ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ο ζόφος της περιόδου Μακάρθι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο γερουσιαστικής Μακάρθι πέθανε το 1957 σε ηλικία 49 ετών, ωστόσο η πολιτική κληρονομιά του στοιχειώνει ακόμη την αμερικανική κοινωνία, ειδικά αυτές τις μέρες που ένας νέος πόλεμος μαγισσών έχει εξαπολυθεί κατά του αμερικανικού λαού. Σε μία χρονική σύμπτωση, αυτή τη δύσκολη περίοδο, οι κεκλεισμένων των θυρών καταθέσεις μαρτύρων που είχαν κληθεί από τον αντικομμουνιστή γερουσιαστή Μακάρθι, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αμερικανική Γερουσία.

Οι γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς, ρεπουμπλικανή από το Μέιν, και Καρλ Λεβίν, δημοκρατικός από το Μίτσιγκαν, αποκάλυψαν τα έως τώρα απόρρητα έγγραφα στην ίδια αίθουσα της Γερουσίας, όπου ο Μακάρθι οργάνωνε τις ακροάσεις του, στο διάστημα που προήδρευσε της μόνιμης υποεπιτροπής ερευνών.

Στο κυνήγι εναντίον των Αμερικανών κομμουνιστών, που ηγούνταν τότε ο Μακάρθι, είχαν κληθεί να καταθέσουν περισσότεροι από 500 μάρτυρες και τελικά, όπως μεταδίδει και το «Reuters», από τις 5.000 σελίδες, από αποκαλύφθηκαν δε στοιχειοθετείται καμία θεωρία συνωμοσίας, δεν αποκαλύπτεται κανένας κατάσκοπος, όπως ήθελε να πιστεύει ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος στήριξε όλη την πολιτική του καριέρα στις πεποιθήσεις του αυτές. Ενδεικτικό είναι ότι κανείς από αυτούς που κλήθηκαν από τον Μακάρθι δεν πήγε στη φυλακή, ακόμη και αυτοί που καταδικάστηκαν για περιφρόνηση της μόνιμης υποεπιτροπής ερευνών της Γερουσίας αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό.

Ωστόσο, το μένος και ο ζήλος με τον οποίο κυνήγησε και κατέστρεψε ζωές και καριέρες ανθρώπων, άφησε για πάντα το ίχνος του για τη συνεργασία με τον «εχθρό».

Ο Ντόναλντ Ρίτσι, ιστορικός της Γερουσίας που ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση των εγγράφων, εξήγησε πως ο Μακάρθι τελούσε τις ακροάσεις του κεκλεισμένων των θυρών, στα πρότυπα της διαδικασίας ανάκρισης υπόπτων. «Εκείνα τα πρόσωπα που υπερασπίζονταν επαρκώς τον εαυτό τους στις κεκλεισμένων των θυρών ακροάσεις δεν καλούνταν να καταθέσουν στις δημόσιες ακροάσεις» εξηγεί ο ίδιος. «Ο Μακάρθι ενδιαφερόταν αποκλειστικά για τα πρόσωπα, που ο ίδιος μπορούσε να αποσταθεροποιήσει και να συντρίψει δημόσια».

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν ο αλαζονικός γερουσιαστής άρχισε να ερευνά για «κομμουνιστικούς πυρήνες» μέσα στον αμερικανικό στρατό. Ο τότε Πρόεδρος και παλαιός διακεκριμένος στρατιωτικός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ κατάφερε να μεταδίδονται τηλεοπτικά οι ακροάσεις του Μακάρθι, προβάλλοντας έτσι την ωμότητα των τακτικών που χρησιμοποιούσε ο αντικομμουνιστής γερουσιαστής.

Βαθμηδόν η ρεπουμπλικανική πτέρυγα άρχισε να εγκαταλείπει τον Μακάρθι και η Γερουσία τού απαγόρευσε περαιτέρω έρευνες τον Δεκέμβριο του 1954. Απώλεσε, μάλιστα, την προεδρία της υποεπιτροπής, όταν τον επόμενο μήνα οι Δημοκρατικοί επανέκτησαν την πλειοψηφία στο Σώμα.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Πρωτοβουλίες ειρήνης» με αμερικανική σφραγίδα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ- ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Οι κινήσεις «επαναπροσέγγισης» Ινδίας και Πακιστάν συνεχίζονται -- ενώ έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες ότι η διαδικασία ενδέχεται να ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Χτες, ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ζαφαρουλάχ Τζαμάλι, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα ξανανοίξει σε εύλογο χρονικό διάστημα τις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις με την Ινδία, όπως και τους δεσμούς στον αθλητικό τομέα. Ταυτόχρονα, ο Τζαμάλι, απαντώντας στην πρωτοβουλία του Ινδού πρωθυπουργού, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, που προανήγγειλε εξομάλυνση των διμερών διπλωματικών σχέσεων, διέταξε την απελευθέρωση περίπου 40 Ινδών ναυτικών που είχαν συλληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν, ως χειρονομία καλής θέλησης, και πρότεινε την επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο κρατών με πλήρες προσωπικό.

Η «ξαφνική» αυτή απόπειρα επαναπροσέγγισης, κατά τη διατύπωση της Christian Science Monitor, αποδίδεται από τους αναλυτές όχι μόνο στη συγκυρία - το τέλος του πολέμου στο Ιράκ - και στην πρόθεση των (αστικών τάξεων των) δύο χωρών να αποφύγουν έναν πόλεμο που πέρσι τον Ιούνη παραλίγο να ξεσπάσει, αλλά και στην πρόθεση του γηραιού πλέον Ινδού εθνικιστή/ινδουιστή πρωθυπουργού Βάτζπαϊ να φροντίσει την πολιτική του υστεροφημία. Ωστόσο, χτες, προέκυψαν μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του παρασκηνίου της διαδικασίας της διμερούς επαναπροσέγγισης: Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ «προτίθεται να πράξει ό,τι περνά από το χέρι της» για να βοηθήσει. Και το κάνει ήδη, όπως φαίνεται: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, που αναμένεται να κάνει ασιατική περιοδεία τις προσεχείς μέρες, συναντήθηκε χτες με τον υποστράτηγο Ελσανούλ Χακ, επικεφαλής της ISI, της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν, αλλά και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ινδού πρωθυπουργού, τον Μπράτζες Μίσρα, στο Λονδίνο.

Οι Αμερικανοί επιχειρούν να παίξουν το παιγνίδι σωστά. Ο Αρμιτάζ φρόντισε χτες να διευκρινίσει ότι δεν πάει στην περιοχή ως «διαμεσολαβητής» - κάτι που θα απέρριπτε η ινδική πλευρά - αλλά ως «φίλος». Δεν υπάρχει «μεγάλο σχέδιο», είπε, και πρέπει «να ελέγξουμε τις ορέξεις μας».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
«Εφυγε» ο Ουόλτερ Σισούλου...

Σε κατάσταση πένθους η Ν. Αφρική, μετά την απώλεια του πρώην γγ του ANC και μεγάλου αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ

Ο Ου. Σισούλου

Associated Press

Ο Ου. Σισούλου
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.- Μεσίστιες κυματίζουν από χτες οι σημαίες στη Ν. Αφρική. Η χώρα θρηνεί την απώλεια μιας σημαντικής προσωπικότητας στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Ο Ουόλτερ Σισούλου, που διατέλεσε γενικός γραμματέας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) από το 1949 έως το 1954, εξέπνευσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, πλήρης ημερών και έργων, σε ηλικία 90 ετών.

«Χάσαμε έναν αξιόλογο άνθρωπο», δήλωσε λιτά ο πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής και ηγέτης του ANC, Νέλσον Μαντέλα.«Η χώρα και ο λαός μας έχασε έναν από τους μεγαλύτερους γιους της, έναν από τους αρχιτέκτονες της δημοκρατίας, της μη ρατσιστικής και μη σεξιστικής νοτιοαφρικανικής κοινωνίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ν. Αφρικής, Θάμπο Μπέκι.

Δεν ήταν μόνον οι νυν και πρώην Νοτιοαφρικανοί ηγέτες που αναφέρθηκαν με θαυμασμό στο βίο του Ουόλτερ Σισούλου, ο οποίος θα ταφεί σήμερα κρατική δαπάνη, με τιμές αρχηγού κράτους. Η νοτιοαφρικανική εφημερίδα του Γιοχάνεσμπουργκ «ΣΤΑΡ» ήταν μία απ' τις εφημερίδες που έφερε χτες στο πρωτοσέλιδό της τη φωτογραφία του Σισούλου, με τη φράση «γίγαντας αξιοπρέπειας και αγώνα»...

Ο Σισούλου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστές κατά του απαρτχάιντ, δίνοντας μάχη σε κάθε μετερίζι (ακόμη και πίσω απ' τα κάγκελα της φυλακής), πάνω από εξήντα χρόνια. Το 1949 εξελέγη γενικός γραμματέας του ANC έως το 1952, οπότε πρωταγωνίστησε στη διοργάνωση της «αμυντικής εκστρατείας» και πολιτικής ανυπακοής της μαύρης νοτιοαφρικανικής κοινότητας στους στυγνούς ρατσιστικούς «νόμους» του καθεστώτος απαρτχάιντ. Πέρασε τα 25 από τα 90 χρόνια της ζωής του πίσω από τα κάγκελα φυλακών στη νήσο Ρόντεν, καθώς το 1964 ο ίδιος, αλλά και δεκάδες αγωνιστές κατά του απαρτχάιντ (μεταξύ αυτών και ο Νέλσον Μαντέλα) καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά και πολυετείς ποινές κάθειρξης για σαμποτάζ κατά της κυβέρνησης και για εθνική προδοσία...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αντί για διαπραγματεύσεις ανθρωποκυνηγητό

ΜΑΝΙΛΑ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Η κυβέρνηση της Προέδρου Γκλόριας Αρόγιο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την ηγεσία της ισλαμικής αυτονομιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο» (MILF) λόγω της επίθεσης στο Μιντανάο την Κυριακή που κόστισε 30 ζωές.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει στη Μαλαισία την Παρασκευή με προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ώστε στη συνέχεια να επισημοποιηθεί η «ειρηνευτική διαδικασία», αναβλήθηκε επ' αόριστον. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στη Μανίλα ότι προτεραιότητα της Αρόγιο και των περί αυτής είναι να συλλάβουν τους «ενόχους και τους ηθικούς αυτουργούς» της επίθεσης. Η Μανίλα προσφέρει 1 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των ηγετών της οργάνωσης, η οποία περιλαμβάνεται και στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δε θα ανεχθούμε την τρομοκρατία υπό το προκάλυμμα την πάλης για ελευθερία», ανέφερε χτες η Αρόγιο σε γραπτή της δήλωση.

Από την πλευρά ο εκπρόσωπος του MILF είπε πως «ενδιαφερόμαστε πάντοτε για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά αν η άλλη πλευρά δεν τις θέλει, τι να κάνουμε;».

Το MILF, που διαθέτει τουλάχιστον 12.500 ένοπλα μέλη, πολεμά εδώ και 25 χρόνια για την εγκαθίδρυση αυτόνομου κράτους στις νότιες Φιλιππίνες, με ισλαμικό καθεστώς. Το 2001 είχε συνάψει εκεχειρία με την κυβέρνηση και είχε εμπλακεί σε συνομιλίες μαζί της, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν μέχρι σήμερα αποφέρει καρπούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ