Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αντί για διαπραγματεύσεις ανθρωποκυνηγητό

ΜΑΝΙΛΑ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Η κυβέρνηση της Προέδρου Γκλόριας Αρόγιο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την ηγεσία της ισλαμικής αυτονομιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο» (MILF) λόγω της επίθεσης στο Μιντανάο την Κυριακή που κόστισε 30 ζωές.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει στη Μαλαισία την Παρασκευή με προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ώστε στη συνέχεια να επισημοποιηθεί η «ειρηνευτική διαδικασία», αναβλήθηκε επ' αόριστον. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στη Μανίλα ότι προτεραιότητα της Αρόγιο και των περί αυτής είναι να συλλάβουν τους «ενόχους και τους ηθικούς αυτουργούς» της επίθεσης. Η Μανίλα προσφέρει 1 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των ηγετών της οργάνωσης, η οποία περιλαμβάνεται και στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δε θα ανεχθούμε την τρομοκρατία υπό το προκάλυμμα την πάλης για ελευθερία», ανέφερε χτες η Αρόγιο σε γραπτή της δήλωση.

Από την πλευρά ο εκπρόσωπος του MILF είπε πως «ενδιαφερόμαστε πάντοτε για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά αν η άλλη πλευρά δεν τις θέλει, τι να κάνουμε;».

Το MILF, που διαθέτει τουλάχιστον 12.500 ένοπλα μέλη, πολεμά εδώ και 25 χρόνια για την εγκαθίδρυση αυτόνομου κράτους στις νότιες Φιλιππίνες, με ισλαμικό καθεστώς. Το 2001 είχε συνάψει εκεχειρία με την κυβέρνηση και είχε εμπλακεί σε συνομιλίες μαζί της, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν μέχρι σήμερα αποφέρει καρπούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ