Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ
Παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Στη Δικαιοσύνη περνάει η υπόθεση με τις καταγγελίες του εκδότη της «Αυριανής» Γ. Κουρή, η οποία καλείται να ερευνήσει τα καταγγελλόμενα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι ζούμε μέρες του 1989.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σ. Μπάγιας παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τις καταγγελίες Γ. Κουρή για οικονομικές συναλλαγές στελεχών της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία Αθ. Αθανασούλη. Τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ο Σ. Μπάγιας την ανέθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ε. Τουμπάνου και ζητάει η έρευνα να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μηνός.

Χτες, είχαμε και την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκη, ο οποίος με έγγραφό του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σ. Μπάγια ζητούσε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απέστειλε στον Σ. Μπάγια και την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, τα δημοσιεύματα της «Αυριανής», καθώς και άλλων εφημερίδων, ενώ στο έγγραφό του ανέφερε να εξεταστεί αν υπάρχει η περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης.

Επίσης, στο έγγραφό του ο Ε. Κρουσταλλάκης ζητάει να κληθούν οι καταγγέλλοντες και να καταθέσουν τα στοιχεία που κατέχουν. Τέλος, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ότι στην περίπτωση που με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στην υπόθεση πρόσωπα της κυβέρνησης, θα πρέπει ο εισαγγελέας που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση να τηρήσει απαρεγκλίτως τις σχετικές διατάξεις του συντάγματος (άρθρο 86 παρ. 1 και 2), καθώς και του νόμου περί ευθύνης υπουργών που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Στην περίπτωση που από τα στοιχεία της υπόθεσης προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, η έρευνα θα πρέπει να σταματήσει και ο σχετικός φάκελος να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Να υπενθυμίσουμε ότι δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση για πολιτικά πρόσωπα δεν επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της Βουλής, ενώ η ποινική δίωξη ασκείται μόνο από τη Βουλή. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Επίσης, η Βουλή με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά η πρόταση απορρίπτεται ως αβάσιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών έγινε ήδη προσπάθεια, για να καταθέσει ο Γ. Κουρής, ο οποίος, όμως, φέρεται να είναι καθ' οδόν προς την Κεφαλλονιά, οπότε και η κατάθεσή του θα δοθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ