συμμετέχει ή να μην απευθύνουν πρόσκληση στο Παρίσι για συμμετοχή σε αμερικανο-ευρωπαϊκές συναντήσεις.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που πραγματοποιεί περιοδεία στη Μ. Ανατολή, δήλωσε ότι «ΗΠΑ - Γαλλία είναι φίλες και σύμμαχες χώρες, άρα δε νοούνται κυρώσεις μεταξύ τους. Αλλωστε, δε νοούνται κυρώσεις εναντίον κάποιου που υποστηρίζει τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, και θα συνεχίσει να το πράττει». Αργά, χτες, έγινε γνωστό ότι ο Πάουελ τηλεφώνησε στον ντε Βιλπέν για να του πει ότι «η γαλλική πρόταση για αναστολή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ είναι στη σωστή κατεύθυνση», αν και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλάμβανε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «τερματισμό και όχι άρση των κυρώσεων».

Στο θέμα των κυρώσεων αναφέρθηκε, χτες, και το Βερολίνο, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο να εξετάσει «όλες τις προτάσεις», αμέσως μετά την κατάθεση αναφοράς από τον Μπλιξ, που θα βεβαιώνει ότι στο Ιράκ δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής. Ενδεικτικό ενός σχετικά αρνητικού κλίματος που επικρατεί για την αμερικανική πρόταση, ακόμη και στη Βρετανία, είναι άρθρο των «Financial Times», όπου τονίζεται ότι θα πρέπει «ανεξαρτήτως να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Είναι εξαιρετικά ειρωνικό ότι οι ΗΠΑ βιάστηκαν να κάνουν πόλεμο για αυτά, αλλά αργούν να τα βρουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ