ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικό ραντεβού στην Κέρκυρα

Τη Δευτέρα 12 του Μάη η αγροτιά διαδηλώνει ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης

Με περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα προχωρά η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) στην προετοιμασία του μεγάλου παναγροτικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 12 του Μάη, στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκεί το συνεπές αγροτικό κίνημα θα διαδηλώσει ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, προβάλλοντας τους δικούς του ξεκάθαρους στόχους, αιτήματα και διεκδικήσεις προς όφελος των φτωχομεσαίων αγροτών αλλά και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτό το συλλαλητήριο καλούνται να δώσουν αγωνιστικό «παρών» όλοι οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και ψαράδες, οι οποίοι βλέπουν ολοένα το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και τους εαυτούς τους να «εκδιώκονται» βίαια από τα χωριά τους και «προγραμματίζεται» να προστεθούν στις λίστες των ανέργων των αστικών κέντρων.

Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας διεξάγεται στη σκιά των ολέθριων προτάσεων της ΕΕ για την Ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ, που για πολλούς μικρομεσαίους αγρότες θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή». Ενάντια σε αυτήν την αναθεώρηση αλλά και στη συνολικότερη αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ διαδηλώνουν την ερχόμενη Δευτέρα αγρότες από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Ηπειρο, τη Μακεδονία, από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και από την υπόλοιπη χώρα. Γνωρίζουν την αναγκαιότητα της διαρκούς κλιμάκωσης του αγώνα τους για να προβληθεί η δική τους πρόταση, για την ανάπτυξη της γεωργίας σε φιλολαϊκή-φιλοαγροτική κατεύθυνση. Επιδιώκουν μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα να συμβάλουν στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή των προτάσεών τους. Θα απαιτήσουν, δηλαδή, μια πολιτική σε όφελος των πραγματικών συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων και του ελληνικού λαού και όχι σε όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών και των διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών- βιομηχάνων. Συμφερόντων, που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών- μελών της θέλουν στην προκειμένη περίπτωση να εξυπηρετήσουν στο μέγιστο βαθμό, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της διεύρυνσης κτλ.

Το συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ έρχεται σε αντίθεση και με τις υποκριτικές προθέσεις των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ, που σχεδίασαν την επομένη μέρα ένα αποπροσανατολιστικό συλλαλητήριο, για την «τιμή των όπλων»... Από την άλλη, τα μηνύματα που παίρνουν τα μέλη και τα στελέχη της ΠΑΣΥ, για τη συμμετοχή στο παναγροτικό συλλαλητήριο, κατά τη διάρκεια της καθημερινής επαφής τους με τους συναδέλφους τους, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Οσο προχωρούν οι μέρες, η καμπάνια της ΠΑΣΥ ολοένα και θα εντείνεται, ώστε οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ να «νιώσουν» έντονα την ερχόμενη Δευτέρα τις αντιδράσεις που προκαλεί στον αγροτικό κόσμο η πολιτική τους. Ενα ακόμη «στοίχημα» που έχουν βάλει τα μέλη και τα στελέχη της ΠΑΣΥ είναι να δώσουν βροντερό «παρών» συμπαράστασης στο συλλαλητήριο και οι νέοι της ελληνικής υπαίθρου, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, γνωρίζοντας ότι το δικό τους μέλλον στους τόπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν είναι σε άμεση συνάρτηση με το μέλλον των πατεράδων τους.

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Τα πεπραγμένα τους...

Στιγμές χαλάρωσης σε 28 Ευρωπαίους υπουργούς Γεωργίας επιχειρεί να προσφέρει ο έχων την προεδρία Γ. Δρυς. Οι «εργασίες» ή καλύτερα οι περιηγήσεις των υπουργών Γεωργίας των 15 χωρών της ΕΕ, των 10 ενταγμένων και των 3 υπό ένταξη, που θα φιλοξενηθούν στην Κέρκυρα, θα διαρκέσουν από το απόγευμα της 10/5 μέχρι το απόγευμα της 13/5.

Κι ενώ το μείζον ζήτημα που φιλοδοξεί να φέρει σε πέρας η Ελληνική Προεδρία είναι η λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, στην επικείμενη Ατυπη Σύνοδο, το θέμα που θα συζητηθεί, υποτίθεται, είναι η «ποιοτική γεωργία». Αυτό το θέμα διάλεξε άλλωστε ο προεδρεύων Γ. Δρυς, για προφανείς λόγους δημιουργίας εντυπώσεων. Στην προκειμένη περίπτωση η επιλογή της συγκεκριμένης θεματολογίας από την Ελληνική Προεδρία φαντάζει με κακόγουστη φάρσα, μια και οι προτάσεις της ΕΕ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα διατυπώνονται στο έγγραφο εργασίας της Ελληνικής Προεδρίας, που υποτίθεται ότι θα συζητηθεί την Τρίτη 13/5, τελευταία μέρα των εργασιών της Ατυπης Συνόδου.

Το πρόγραμμα

Ο «Ρ» δημοσιεύσει σήμερα το πρόγραμμα της Ατυπης Συνόδου από το Σάββατο 10/5 μέχρι και την Τρίτη 13/5, με βάση το όσα ανακοίνωσε χτες ο προεδρεύων υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς:

Σάββατο 10 Μάη: Αφίξεις υπουργών στο αεροδρόμιο, μεταφορά στο ξενοδοχείο «Corfu Palace», 19.30-20.00 υποδοχή προσκεκλημένων, 20.00 καλλιτεχνική εκδήλωση στον Αγιο Γεώργιο του Παλαιού Φρουρίου, 21.00 δείπνο στο ξενοδοχείο.

Κυριακή 11 Μάη: 09.30 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο, κρουαζιέρα στους Παξούς, 15.00 επιστροφή στο ξενοδοχείο, 17.00 περιήγηση στην πόλη, 19.00 επιστροφή στο ξενοδοχείο, 20.00 δεξίωση στο Δημαρχείο, 21.00 δείπνο στο «Βενετσιάνικο Πηγάδι».

Δευτέρα 12 Μάη: 09.00 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο, 10.00-11.00 επίσκεψη στην Επαυλη Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα, 11.00-12.00 επίσκεψη στη Μονάδα Επεξεργασίας και Κατάψυξης Θαλασσινών, 12.00 επίσκεψη στην Παλαιοκαστρίτσα, 13.30 επίσκεψη και γεύμα στο Κτήμα Θεοτόκη, 17.00 επιστροφή στο ξενοδοχείο, 20.30 επίσημο δείπνο στα ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου.

Τρίτη 13 Μάη: 09.00 αναχώρηση από το ξενοδοχείο, 09.00-12.30 συνεδρίαση Ατυπου Συμβουλίου στο «Αχίλλειον», 12.35 οικογενειακή φωτογραφία, 12.40 συνέντευξη Τύπου, 13.00 γεύμα στο «Αχίλλειον», 15.00 αναχωρήσεις.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Θα επιδοτηθούν... 1.133.804 τόνοι

Κατέληξε... μαγιάτικα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για το ύψος της επιδοτούμενης ποσότητας βαμβακιού που θα δηλωθεί στην ΕΕ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ δηλώθηκε τελική παραγωγή 1.133.804 τόνοι και με βάση το νούμερο αυτό θα προκύψει η τελική ελάχιστη τιμή και το ύψος της εξόφλησης της επιδότησης, εφόσον συμφωνήσουν και οι κομισάριοι των Βρυξελλών. Το τελευταίο θα γίνει γνωστό από Ιούνη και μετά.

Το ζήτημα πάντως είναι ότι για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έδωσε υποεκτιμημένη τελική εκτίμηση παραγωγής, προκειμένου να συγκαλύψει τις ολέθριες επιπτώσεις του ισχύοντος κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι και να εμφανίσει και μια εικονική τιμή. Κι όπως και πέρσι οπότε για την την παραγωγή του 2001 έμειναν χωρίς επιδότηση 145.000 τόνοι βαμβακιού, έτσι και φέτος πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι θα μείνουν πάλι χωρίς επιδότηση. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το νούμερο των 1.133.804 τόνοι σημαίνει ότι τουλάχιστον 40.000 τόνοι βαμβακιού που παραδόθηκαν μέχρι 31/3/2003 δε θα λάβουν επιδότηση, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες ποσότητες που παραδόθηκαν στη συνέχεια, ως «απορρίμματα» και οι κάτοχοί τους κλήθηκαν με το έτσι θέλω να υπογράψουν δηλώσεις ότι δε δικαιούνται επιδότησης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται φέτος χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί να κληθούν να πληρώσουν και πρόστιμα, επειδή έτσι αρέσει στην κυβέρνηση...

Και για να καταλάβουν οι βαμβακοπαραγωγοί τη διαφορά, αξίζει να αναφερθεί ότι για τη σοδειά του 2000 ο υπολογισμός της επιδότησης που έγινε σε 1.275.000 τόνους παραγωγής, μαζί με τη λεγόμενη προσαρμογή βάρους έδωσε ελάχιστη τιμή 251 δρχ. το κιλό. Πέρσι με το νέο κανονισμό και προσαρμοσμένο βάρος 1.246.000 τόνους η τελική ελάχιστη τιμή ήταν 202 δρχ. το κιλό. Φέτος αν τελικά ισχύσει το 1.133.804 τόνοι, που με την προσαρμογή βάρους θα φτάσει τους 1.188.000 τόνους, η τελική ελάχιστη τιμή θα φτάσει τις 247-248 δρχ. το κιλό, που πάλι θα είναι μικρότερη από την τελική ελάχιστη τιμή της παραγωγής του 2000, που ήταν κατά 100.000 τόνους περίπου, μεγαλύτερη.

Αύριο η συγκέντρωση στους Γαργαλιάνους

Με περιοδείες και ομιλίες στον κάμπο της Μεσσηνίας, κλιμάκια συνδικαλιστών και μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της ΠΑΣΥ του νομού, καλούν τους ξωμάχους στη μεγάλη διαδήλωση της αγροτιάς που θα γίνει στις 12 Μάη στην Κέρκυρα με αφορμή την άτυπη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και ταυτόχρονα στη συγκέντρωση στους Γαργαλιάνους (βιβλιοθήκη), την Τετάρτη 7 Μάη στις 7 μ.μ.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συγκέντρωση είναι: α) Η παρουσίαση των στόχων της ΠΑΣΥ, β) Η συγκρότηση της Νομαρχιακής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και γ) Η οργάνωση της συμμετοχής στη διαδήλωση της Κέρκυρας. Στη συγκέντρωση θα παραβρεθεί το στέλεχος της ΠΑΣΥ, Βαγγέλης Μπούτας.

Με το σύνθημα «όχι στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και του ΠΟΕ», τα αγροτικά στελέχη της περιοχής μεταφέρουν το μήνυμα της αγωνιστικής ανάκαμψης του αγροτικού κινήματος μέσα από την ανασυγκρότησή του για να αντισταθούν στην πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς που επιβάλλει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Παράλληλα, περιοδείες - κάλεσμα για τη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση στην Κέρκυρα γίνονται τις τελευταίες μέρες από μέλη και στελέχη της ΠΑΣΥ σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στα σταφιδοχώρια της Ηλείας και στην ύπαιθρο της Αχαΐας (Αιγιάλεια, κάμπος Δυτικής Αχαΐας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ