Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Πρωτοβουλίες ειρήνης» με αμερικανική σφραγίδα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ- ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Οι κινήσεις «επαναπροσέγγισης» Ινδίας και Πακιστάν συνεχίζονται -- ενώ έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες ότι η διαδικασία ενδέχεται να ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Χτες, ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ζαφαρουλάχ Τζαμάλι, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα ξανανοίξει σε εύλογο χρονικό διάστημα τις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις με την Ινδία, όπως και τους δεσμούς στον αθλητικό τομέα. Ταυτόχρονα, ο Τζαμάλι, απαντώντας στην πρωτοβουλία του Ινδού πρωθυπουργού, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, που προανήγγειλε εξομάλυνση των διμερών διπλωματικών σχέσεων, διέταξε την απελευθέρωση περίπου 40 Ινδών ναυτικών που είχαν συλληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν, ως χειρονομία καλής θέλησης, και πρότεινε την επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο κρατών με πλήρες προσωπικό.

Η «ξαφνική» αυτή απόπειρα επαναπροσέγγισης, κατά τη διατύπωση της Christian Science Monitor, αποδίδεται από τους αναλυτές όχι μόνο στη συγκυρία - το τέλος του πολέμου στο Ιράκ - και στην πρόθεση των (αστικών τάξεων των) δύο χωρών να αποφύγουν έναν πόλεμο που πέρσι τον Ιούνη παραλίγο να ξεσπάσει, αλλά και στην πρόθεση του γηραιού πλέον Ινδού εθνικιστή/ινδουιστή πρωθυπουργού Βάτζπαϊ να φροντίσει την πολιτική του υστεροφημία. Ωστόσο, χτες, προέκυψαν μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του παρασκηνίου της διαδικασίας της διμερούς επαναπροσέγγισης: Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ «προτίθεται να πράξει ό,τι περνά από το χέρι της» για να βοηθήσει. Και το κάνει ήδη, όπως φαίνεται: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, που αναμένεται να κάνει ασιατική περιοδεία τις προσεχείς μέρες, συναντήθηκε χτες με τον υποστράτηγο Ελσανούλ Χακ, επικεφαλής της ISI, της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν, αλλά και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ινδού πρωθυπουργού, τον Μπράτζες Μίσρα, στο Λονδίνο.

Οι Αμερικανοί επιχειρούν να παίξουν το παιγνίδι σωστά. Ο Αρμιτάζ φρόντισε χτες να διευκρινίσει ότι δεν πάει στην περιοχή ως «διαμεσολαβητής» - κάτι που θα απέρριπτε η ινδική πλευρά - αλλά ως «φίλος». Δεν υπάρχει «μεγάλο σχέδιο», είπε, και πρέπει «να ελέγξουμε τις ορέξεις μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ