Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Στο αίμα πνίγηκε ο «οδικός χάρτης»
  • Πολύνεκρη ισραηλινή εισβολή στην πόλη της Γάζας
  • Αντιδρούν οι παλαιστινιακές οργανώσεις στον «οδικό χάρτη», που δεν εμπεριέχει τίποτε διαφορετικό από τα προηγούμενα σχέδια
  • Σπεύδουν στη Μέση Ανατολή Πάουελ και Σολάνα

Στο αίμα έβαψαν πάλι τη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Στο αίμα έβαψαν πάλι τη Λωρίδα της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Η νέα πολύνεκρη ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, χθες το πρωί, ήταν η πρώτη αντίδραση μετά την παράδοση του νέου ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστού και ως «οδικού χάρτη», από το διαμεσολαβητικό κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία, ΕΕ) στην παλαιστινιακή και στην ισραηλινή ηγεσία. Αξιωματούχοι του κουαρτέτου, μάλιστα, υποστήριζαν ότι η παρουσίαση του «οδικού χάρτη» επισπεύθηκε μετά την επίθεση αυτοκτονίας, την Τετάρτη τα ξημερώματα, στο Τελ Αβίβ.

Δύο φάλαγγες ισραηλινών τεθωρακισμένων, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων και πυροβολικού, εισέβαλαν, χθες, στη συνοικία Σιτζάγια, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας. Στόχος ήταν ένας από τους στρατιωτικούς διοικητές της «Χαμάς». Το τετραώροφο στο οποίο διέμενε, μαζί με δεκάδες άλλους Παλαιστινίους, περικυκλώθηκε και οι οβίδες άρχισαν να πέφτουν βροχή. Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών.

Ο απολογισμός, τραγικός: 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένα 2χρονο αγοράκι, και 65 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνεται και ο καταζητούμενος διοικητής της «Χαμάς» και δύο αδέλφια του. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν 8 στρατιώτες.

«Το εβραϊκό κράτος απάντησε με τανκς και σφαγή αθώων πολιτών και παιδιών στον οδικό χάρτη του κουαρτέτου», σχολίασε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, που κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τα ισραηλινά εγκλήματα. Από την ισραηλινή ηγεσία ανακοινώθηκε ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία με τους τρόπους που γνωρίζει, μέχρις ότου διαπιστώσει ότι η παλαιστινιακή πλευρά αναλαμβάνει τις ευθύνες της».

«Ο οδικός χάρτης δεν πρέπει να διαταραχτεί από επιθέσεις αυτοκτονίας και επιθέσεις ισραηλινής αντεκδίκησης», σχολίασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Πάουελ μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή εντός των ημερών, αλλά σε μια κίνηση με νόημα θα συναντηθεί με τους Αμπάς και Σαρόν, όχι, όμως, με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Αναταραχή στη Βρετανία

Φαίνεται το δίχρονο νήπιο ήταν «ύποπτος τρομοκράτης»...

Associated Press

Φαίνεται το δίχρονο νήπιο ήταν «ύποπτος τρομοκράτης»...
Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας σε καφετέρια του Τελ Αβίβ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ήταν βρετανικής καταγωγής. Την ευθύνη για την επίθεση, όπου σκοτώθηκαν 3 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν 55, ανέλαβαν η «Χαμάς» και οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα», διευκρινίζοντας ότι η επίθεση δε στρέφεται κατά του Παλαιστινίου πρωθυπουργού, αλλά του Ισραήλ.

Χθες, οι ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο καμικάζι ήταν ο Βρετανός μουσουλμάνος Ασίφ Μοχάμεντ Χανίφ και αναζητείται ο συνεργός του, επίσης Βρετανός, Ομάρ Κχαν Σαρίφ. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ άφησε υπόνοιες για «διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα». Από την άλλη πλευρά, οι βρετανικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, ενώ το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας καταδίκασε την επίθεση.

Ο «οδικός χάρτης»

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του Παλαιστινίου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς, παραδόθηκε από το διαμεσολαβητικό κουαρτέτο το νέο σχέδιο ειρήνευσης. Το «χάρτη» παρέδωσε στον Αριέλ Σαρόν ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Κούρτζερ, ενώ στη Ραμάλα μετέβησαν για να συναντήσουν τον Μαχμούντ Αμπάς, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος Αντρέι Βντοβίν, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο ομόλογός του από τον ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, και εκπρόσωπος του αμερικανικού προξενείου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο «οδικός χάρτης» αποτελείται από τρεις φάσεις: Η πρώτη, που τυπικά έχει, ήδη, αρχίσει χρονικά, προβλέπει την πραγματοποίηση επίσημων δηλώσεων και από τις δύο πλευρές, με τις οποίες η μεν Παλαιστινισκή Αρχή θα δεσμεύεται για την ασφάλεια του Ισραήλ και θα ζητά τον τερματισμό των αντι-ισραηλινών ενεργειών οπουδήποτε, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση θα διατυπώνει την πίστη της σε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος και θα δεσμεύεται για τον τερματισμό της βίας κατά των Παλαιστινίων. Η Π. Αρχή οφείλει να εξαρθρώσει κάθε ακραίο στοιχείο και να κατάσχει τον οπλισμό τους, ενώ το Ισραήλ οφείλει να μην υπονομεύσει με «αντίποινα» την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων.

Στη συνέχεια αυτής της πρώτης φάσης, οι δύο πλευρές θα αρχίσουν να συνεργάζονται σε θέματα ασφαλείας. Εκλογές πρέπει να διεξαχθούν τάχιστα στα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ να βοηθήσει στην καλυτέρευση της ανθρωπιστικής κατάστασης των Παλαιστινίων, αίροντας κάθε περιορισμό μετακινήσεων, καταργώντας τους εποικισμούς που ιδρύθηκαν μετά το Μάρτη του 2001 και να αποσύρει το στρατό του εκεί που βρισκόταν στις 28 Σεπτέμβρη 2000, οπότε άρχισε η Ιντιφάντα.

Η δεύτερη φάση προβλέπει ότι το Δεκέμβρη του 2003, θα συγκληθεί διεθνής διάσκεψη υπό το κουαρτέτο. Στο τέλος των εργασιών, θα ανακηρυχτεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με προσωρινά διεθνή σύνορα, ενώ το Ισραήλ δε θα έχει προχωρήσει σε καμία εποικιστική δραστηριότητα. Η τρίτη φάση ακολουθεί στις αρχές του 2004 και λήγει μέσα στο 2005, οπότε υπό το κουαρτέτο θα γίνουν αλλεπάλληλες συνομιλίες για τη διευθέτηση όλων των μείζονων θεμάτων, όπως είναι τα οριστικά σύνορα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και η επιστροφή των προσφύγων.

Αντιδρούν οι οργανώσεις, πιέζουν οι εμπνευστές

«Το σχέδιο εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ σε βάρος του λαού μας. Το απορρίπτουμε, γιατί ουσιαστικά στοχεύει στην εξόντωση του παλαιστινιακού ζητήματος», δήλωνε ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν. Στελέχη της οργάνωσης εξέφρασαν την άποψη ότι ο «οδικός χάρτης» μετατρέπει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση σε ενδο-παλαιστινιακή. Αρνητικά αντέδρασαν με ανακοινώσεις το «Δημοκρατικό Μέτωπο» και το «Λαϊκό Μέτωπο», τονίζοντας ότι είναι «μονομερές», επιβάλλει «κατάπνιξη της παλαιστινιακής εξέγερσης», ενώ «αφήνει ελεύθερο το πεδίο στο Ισραήλ να πράξει κατά το δοκούν».

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος καλούσαν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους «να ξαναβρούν το δρόμο της ειρήνης χωρίς καθυστέρηση, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας». Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έκαναν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Προεδρία της ΕΕ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Στη Μέση Ανατολή, εκτός από τον Πάουελ, σπεύδει την επόμενη βδομάδα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ουίλιαμ Μπερνς και ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ