Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
«Κατασκευάζοντας» υποθέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι προθέσεις των ΗΠΑ για την προώθηση των σχεδίων τους για πλανητική κυριαρχία, είναι καταφανείς. Οπως και ότι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής συνιστά αναπόσπαστο και ζωτικό μέρος αυτών των σχεδίων. Ετσι, η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διεθνή τρομοκρατία, αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τον ισλαμικό κόσμο αναφορικά φυσικά με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ενώ αναδύεται ολοκάθαρα και ο επόμενος στόχος που είναι η Κούβα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι κατά το έτος 2002 ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών ανά τον κόσμο υποχώρησε σημαντικά, αλλά ο κίνδυνος παραμένει υπολογίσιμος, κυρίως εξαιτίας της απειλής που αντιπροσωπεύει η Αλ Κάιντα. Πέρυσι εκδηλώθηκαν ανά τον κόσμο 199 τρομοκρατικές επιθέσεις, έναντι 355 το 2001, και 426 το 2000, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος της εικοσαετίας, επισημαίνεται στην επίσημη έκθεση.

Την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διεθνή τρομοκρατία, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αν και τόνισε τη μείωση των τρομοκρατικών επιθέσεων, επισήμανε ότι ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων δεν έχει εκλείψει.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Συρία και η Λιβύη μείωσαν σχετικά την υποστήριξή τους προς την τρομοκρατία, αλλά παραμένουν στη λίστα των επτά κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία αφού «η συνεργασία τους χαρακτηρίζεται ανεπαρκής σε άλλους τομείς».

Αξονας του κακού

Τα υπόλοιπα πέντε κράτη είναι η Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, η Βόρεια Κορέα και το Σουδάν.

Αναφορικά με το Σουδάν τονίζεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την υποστήριξη της κυβέρνησης προς κάποιες τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένων της Χαμάς και της παλαιστινιακής Τζιχάντ, «παρότι οι ΗΠΑ, είναι ευχαριστημένες με τη συνεργασία και τις αντιτρομοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης».

Το Ιράν, κατά τους Αμερικανούς αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο αφού τα στοιχεία είναι αντιφατικά αναφορικά με τη δίωξη ύποπτων μελών της Αλ Κάιντα και την παράδοσή τους σε ξένες κυβερνήσεις, αφού σε κάποιους παρέχεται «ασφαλές καταφύγιο». Επίσης, το Ιράν συνεχίζει να ενθαρρύνει την «αντιισραηλινή δραστηριότητα στηρίζοντας και επιχειρησιακά τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, την Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Ωστόσο, ο Κόλιν Πάουελ ζήτησε από τον πρόεδρο Μπους να άρει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράκ, βήμα που θα βοηθούσε την ανάπτυξη εμπορικών δεσμών, αλλά και τη χορήγηση βοήθειας προς τη Βαγδάτη.

Για το Ιράκ, τα στοιχεία είναι γνωστά...

Για τη ΛΔ Κορέας, αναφέρεται ότι η αντίδρασή της, στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν «απογοητευτική» αφού «απέτυχε να απαντήσει θετικά στις προτάσεις των ΗΠΑ και δεν κοινοποίησε τις προσπάθειες για το πάγωμα τραπεζιτικών λογαριασμών προσώπων που διαπράττουν βίαιες πράξεις».

Τέλος, για την Κούβα, αναφέρεται ότι αντιτάχθηκε στη συμμαχία των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ενώ «απέστειλε και πράκτορες σε αποστολές των ΗΠΑ στο εξωτερικό που παραπλάνησαν με ψευδή στοιχεία τις έρευνες για την 11η Σεπτεμβρίου».

Και για Ελλάδα

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν άλλες 11 ισλαμικές οργανώσεις στις λίστες των τρομοκρατικών ομάδων, καθώς και δύο μη ισλαμικές, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ και τις Νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία.

Ειδικά για τη χώρα μας αναφέρεται ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο το 2002 στη μάχη κατά της εσωτερικής τρομοκρατίας αφού τονίζεται στην έκθεση και σημειώνεται ότι «για πρώτη φορά οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν υπόπτους για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη"». Σημειώνονται επίσης οι συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την εξάρθρωση και άλλων οργανώσεων όπως οι Επαναστατικοί Πυρήνες και η 1η Μάη.

«Για τα δεδομένα της αντιτρομοκρατίας πρόκειται για ιστορική πρόοδο», σημείωσε και ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόφερ Μπλακ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της φετινής έκθεσης, ο οποίος εξέφρασε επίσης την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να κλείσουν τα γραφεία «μερικών τρομοκρατικών οργανώσεων» που, όπως υποστήριξε, υπάρχουν στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ