ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ
Ο κυβερνητικός αυταρχισμός ξαναχτυπά

Δικάζεται σήμερα η διοίκηση του συνδικάτου. Στη 1 το μεσημέρι, συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Στάσεις εργασίας αύριο

Στα δικαστήρια - κατά την προσφιλή της τακτική - σέρνει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους εργαζόμενους στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, ζητώντας να κηρυχτεί «παράνομη και καταχρηστική» η αυριανή κινητοποίησή τους, που κηρύχτηκε με αίτημα τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια για τη λήψη μέτρων από την πλευρά της διοίκησης της ΕΘΕΛ, ώστε να λυθούν σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα που ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό και κάνουν τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων αφόρητες, κήρυξε για αύριο Πέμπτη προειδοποιητικές στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 π.μ. και από τις 10 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Η διοίκηση της ΕΘΕΛ, αντί να αναζητήσει λύσεις σε μια σειρά σοβαρά προβλήματα που έχει θέσει υπόψη της το Συνδικάτο εγγράφως εδώ και πολλούς μήνες, προσέφυγε στο δικαστήριο με στόχο να πετύχει τη δικαστική απαγόρευση της αυριανής κινητοποίησης, με τον ισχυρισμό ότι «κανένα απολύτως αίτημα δεν έχει υποβληθεί και δεν έχει τηρηθεί ουδεμία από τις νόμιμες διαδικασίες». Κάτι, βέβαια, που είναι πέρα για πέρα αναληθές, καθώς ήδη οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου έχουν αποστείλει επιστολή και προς τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ΟΑΣΑ και προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΘΕΛ ΑΕ, αλλά και προς τον δήμαρχο Βούλας, επισημαίνοντας, για παράδειγμα, το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει από την επινοικίαση σε ιδιώτη του χώρου στάθμευσης πέντε λεωφορειακών γραμμών της περιοχής και την αποτροπή των λεωφορείων να παρκάρουν στο τέρμα. Ανάλογες επιστολές από το προεδρείο του Συνδικάτου με σοβαρά προβλήματα και σε άλλες λεωφορειακές γραμμές, άλλων περιοχών, έχουν στα συρτάρια τους προ πολλού οι αρμόδιοι του ΟΑΣΑ και της ΕΘΕΛ, χωρίς να δίνουν την παραμικρή λύση.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου, με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τους αρμόδιους για «παντελή ανευθυνότητα», ζητούν την κατανόηση του επιβατικού κοινού, με την επισήμανση ότι ο αγώνας των εργαζομένων γίνεται για να υπάρχει αξιόπιστη και υπεύθυνη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και καλούν τους συναδέλφους τους σήμερα στη 1 μ.μ., σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου θα εκδικαστεί στο κτίριο 5 η προσφυγή της διοίκησης της ΕΘΕΛ.

Στους 38 οι νεκροί στις οικοδομές

Εχασε τη μάχη με τη ζωή χτες ο Α. Βαλαβάνης, που είχε τραυματιστεί στο Μετρό. Νεκρός κι άλλος οικοδόμος στο Ηράκλειο Κρήτης

Εχασε τη μάχη για τη ζωή χτες το πρωί ο 45χρονος οικοδόμος Αχιλλέας Βαλαβάνης, ο οποίος ήταν σε κώμα επί οκτώ μέρες στον «Ευαγγελισμό», μετά την πτώση του από κουπαστή από ύψος τριών μέτρων, στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Αγία Παρασκευή, όπου εργαζόταν για την εταιρία ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ.

Ο θάνατός του μακραίνει ακόμα περισσότερο το μαύρο κατάλογο των νεκρών εργατών στα τεχνικά έργα στην Αθήνα, που φτάνουν πλέον τους 37 τους τελευταίους 16 μήνες κι αυτοί σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στις 22 του Απρίλη είχε πληρώσει με τη ζωή του ο 36ος οικοδόμος στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής στα έργα του γκαράζ. Ο λόγος ήταν και πάλι ο ίδιος, η ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας από τους εργοδότες στο συνεχές κυνήγι τους για την αύξηση των κερδών που στέλνει εργάτες στο θάνατο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει τουλάχιστον να αδιαφορεί και να διατηρεί ανεπαρκείς τους μηχανισμούς ελέγχους των μέτρων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Στην Κρήτη ο 38ος νεκρός

Τραγικό θάνατο βρήκε ο 36χρονος οικοδόμος, πατέρας δύο παιδιών, Αντώνης Κονιωτάκης, από το χωριό Σοκαρά του Νομού Ηρακλείου. Ο εργάτης, που εργαζόταν σε οικοδομή στην περιοχή Βενεράτο, βρήκε τη Δευτέρα ακαριαίο θάνατο όταν έπεσε από σκαλωσιά πέντε μέτρων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα μέτρα ασφαλείας στην οικοδομή όχι απλά δεν ήταν επαρκή, αλλά ανύπαρκτα. Αμέσως μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για νεκροψία. Χθες το Συνδικάτο Οικοδόμων μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε έλεγχο στην οικοδομή.

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ «έντυσαν» χτες τους χώρους γύρω από τα δικαστήρια των Ευελπίδων, με ένα μικρό αφισάκι, μέσα από το οποίο με λίγα λόγια κατήγγειλαν τη δικαστική απόφαση που κήρυξε παράνομη την απεργία της Πρωτομαγιάς.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Κοινή διαμαρτυρία σήμερα

Παράσταση διαμαρτυρίας θα κάνουν σήμερα, Τετάρτη 7 Μάη, στο υπουργείο Ανάπτυξης οι διοικήσεις πρωτοβάθμιων σωματείου του Επισιτισμού - Τουρισμού, με αιτήματα την αναβάθμιση των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης.

Τα σωματεία που πραγματοποιούν την κινητοποίηση είναι: Συνδικάτο Εργατών Επισιτισμού - Τουρισμού, Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καφεϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, Συνδικάτο Πειραιά, Ενωση Προσωπικού Ξενοδοχείου - Καζίνο - Τελεφερίκ Πάρνηθας, τα σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Ξενία Λαγονησίου», «Χανδρής», «Holiday Inn», «Ιντερκοντινένταλ», «Αγ. Γεώργιος Λυκαβηττού», «Κάραβελ», «Λίδρα Μάριοτ», «Μεριντιέν» και «Abella Hellas».

Η κινητοποίηση είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά από την κοινή σύσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει πρωτοβάθμια σωματεία και στην οποία είχαν καταλήξει σε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για τα ζητήματα του κλάδου, καθώς η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού στηρίζει πιστά την κυβερνητική πολιτική.

Οπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση, η σχολή μετεκπαίδευσης της ΣΤΕ μπορεί να παίξει πολύ ουσιαστικό ρόλο σε πολλούς τομείς όπως: Στην αναβάθμιση και ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στον τουρισμό. Περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες στους εργαζόμενους του κλάδου, που είναι και ο μεγαλύτερος κλάδος της χώρας, περιορίζει την ανεργία και τις απολύσεις με την απόκτηση επαγγελματικής ιδιότητας των εργαζομένων λόγω της υπαλληλικής ιδιότητας, αντί του εργατοτεχνίτη. Εξοπλίζει τους εργαζόμενους να γνωρίζουν τις απαραίτητες για το επάγγελμα προϋποθέσεις υγιεινής, παρασκευής και συντήρησης των τροφίμων κλπ.

«Γνωρίζετε - αναφέρεται - ότι στο χώρο της εκπαίδευσης των εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα, λειτουργούν δεκάδες ιδιωτικές σχολές, οι οποίες με κάθε ιλουστρασιόν προπαγανδιστικό υλικό παγιδεύουν χιλιάδες νέους, οι οποίοι με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μια ειδικότητα πληρώνουν αδρά την υποτυπώδη εκπαίδευσή τους τα ποσά που αγγίζουν τα 5.000 ευρώ ετησίως».

Και συνεχίζει: «Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους την παντελή αδιαφορία της πολιτείας ως προς τη λειτουργία και αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση των σχολών».

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας η σχετικά μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των μισθών τους (έπρεπε να καταβληθούν από τα τέλη Απρίλη). Την ευθύνη γι' αυτό το γεγονός φέρει το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και από ό,τι φαίνεται η καθυστέρηση θα συνεχιστεί, καθώς οι προβλεπόμενες διαδικασίες πληρωμής των μισθών δεν έχουν προχωρήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ