ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Μηνύματα εγρήγορσης...

Αμερικανοί πεζοναύτες στην περιοχή της Ν. Κορέας

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στην περιοχή της Ν. Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

Σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα κάλεσαν χτες αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας το λαό της χώρας, καλώντας τον να επαγρυπνά για την υπεράσπιση της πατρίδας, ενόψει μιας ενδεχόμενης εχθρικής επίθεσης...

Ολοι οι εργαζόμενοι ας φτιάξουμε μεραρχίες και τάγματα κατά των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, είπε σε σημείο της ομιλίας του για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Πιονγιάνγκ ο Ριόμ Σουν Γκιλ, προεδρεύων της Κεντρικής Επιτροπής της γενικής Ομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων Κορέας. «Πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας απ' την επίθεση του εχθρού... Οι Κορεάτες εργαζόμενοι είναι οπλισμένοι με ταξική συνείδηση», φέρεται πως σημείωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου KCNA, όπως αναμεταδόθηκε από δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία... Προχτές, ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Β, προτίμησε (μάλλον για λόγους συμβολικούς) να επισκεφθεί, στο πλαίσιο των πρωτομαγιάτικων επαφών του, στρατιωτική μονάδα στα δυτικά της χώρας.

Εξάλλου, την περασμένη Τετάρτη, Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωναν (εν είδει υπενθύμισης...) πως οιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να δρομολογήσουν διαδικασία κυρώσεων απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα θεωρηθεί «πράσινο φως για την έναρξη του πολέμου», ενώ παράλληλα κατήγγειλαν (για πολλοστή φορά) την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπων «RC-135», «U-2» και «EP-3»...

Οι προειδοποιήσεις της Πιονγιάνγκ παραμένουν συνεχείς και αδιάλειπτες, παρά τις πρόσφατες συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Πεκίνο, καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου», μην προβαίνοντας σε καμία κίνηση για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο παρά μόνον στην έκφραση απαιτήσεων για κατ' αρχήν τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος...

Είναι δε χαρακτηριστικό, πως η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία» που δόθηκε αυτή τη βδομάδα στη δημοσιότητα συμπεριλαμβάνει τη ΛΔ Κορέας, μαζί με την Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία και το Σουδάν στη μαύρη λίστα των χωρών που θεωρούνται (απ' την κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους) ως «χορηγοί της τρομοκρατίας διεθνώς»...

Οι «ελπίδες» της Σεούλ...

Η ηγεσία της Νότιας Κορέας φαίνεται να υπολογίζει «πολλά» στην -προγραμματισμένη για τις 14 του μήνα - επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Ρο Μου-γιουν στην Ουάσιγκτον και στις «ευκαιρίες» που θα μπορούσε να δημιουργήσει στο πλαίσιο μιας «διττής» (αν όχι... αντιφατικής) κατεύθυνσης: πρώτον, στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο, και στην επιβεβαίωση αν όχι ενίσχυση της «στρατηγικής» συμμαχίας ανάμεσα σε Σεούλ και Ουάσιγκτον....

Ο Πρόεδρος Ρο δήλωσε χτες σχετικώς πως κατά το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ θα επιχειρήσει «να ενισχύσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε σχέση με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και να βάλει τέρμα στις ανησυχίες ασφαλείας που πλήττουν την οικονομία»...

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
«Κατασκευάζοντας» υποθέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι προθέσεις των ΗΠΑ για την προώθηση των σχεδίων τους για πλανητική κυριαρχία, είναι καταφανείς. Οπως και ότι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής συνιστά αναπόσπαστο και ζωτικό μέρος αυτών των σχεδίων. Ετσι, η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διεθνή τρομοκρατία, αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τον ισλαμικό κόσμο αναφορικά φυσικά με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ενώ αναδύεται ολοκάθαρα και ο επόμενος στόχος που είναι η Κούβα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι κατά το έτος 2002 ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών ανά τον κόσμο υποχώρησε σημαντικά, αλλά ο κίνδυνος παραμένει υπολογίσιμος, κυρίως εξαιτίας της απειλής που αντιπροσωπεύει η Αλ Κάιντα. Πέρυσι εκδηλώθηκαν ανά τον κόσμο 199 τρομοκρατικές επιθέσεις, έναντι 355 το 2001, και 426 το 2000, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος της εικοσαετίας, επισημαίνεται στην επίσημη έκθεση.

Την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διεθνή τρομοκρατία, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αν και τόνισε τη μείωση των τρομοκρατικών επιθέσεων, επισήμανε ότι ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων δεν έχει εκλείψει.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Συρία και η Λιβύη μείωσαν σχετικά την υποστήριξή τους προς την τρομοκρατία, αλλά παραμένουν στη λίστα των επτά κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία αφού «η συνεργασία τους χαρακτηρίζεται ανεπαρκής σε άλλους τομείς».

Αξονας του κακού

Τα υπόλοιπα πέντε κράτη είναι η Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, η Βόρεια Κορέα και το Σουδάν.

Αναφορικά με το Σουδάν τονίζεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την υποστήριξη της κυβέρνησης προς κάποιες τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένων της Χαμάς και της παλαιστινιακής Τζιχάντ, «παρότι οι ΗΠΑ, είναι ευχαριστημένες με τη συνεργασία και τις αντιτρομοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης».

Το Ιράν, κατά τους Αμερικανούς αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο αφού τα στοιχεία είναι αντιφατικά αναφορικά με τη δίωξη ύποπτων μελών της Αλ Κάιντα και την παράδοσή τους σε ξένες κυβερνήσεις, αφού σε κάποιους παρέχεται «ασφαλές καταφύγιο». Επίσης, το Ιράν συνεχίζει να ενθαρρύνει την «αντιισραηλινή δραστηριότητα στηρίζοντας και επιχειρησιακά τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, την Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Ωστόσο, ο Κόλιν Πάουελ ζήτησε από τον πρόεδρο Μπους να άρει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράκ, βήμα που θα βοηθούσε την ανάπτυξη εμπορικών δεσμών, αλλά και τη χορήγηση βοήθειας προς τη Βαγδάτη.

Για το Ιράκ, τα στοιχεία είναι γνωστά...

Για τη ΛΔ Κορέας, αναφέρεται ότι η αντίδρασή της, στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν «απογοητευτική» αφού «απέτυχε να απαντήσει θετικά στις προτάσεις των ΗΠΑ και δεν κοινοποίησε τις προσπάθειες για το πάγωμα τραπεζιτικών λογαριασμών προσώπων που διαπράττουν βίαιες πράξεις».

Τέλος, για την Κούβα, αναφέρεται ότι αντιτάχθηκε στη συμμαχία των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ενώ «απέστειλε και πράκτορες σε αποστολές των ΗΠΑ στο εξωτερικό που παραπλάνησαν με ψευδή στοιχεία τις έρευνες για την 11η Σεπτεμβρίου».

Και για Ελλάδα

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν άλλες 11 ισλαμικές οργανώσεις στις λίστες των τρομοκρατικών ομάδων, καθώς και δύο μη ισλαμικές, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ και τις Νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία.

Ειδικά για τη χώρα μας αναφέρεται ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο το 2002 στη μάχη κατά της εσωτερικής τρομοκρατίας αφού τονίζεται στην έκθεση και σημειώνεται ότι «για πρώτη φορά οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν υπόπτους για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη"». Σημειώνονται επίσης οι συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την εξάρθρωση και άλλων οργανώσεων όπως οι Επαναστατικοί Πυρήνες και η 1η Μάη.

«Για τα δεδομένα της αντιτρομοκρατίας πρόκειται για ιστορική πρόοδο», σημείωσε και ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόφερ Μπλακ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της φετινής έκθεσης, ο οποίος εξέφρασε επίσης την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να κλείσουν τα γραφεία «μερικών τρομοκρατικών οργανώσεων» που, όπως υποστήριξε, υπάρχουν στην Αθήνα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Επιβατικό λεωφορείο κατέπεσε και συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στον ινδικό τομέα του Κασμίρ με αποτέλεσμα το θάνατο 15 επιβατών και τον τραυματισμό άλλων 25.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των Κογκολέζων προσφύγων που καταφθάνουν στη Βόρεια Ουγκάντα, εγκαταλείποντας τις εστίες τους λόγω σφοδρών, πολύνεκρων μαχών στα βορειοδυτικά της ΛΔ Κονγκό. Εως χτες, είχαν καταφύγει στην Ουγκάντα πάνω από 20.000 πρόσφυγες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Το πρόσφατο πολυ-εμβόλιο πνευμονίας, μηνιγγίτιδας και ωτίτιδας «Prevnar», φαίνεται να μειώνει σημαντικά το βαθμό ασθένειας βρεφών και παιδιών και να περιορίζει τη μετάδοση βακτηρίων σε ενήλικους, ανακοίνωσαν χτες Αμερικανοί ειδικοί στη Ν. Υόρκη επικαλούμενοι στατιστικά στοιχεία των τελευταίων τριών ετών.

ΛΑΓΟΣ.- Σε ναυάγιο κατέληξαν χτες οι συνομιλίες μεταξύ Νιγηριανών απεργών εργαζομένων που κρατούν ομήρους 97 ξένους εργαζόμενους και εκπροσώπους της νιγηριανής κυβέρνησης σε εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών εταιριών «Royal Dutch Shell» και «TotalFinaElf» στο Δέλτα του Νίγηρα. Πληροφορίες ανέφεραν πως νιγηριανές δυνάμεις καταστολής ετοίμαζαν επιχείρηση «απελευθέρωσης των ομήρων» συγκεντρώνοντας σκάφη του πολεμικού ναυτικού και ιδιωτικά ελικόπτερα οπλισμένα με πολυβόλα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Το υπουργείο Αμυνας της Ενωσης Σερβία-Μαυροβούνιο έδωσε χτες εντολή σε όλους τους στρατιωτικούς αξιωματούχους και στους στρατιώτες της χώρας, να αναφέρουν πληροφορίες ή να προβούν στη σύλληψη όσων Σέρβων καταζητούνται απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου.

ΣΚΟΠΙΑ.- Εφημερίδες και ΜΜΕ της ΠΓΔΜ καταγράφουν δραματική επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραΐκοφσκι και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκόφσκι με αφορμή την πρόσφατη αποπομπή της επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ντόστα Ντίμοφσκα λόγω εμπλοκής της σε προ τριετίας υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών κατά υπουργών, βουλευτών και στρατιωτικών αξιωματούχων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ