ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Θα πάρουν απάντηση κυβέρνηση και ολιγαρχία

Ανακοίνωση με αφορμή τις ανακοινώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

O επιτετραμμένος της πλουτοκρατίας και πρωθυπουργικός φίλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, με τις τοποθετήσεις του για οριστική διάλυση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας εκφράζει τους πόθους του κεφαλαίου. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και προειδοποιεί την κυβέρνηση, ότι κανένας εργαζόμενος δε θα μείνει απαθής μπροστά στη νέα επίθεση. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση διά στόματος διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα, άλλη μια φορά εκφράζει τους πόθους του κεφαλαίου για οριστική διάλυση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας μας.

Τόλμησε και ξεστόμισε ο επιτετραμμένος της πλουτοκρατίας και πρωθυπουργικός φίλος ότι:

  • Οι Ελληνες να δουλεύουν περισσότερα χρόνια!
  • Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα!
  • Η περαιτέρω μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα! Η περσινή δεν πέτυχε όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία δε μείωσε όσο έπρεπε τις δαπάνες!
  • Απαίτησε αμοιβές ακόμα μικρότερες για τους εργαζόμενους, συνοδευόμενες με διεύρυνση της ελαστικής απασχόλησης.

Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί την κυβέρνηση και την ολιγαρχία ότι κανένας εργαζόμενος δε θα παραμείνει αμέτοχος και απαθής στη νέα επίθεση. Οι προηγούμενοι μεγαλειώδεις αγώνες της εργατικής τάξης για την Κοινωνική Ασφάλιση φαίνεται ότι ξεχάστηκαν απ' την κυβέρνηση.

Αν η κυβέρνηση υπολογίζει στις χειραγωγημένες και προσκυνημένες στην πολιτική της συνδικαλιστικές ηγεσίες, να ξέρει ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να τις παραμερίσει και με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να οργανώσει την αντίσταση και την αντεπίθεσή της.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλη την εργατική τάξη σε επαγρύπνηση. Να βγάλει τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα γι' αυτούς που στηρίζουν και προωθούν την πολιτική του κεφαλαίου.

Οι πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να είναι εφαλτήριο για τους νέους πιο μαζικούς και αποτελεσματικούς αγώνες της.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΤΟΥ ΜΑΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ»

Οι δηλώσεις Γκαργκάνα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα:

  • «Το κεφάλαιο ξαναχτυπά διά στόματος διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή μέσω του κυβερνητικού υπαλλήλου». Είναι το πρώτο σημείο της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, όπου στη συνέχεια υπογραμμίζει: «Ξεδιάντροπα, προκλητικά, χωρίς περιστροφές, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία, ζητάει από τους εργάτες να δουλεύουν περισσότερα χρόνια, προφανώς για να παράγουν περισσότερα πλούτη για ..."τα γηρατειά του κεφαλαίου". Η κυβέρνηση έβγαλε μπροστά το "λαγό" και μετά βγήκε δήθεν να διαψεύσει τις δηλώσεις του διοικητή. Οι εργαζόμενοι δεν πείθονται»
  • Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας (ΟΕΚΙΔΕ) καταγγέλλει: «Το φερέφωνο και παπαγαλάκι της κυβέρνησης κύριος Γκαργκάνας να πάει σε άλλη χώρα να διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο. Στην Ελλάδα υπάρχει ταξικό κίνημα, υπάρχει το ΠΑΜΕ, δε θα εξοντώσουν την εργατική τάξη. Ομως, η εργατική τάξη θα τους απαντήσει μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως. Και εκεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα κατέβει με συγκεκριμένο διεκδικητικό περιεχόμενο: 35ωρο-7ωρο-5ήμερο, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες και στα 55 και 50 αντίστοιχα για βαρέα-ανθυγιεινά»
  • «Οι εργαζόμενοι αυτό το έργο το έχουν ξαναδεί - σημειώνει χαρακτηριστικά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας. Ξέρουμε καλά ότι πρόκειται για αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων, για συμπίεση του εργατικού κόστους παραγωγής, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των εργοδοτών. Μπροστά στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, αυτή η προετοιμασία-εξαγγελία της κυβέρνησης για σφαγή των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων δείχνει ότι για τους εργαζόμενους, για το λαό ένας είναι ο μονόδρομος: Μέτωπο λαϊκό για ανατροπή αυτής της πολιτικής».
Σκυλί που γαβγίζει...

Καλοσκηνοθετημένο έργο επιθεώρησης θυμίζει ο «καυγάς» που ξέσπασε χτες, μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ και των ομοτράπεζών του στο μυστικό δείπνο του κοινωνικού διαλόγου, του υφυπουργού Ρ. Σπυρόπουλου και του προέδρου της ΓΣΕΕ.

«Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα υφιστάμενα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, δηλαδή το 65ο έτος για τους άνδρες και το 60ό για τις γυναίκες» δηλώνει υποκριτικά ο υφυπουργός, αποκρύπτοντας σκόπιμα ότι το όριο συνταξιοδότησης για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται από το '93 και μετά είναι ούτως ή άλλως τα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες. Και παραπέρα: Χαρακτηρίζει «θετική» την παραίνεση του Ν. Γκαργκάνα για εντατικοποίηση της δουλιάς προκειμένου «να μην καταστρατηγούνται τα όρια αυτά μέσα από τη χρήση ειδικών διατάξεων, όπως αναπηρικές συντάξεις». «Βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης για να προχωρήσει παραπέρα την αντιασφαλιστική της επέλαση.

Αποκαλυπτικότερος ήταν ο Πολυζωγόπουλος, ο οποίος προτίμησε να απευθύνει ραδιοφωνικό διάγγελμα από το «Flash 96». Εν μέσω λεονταρισμών, παραδέχτηκε κυνικά ότι για το ισχύον αντιασφαλιστικό έκτρωμα μάτωσαν εκεί στη ΓΣΕΕ. Και το κυριότερο, έστρωσε το δρόμο για την καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας, και της μείωσης του κόστους των υπερωριών, αφού τα θεωρεί «ανοιχτά ζητήματα», τα οποία μάλιστα παραδέχεται ότι τα θέτουν οι εργοδότες!

Από κοντά και ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης και αναπλ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβης, βρήκε στην έκθεση Γκαργκάνα «μερικές αλήθειες», ενώ κατά τα άλλα παραπέμπει στα περυσινά ξινά σταφύλια περί «εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα» και άλλα παρόμοια.

Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο. Θυμίζει τον καλό και τον κακό μπάτσο. Ο κακός δέρνει πολύ, φωνάζουν οι καλοί και έρχονται να δείρουν λιγότερο. Στο τέλος μένεις και ευχαριστημένος που το ξύλο που έφαγες ήταν λίγο.

Ξεχνάνε φαίνεται οι τέσσερις στην προκειμένη περίπτωση γάιδαροι ότι μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα. Και η ταξική Πρωτομαγιά θα αποτελέσει μια πρώτη απάντηση των εργαζόμενων για το ποιος κάνει κουμάντο στο δικό τους αχυρώνα.

Ποια «ειρήνη» και ποια «δουλιά»;

«

Αντισταθείτε στον πόλεμο. Ειρήνη και δουλιά για όλους». Αυτό το σύνθημα φιγουράρει στην πρωτομαγιάτικη αφίσα της ΓΣΕΕ. Και θα μπορούσε να ήταν ένα ενδιαφέρον θέμα για μια «Εκθεση ιδεών» σε παιδιά του δημοτικού σχολείου. Επειδή όμως δεν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, αλλά με τα στελέχη της Συνομοσπονδίας και επειδή πολλοί από τους γονείς αυτών των παιδιών, ούτε δουλιά έχουν αλλά και πληρώνουν τα σπασμένα και αυτού του πολέμου, ορισμένα πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίζονται.

Μα πάνω απ' όλα πρέπει να ξεκαθαρίζεται η α-συνέπεια που δείχνουν ορισμένοι μεταξύ συνθημάτων και έργων. Γιατί χωρίς τη στοιχειώδη συνέπεια, το πράγμα καταντάει για άλλη μια φορά σκέτη υποκρισία. Να αντισταθούμε λοιπόν στον πόλεμο. Ναι! Αλλά τον πόλεμο κάποιοι τον κάνουν. Και τον κάνουν γιατί προφανώς έχουν οφέλη, από το αίμα που χύνεται. Γι' αυτούς όμως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δε γράφει κουβέντα. Ως διά μαγείας εξαφανίζονται οι ιμπεριαλιστές, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι πολυεθνικές. Προφανώς, κατά τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», «τον πόλεμο τον κάνουνε μόνα τους τα κανόνια»..! 'Η μήπως οι εργατοπατέρες δεν αντιλήφθηκαν τι εθνικότητας ήταν τα βομβαρδιστικά; Ρητορικό το ερώτημα. Και βέβαια το γνωρίζουν. Οπως γνωρίζουν ότι αυτά τα βομβαρδιστικά που ματοκύλισαν το Ιράκ, τα πολεμικά πλοία και υποβρύχια ανεφοδιάζονταν στη Σούδα. Οτι η κυβέρνηση έδωσε «γην και ύδωρ» στους εισβολείς. Κατά τ' άλλα μας καλούν να αντισταθούμε. Ξαναρωτάμε, ενάντια σε ποιους καλεί η ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν;

«Ειρήνη και δουλιά για όλους» λέει η ΓΣΕΕ. Ναι! Αλλά τι ειρήνη θα διεκδικήσουμε. Μήπως την «Ειρήνη» του νεκροταφείου; Σαν αυτή π.χ. που θα επιβάλουν στο Ιράκ οι ιμπεριαλιστές. Ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο. Το οποίο πιστόλι - ειρήσθω εν παρόδω - θα κρατούν στα χέρια τους και οι Ελληνες στρατιωτικοί που θα αποσταλούν εκεί. 'Η μήπως τέτοιες είδους δουλιές διεκδικεί η ΓΣΕΕ, για τα άνεργα νιάτα της πατρίδας μας; Τη δουλιά των μισθοφόρων, των πραιτοριανών της νέας τάξης;

Μια τέτοια ειρήνη. Αυτές τις δουλιές. Τους τις χαρίζουμε. Αν τόσο έχουν εθιστεί σε αυτές τις «αξίες», ας πάνε οι ίδιοι να καταταγούν στα τάγματα του Τόμι Φρανκς. Και αν τους πέφτει κομμάτι δύσκολο, ας πάψουν πλέον να υποκρίνονται και να σκυλεύουν τις ιερές για την εργατική τάξη αυτές αξίες. Αξίες που η εργατική τάξη, τις πλήρωσε όταν χρειάστηκε, ακόμα και με το αίμα της. Επιτέλους, έχει και η υποκρισία τα όριά της!


Γ. ΖΑΧ.

Ενισχύουν οικονομικά το ΠΑΜΕ

Μεγάλη ανταπόκριση ανάμεσα στους εργαζόμενους, συνταξιούχους και στα συνδικάτα, βρίσκει η έκκληση του ΠΑΜΕ για την οικονομική του ενίσχυση ενόψει της Πρωτομαγιάς. Απλοί άνθρωποι του μόχθου ενισχύουν το ΠΑΜΕ από 5 μέχρι και 1.000 ευρώ.

Ηδη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ ανταποκρίθηκαν η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, Καλλιθέας, Αθήνας, Ασπροπύργου, αλλά και συνδικάτα όπως: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η ΟΕΚΙΔΕ, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, το Σωματείο Εργαζομένων Κωνσταντακάτου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. Τα εργατικά Κέντρα Αρτας, Λευκάδας, Μυτιλήνης, Φωκίδας. Επίσης εργαζόμενοι από τις Φέρρες Εβρου ενίσχυσαν με 25 ευρώ, από την Ιθάκη με 1.000 ευρώ, ενώ άλλοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την Αθήνα κατέβαλαν 30, 40 και 50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με αριθμό 129/5907-89/60.

Πέντε ευρώ!

Πέντε ευρώ για το ΠΑΜΕ. Ο εργαζόμενος από τη Δάφνη, που έφτασε μέχρι το ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδας για να καταθέσει τα 5 ευρώ στο λογαριασμό του ΠΑΜΕ, αυτός είναι η δύναμη του ταξικού εργατικού κινήματος. Αυτοί οι άνθρωποι, οι άνθρωποι του μόχθου, είναι η δύναμη, αλλά και το καμάρι του ΠΑΜΕ. Τα 5 αυτά ευρώ, δεν του περίσσευαν. Ηταν από το υστέρημά του. Και όμως, αυτά τα πέντε ευρώ, από τέτοιους ανθρώπους, είναι ταξικά βόλια, στην καρδιά του συστήματος της εκμετάλλευσης. Σε αυτούς τους απλούς εργαζόμενους, προσβλέπει το ΠΑΜΕ, σε αυτούς στηρίζεται, γι' αυτό και αυτούς έχει ταχτεί να υπηρετεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ