Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Απόγνωση από τις καταστροφές

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στα χωριά που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία

Περιοδεία στα χωριά του νομού Πέλλας και Ημαθίας, που επλήγησαν τελευταία από την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς οι καλλιέργειες, πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, συνοδευόμενος από στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών των δύο νομών.

Μόνιμη κουβέντα των κατοίκων στα χωριά Αρνισσα, Παναγίτσα, Μάνδαλο, Αμπελιές, Εξαπλάτανο, Καλύβια, που επισκέφθηκε το κλιμάκιο, είναι το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι αγρότες των περιοχών αυτών. Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής εμφανίζουν οι περισσότερες περιοχές και απόγνωση επικρατεί στα χωριά. Μηδαμινή θα είναι φέτος, τονίζουν οι αγρότες, η παραγωγή μήλων, ροδάκινων, κερασιών, ακτινιδίων, αχλαδιών, λόγω του χιονιού και στη συνέχεια του παγετού που επικράτησαν στις αρχές αυτού του μήνα. Για τις παραπάνω καλλιέργειες δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η καταστροφή φτάνει στο 100% των καλλιεργειών.

Στο χωριό Γαλατάδες, οι παραγωγοί πληροφόρησαν τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι τα σπαράγγια έχουν υποστεί ζημίες σε ποσοστό πάνω από το 50%. Ανύπαρκτη θα είναι αυτό το καλοκαίρι και η εξαγωγική δραστηριότητα, αφού οι ποσότητες της παραγωγής, κυρίως των ροδάκινων, θα είναι ελάχιστες. Ακόμη, θα υπάρχει αύξηση της ανεργίας, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται στους δύο νομούς σε επιχειρήσεις μεταποίησης και διαλογής φρούτων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δε θα λειτουργήσουν λόγω της έλλειψης των ροδάκινων και των βερίκοκων, που αποτελούν τα κύρια αγροτικά προϊόντα που κονσερβοποιούνται. Σε δεινή οικονομική θέση περιέρχονται και οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ιδιαίτερα όσες διακινούσαν ροδάκινο. Είναι άγνωστο το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο προσωπικό, στις τράπεζες και σε τρίτους...

Μιλώντας ο Αγγελος Τζέκης στους παραγωγούς τόνισε ότι γυρνώντας στα χωριά της Ημαθίας και της Πέλλας διαπίστωσε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στους δύο νομούς, καθώς η τελευταία κακοκαιρία έρχεται να ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή στις περιοχές αυτές. Δεν έφτανε, είπε, που ήταν λιγοστά τα χρήματα που έπαιρναν οι παραγωγοί για τα προϊόντα τους είτε πρόκειται για ροδάκινα, είτε για κεράσια, αλλά εκκρεμούν και οι αποζημιώσεις των τριών τελευταίων χρόνων από τις ζημιές λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο βουλευτής ζήτησε από τους αγρότες να μην επαναπαυθούν στις διαβεβαιώσεις για αποζημιώσεις που τους δόθηκαν από το κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο επισκέφθηκε τους δύο νομούς. Αντίθετα, τους κάλεσε να επιμείνουν στους αγώνες τους προκειμένου να μπορέσουν να πληρωθούν το 50% του ποσού της αποζημίωσης αμέσως μόλις γίνουν οι εκτιμήσεις, όπως άλλωστε προβλέπει ο κανονισμός. Ακόμη να απαιτήσουν το πάγωμα των υποχρεώσεων σε δάνεια που «τρέχουν» στις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ