Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
TVX
Πάσχα σε διαθεσιμότητα...

Παρέμβαση της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ για τα μεταλλεία του Περάματος

Σε διαθεσιμότητα συνεχίζουν να βρίσκονται για τρίτο μήνα, οι 490 εργαζόμενοι της TVX στη Χαλκιδική, μετά την απόφαση της εταιρίας να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη χώρα μας, αφού η νέα ιδιοκτήτρια, η Kinross έκρινε άσκοπη την παραμονή της χωρίς τη δυνατότητα αξιοποίησης των κοιτασμάτων χρυσού της περιοχής. Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Χ. Πάχτα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση νέου επενδυτικού σχήματος -ούτε λόγος για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κάτω από δημόσιο έλεγχο- για τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων. Στο πλαίσιο αυτό, παρατείνεται μέχρι τέλος Απρίλη και η παραμονή της TVX στα μεταλλεία Στρατωνίου, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα λήξει στις 18 του μήνα. Την ίδια ώρα, ενώ η επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική ματαιώθηκε, μετά τη δικαίωση των κατοίκων και των πολύχρονων αγώνων τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει, κόντρα στην εκφρασμένη εναντίωση κατοίκων και φορέων, τους σχεδιασμούς των «χρυσοθηρών» εταιριών που δραστηριοποιούνται στη Θράκη.

Στο πρώτο μέτωπο, της Χαλκιδικής, η λύση που σχεδιάζεται είναι να περάσει η επιχείρηση σε νέο επιχειρηματικό σχήμα, στο οποίο όμως θα συμμετέχει η εταιρία Kinross με μικρό ποσοστό αλλά και Ελληνες επιχειρηματίες -γίνεται λόγος για την κυπριακή μεταλλευτική εταιρία Aegean. Επίσης, θα μετέχουν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων Σταγείρων - Ακάνθου, Αρναίας και Παναγίας.

Ενδεχόμενο που ο αντινομάρχης Χαλκιδικής κ. Πρώιος επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται. Πάντως, όπως ανέφερε σε δήλωσή του στο «Ρ» προϋπόθεση για τη συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι να γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε νέες περιοχές, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε οικισμούς και κυρίως να διασφαλίζεται ότι δε θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον.

Στη Θράκη

Το ξεπούλημα του χρυσού του Περάματος στο μεγάλο κεφάλαιο, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προωθείται με εντατικούς ρυθμούς παρά την καθολική αντίθεση των κατοίκων Εβρου και Ροδόπης. Με πρόσχημα τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εβρου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η κυβέρνηση ουσιαστικά επαναφέρει το θέμα, τη στιγμή που για τα Νομαρχιακά Συμβούλια Εβρου και Ροδόπης έχει κλείσει εδώ και καιρό με οριστική απόρριψη. Ταυτόχρονα, η εταιρία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» ενθαρρημένη από την κυβερνητική στάση ξεκίνησε νέα καμπάνια για τη μεταστροφή της κοινή γνώμης, αξιοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και ορισμένα ΜΜΕ. Καταβάλλει έντονες προσπάθειες να «χρυσώσει» το χάπι της εκμετάλλευσης του δημόσιου ορυκτού πλούτου, της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, των κινδύνων για την ίδια τη ζωή των κατοίκων της περιοχής μας.

«Η κυβέρνηση να απορρίψει αμέσως την αίτηση εξόρυξης του χρυσού και να κλείσει οριστικά το θέμα. Η ώρα της αλήθειας έφτασε για όλους. Κάθε προσχηματική κυβερνητική παράταση ισοδυναμεί με πλήρη στήριξη των σχεδίων της εταιρίας και ταυτόχρονα με ευθεία βολή στη συντριπτικά εκφρασμένη λαϊκή αντίθεση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Και καλεί το λαό, τους φορείς της περιοχής, να συνεχίσουν μαζικά και να δυναμώσουν τον αγώνα, που όπως αναφέρει, «η οριστική του λύση προϋποθέτει ο ίδιος μαζί με όλο τον ελληνικό λαό να πάρει την εξουσία στα χέρια του. Γιατί τότε μόνο ο ορυκτός πλούτος της περιοχής και της χώρας μας θα είναι πραγματικά λαϊκή περιουσία, θα προστατεύεται και θα αξιοποιείται προς όφελος του λαού με ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ