Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανοδος της ανεργίας και περικοπές δικαιωμάτων

Σε 4.520.000 ανήλθαν τον Απρίλη οι άνεργοι στη Γερμανία, αριθμός που είναι υψηλότερος από κάθε προηγούμενο Απρίλη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Αυτόν τον Απρίλη προστέθηκαν 300.00 άνεργοι στον αριθμό των ανέργων του Απρίλη του 2002.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύει η εφημερίδα «Βελτ της Κυριακής», ενώ η επίσημη ανακοίνωσή τους θα γίνει την Τετάρτη. Στο μεταξύ συνεχίζεται η κριτική από ορισμένη μερίδα βουλευτών των δύο κυβερνητικών κομμάτων - Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων - για ορισμένα από τα αντικοινωνικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του προέδρου της Ενωσης Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Μιχαήλ Ζόμερ για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Είπε την Παρασκευή το βράδυ σε ομιλία του στο Σπίτι της DGB ότι η κατάσταση μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των αρχών του 1930: «Υπάρχει η ιστορική παραλληλία ότι οι ισχυροί προσπαθούν να αλλάξουν τις δομές του κοινωνικού κράτους. Συγκρίσεις είναι μεν πάντα δύσκολες αλλά η συζήτηση θυμίζει πάρα πολύ τα τοτινά χρόνια». Ο Ζόμερ αναφέρθηκε σε φράσεις του διευθυντή του βιομηχανικού συγκροτήματος «Γκούτε - Χόφνους - Χίτε», Πάουλ Ρόις, που το 1931 είχε πει: «Η βιομηχανία ήταν ως τώρα δειλή να αρχίσει με όλη την οξύτητα τον αγώνα κατά των συνδικάτων. Κάναμε στο παρελθόν το λάθος να καταπολεμάμε τις κυβερνήσεις, αντί τα συνδικάτα. Απ' αυτό το λάθος πρέπει να βγάλουμε τα ανάλογα συμπεράσματα».

Αυτές οι φράσεις, είπε ο Ζόμερ, του φαίνονται γνωστές, είναι σαν να ειπώθηκαν χτες. Τότε, όπως τώρα, σημαδεύεται το ίδιο πράγμα, για παράδειγμα είπε, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον Ζόμερ η Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε μια απόφαση κοινωνικο-πολιτικής κατεύθυνσης όσο ποτέ προηγούμενα. Επίσης οι ιστορικές συνδέσεις μεταξύ SPD και συνδικάτων βρίσκονται υπό μια πολύ μεγάλη δοκιμή. Με τον Ζόμερ συμφώνησε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των συνδικάτων του Βερολίνου Ντίρερ Σολτς που είπε: «Πρέπει να εμποδίσουμε να έρθουμε σε ένα όμοιο Αύριο».

Παρόμοια ήταν η θέση του υποψήφιου προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλουργίας (IG-Metall), Γίργκεν Πέτερς.

Στον κλάδο αυτό δεν αποκλείεται να γίνουν προειδοποιητικές απεργίες στην Ανατολική Γερμανία, επειδή οι βιομήχανοι αρνούνται να μειώσουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας σε 35, όπως ισχύουν στη Δυτική Γερμανία. Οι 310.000 μεταλλεργάτες του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας αναγκάζονται, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις, να εργάζονται με σχεδόν τις ίδιες αποδοχές με τους δυτικούς μεταλλεργάτες 18 μέρες περισσότερο το χρόνο. Ενδεχόμενα οι προειδοποιητικές απεργίες να διεξαχθούν, κατά περιοχές, την τρέχουσα βδομάδα.


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ