ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Απόγνωση από τις καταστροφές

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στα χωριά που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία

Περιοδεία στα χωριά του νομού Πέλλας και Ημαθίας, που επλήγησαν τελευταία από την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς οι καλλιέργειες, πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, συνοδευόμενος από στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών των δύο νομών.

Μόνιμη κουβέντα των κατοίκων στα χωριά Αρνισσα, Παναγίτσα, Μάνδαλο, Αμπελιές, Εξαπλάτανο, Καλύβια, που επισκέφθηκε το κλιμάκιο, είναι το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι αγρότες των περιοχών αυτών. Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής εμφανίζουν οι περισσότερες περιοχές και απόγνωση επικρατεί στα χωριά. Μηδαμινή θα είναι φέτος, τονίζουν οι αγρότες, η παραγωγή μήλων, ροδάκινων, κερασιών, ακτινιδίων, αχλαδιών, λόγω του χιονιού και στη συνέχεια του παγετού που επικράτησαν στις αρχές αυτού του μήνα. Για τις παραπάνω καλλιέργειες δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η καταστροφή φτάνει στο 100% των καλλιεργειών.

Στο χωριό Γαλατάδες, οι παραγωγοί πληροφόρησαν τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι τα σπαράγγια έχουν υποστεί ζημίες σε ποσοστό πάνω από το 50%. Ανύπαρκτη θα είναι αυτό το καλοκαίρι και η εξαγωγική δραστηριότητα, αφού οι ποσότητες της παραγωγής, κυρίως των ροδάκινων, θα είναι ελάχιστες. Ακόμη, θα υπάρχει αύξηση της ανεργίας, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται στους δύο νομούς σε επιχειρήσεις μεταποίησης και διαλογής φρούτων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δε θα λειτουργήσουν λόγω της έλλειψης των ροδάκινων και των βερίκοκων, που αποτελούν τα κύρια αγροτικά προϊόντα που κονσερβοποιούνται. Σε δεινή οικονομική θέση περιέρχονται και οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ιδιαίτερα όσες διακινούσαν ροδάκινο. Είναι άγνωστο το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο προσωπικό, στις τράπεζες και σε τρίτους...

Μιλώντας ο Αγγελος Τζέκης στους παραγωγούς τόνισε ότι γυρνώντας στα χωριά της Ημαθίας και της Πέλλας διαπίστωσε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στους δύο νομούς, καθώς η τελευταία κακοκαιρία έρχεται να ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή στις περιοχές αυτές. Δεν έφτανε, είπε, που ήταν λιγοστά τα χρήματα που έπαιρναν οι παραγωγοί για τα προϊόντα τους είτε πρόκειται για ροδάκινα, είτε για κεράσια, αλλά εκκρεμούν και οι αποζημιώσεις των τριών τελευταίων χρόνων από τις ζημιές λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο βουλευτής ζήτησε από τους αγρότες να μην επαναπαυθούν στις διαβεβαιώσεις για αποζημιώσεις που τους δόθηκαν από το κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο επισκέφθηκε τους δύο νομούς. Αντίθετα, τους κάλεσε να επιμείνουν στους αγώνες τους προκειμένου να μπορέσουν να πληρωθούν το 50% του ποσού της αποζημίωσης αμέσως μόλις γίνουν οι εκτιμήσεις, όπως άλλωστε προβλέπει ο κανονισμός. Ακόμη να απαιτήσουν το πάγωμα των υποχρεώσεων σε δάνεια που «τρέχουν» στις τράπεζες.

ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
«Αλλαξε ο Μανωλιός και» ... είδε τ' αυλάκια αλλιώς

Βρέχει δε βρέχει 15 εκατ. ευρώ γίνονται κάθε χρόνο «μπαλαντέρ» ...της κυβέρνησης!

Πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωνε ότι εξασφάλιζε από τον προϋπολογισμό 5 δισ. δραχμές ή 15 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Φέτος έβρεξε αρκετά ...και χτες ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκαν 15 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2003 για την αποκατάσταση των ζημιών σε εγγειοβελτιωτικά έργα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ανακοινώθηκε, επίσης, πως εξασφαλίστηκαν προκαταβολικά και άλλα 9 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2004, για να δοθούν επιπρόσθετα, αν δε φτάσουν τα 15 εκατ. ευρώ...

Τα δύο προηγούμενα χρόνια όταν ανακοινωνόταν η εξασφάλιση των 5 δισ. δρχ. ή των 15 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, λεγόταν πως τα χρήματα αυτά - ψίχουλα - πήγαιναν για παρεμβάσεις και δράσεις άμεσης απόδοσης. Βασικά, δηλαδή, για πρόχειρα χωμάτινα φράγματα και επισκευή και αποκατάσταση ζημιών στα αρδευτικά δίκτυα. Φέτος η σειρά άλλαξε και το δεύτερο μπήκε πρώτο, στις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις...

Για το θέμα αυτό το υπουργείο Γεωργίας έσπευσε χτες να βγάλει και μια ανακοίνωση-κοροϊδία, ανεβάζοντας το ποσό που θα διατεθεί για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών αποκατάστασης ζημιών σε εγγειοβελτιωτικά έργα στα 59 εκατ. ευρώ, μόνο και μόνο για λόγους δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα 15 εκατ. ευρώ του 2003, τα 9 του 2004 και άλλα 35 εκατ. ευρώ που θα ζητήσει η κυβέρνηση ως ενίσχυση από το κοινοτικό ταμείο αλληλεγγύης, από τα οποία όμως ένα ...μέρος τους θα πάει και για αποκατάσταση ζημιών στα αρδευτικά δίκτυα, μια και βασικά προορίζονται για δρόμους. Ομως, εδώ προκύπτει και ένα ακόμα ζήτημα. Αν δοθεί τελικά έγκριση από την ΕΕ, για τα 35 εκατ. ευρώ που ήδη «μοίρασε» η κυβέρνηση για τις ζημιές στα αρδευτικά δίκτυα, αυτό θα γίνει αφού πρώτα τεθεί τέτοιο αίτημα, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί. Κι αφού τεθεί το αίτημα, θα περάσουν και κάποιοι μήνες μέχρι να εγκριθεί. Δηλαδή, το καλοκαίρι θα έχει περάσει. Τώρα αν σε κάποιες περιοχές δεν έχουν επισκευαστεί τα αρδευτικά δίκτυα που έπαθαν ζημιές, δεν πειράζει... Μπορεί και να επισκευαστούν το 2004.

Η μεγαλύτερη ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι φέτος το καλοκαίρι σε διάφορες αγροτικές περιοχές, όπως της Θεσσαλίας και της Βοιωτίας, για παράδειγμα, οι αγρότες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειψυδρίας, λόγω έλλειψης και μη χρηματοδότησης από την κυβέρνηση των απαραίτητων έργων υποδομής.

«Μαζέψτε» τους καπνεμπόρους

Να προστατέψει η κυβέρνηση τους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας από τους καπνεμπόρους ζητούν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής

Τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών της επαρχίας Ελασσόνας του Ν. Λάρισας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής. Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται ότι «έντονη ανησυχία και αγανάκτηση κυριαρχεί στα καπνοχώρια της επαρχίας Ελασσόνας του Νομού Λάρισας. Επειδή οι καπνέμποροι εκμεταλλεύονται κάποια αόριστη ποιοτική υποβάθμιση των καπνών λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων την περίοδο της συγκομιδής, οι τιμές πώλησης των καπνών φέτος κατρακύλησαν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και κυμαίνονται από 20 λεπτά έως 1,5 ευρώ, με αποτέλεσμα οι καπνοπαραγωγοί να είναι ανάστατοι γιατί μ' αυτές τις τιμές θα βρεθούν χρεωμένοι».

Ακόμη τονίζεται πως «η κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο αν και γνώριζε το πρόβλημα δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει το εισόδημα των καπνοπαραγωγών. Είναι ανάγκη να πάρει μέτρα, ώστε να υποχρεώσει τους καπνεμπόρους να εφαρμόσουν τα συμβόλαια και όπου υπάρχει ποιοτική υποβάθμιση να καταβάλει αποζημιώσεις στους καπνοπαραγωγούς για να στηριχτεί το εισόδημά τους».

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας:

  • Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για να προστατέψει τους καπνοπαραγωγούς από τους καπνεμπόρους
  • Εάν θα αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί για να συμπληρωθεί το εισόδημά τους;
Καταγγέλλουν εκλογική νοθεία

Την ακύρωση των εκλογών που παρανόμως διεξήχθησαν στο Γεωπονικό Σύλλογο Μακεδονίας - Θράκης, ζητά με υπόμνημά της, προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, η Πανεπιστημονική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση. Στο υπόμνημα τονίζεται ότι ήδη η Πανεπιστημονική προχωρά στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και παρατίθενται όλες οι παρατυπίες που έπραξε η πλειοψηφία που πρόσκειται στο ΣΥΝ στο ΔΣ του Συλλόγου, με σκοπό να παραμείνει πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό της σωρείας των παρανομιών είναι ότι από τα χιλιάδες μέλη του Συλλόγου ψήφισαν μόνο 35 μέλη! Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το καταστατικό για την προκήρυξη των εκλογών και την κατάθεση των ψηφοδελτίων, ακυρώθηκαν ψηφοδέλτια άλλων παρατάξεων, δεν έγινε ψηφοφορία έγκρισης του οικονομικού απολογισμού, δεν κρατήθηκε κανένα πρακτικό των διαδικασιών, ενώ δεν εκλέχθηκε καν εφορευτική επιτροπή.

Η Πανεπιστημονική καταλήγει το υπόμνημά της καλώντας την ΠΟΣΓ να μη δεχτεί «τους παρανόμως και αντικαταστατικώς εκλεγέντες αντιπροσώπους του συλλόγου και να ακυρώσει τις εκλογές, δίνοντας έτσι το δικαίωμα και τη δυνατότητα στα μέλη του Συλλόγου να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο που επιθυμούν και να ισχυροποιηθεί ο Σύλλογος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ