Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Σχέδιο των ΗΠΑ και για «ιδεολογική επίθεση»

Φουντώνει η διεθνής αλληλεγγύη

ΑΒΑΝΑ.--

Περισσότερο από 40 χρόνια η Κούβα αποτελεί το «φαρμακερό αγκάθι» στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να ξεριζώσουν. Οι επιθέσεις είναι συνεχείς και πολύμορφες. Επί 40 χρόνια μαίνεται ο οικονομικός πόλεμος, με τη μορφή του εμπάργκο κυρίως, που προσπαθεί να στραγγαλίσει το νησί της Επανάστασης.

Επί 40 χρόνια δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ΗΠΑ προσπάθησαν ακόμη και με στρατιωτικά μέσα να επέμβουν, χωρίς επιτυχία. Ουκ ολίγες πράξεις τρομοκρατίας διαπράχθηκαν με εντολή τους, ενώ έχουν εκπονήσει σχέδια για περισσότερες από 600 απόπειρες δολοφονίας κατά των ηγετικών στελεχών της κουβανικής επανάστασης και ειδικά κατά της ζωής του Φιντέλ Κάστρο. Οι τελευταίες όμως ενέργειες ανατροπής εκ των έσω, μέσω των «αντιφρονούντων», και η ταυτόχρονη επίθεση σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και μέσω των διεθνών ΜΜΕ, συνιστά ένα σχέδιο ιδεολογικής επίθεσης και προπαγάνδας, διακήρυξε ο πρόεδρος του κουβανικού Κοινοβουλίου, Ρικάρντο Αλαρκόν, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης της Διεθνούς Συνάντησης Αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης, που έλαβε χώρα στην κουβανική πρωτεύουσα, Αβάνα.

Στη συνέχεια ο Ρ. Αλαρκόν σημείωσε ότι ο πόθος των ΗΠΑ για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης δεν είναι καινούριος και αποκαλύπτεται για άλλη μία φορά από τις επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και τα επίσημα ντοκουμέντα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ομως, ο Αλαρκόν διαβεβαίωσε τους χιλιάδες αντιπροσώπους από εκατοντάδες εργατικές, συνδικαλιστικές, μαζικές και φοιτητικές οργανώσεις από 42 χώρες του κόσμου, ότι οι Κουβανοί δεν πρόκειται να υποκύψουν και μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους θα υπερασπιστούν την Επανάσταση...

Στο πλευρό τους, οι Κουβανοί έχουν τους λαούς της Λατινικής Αμερικής πρώτα και κύρια, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους. Ειδικά τις τελευταίες μέρες και οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες προσπαθούν να δημιουργήσουν «ασπίδα προστασίας» με τη στήριξή τους, στην Κούβα και την καταδίκη των επιθετικών ενεργειών των ΗΠΑ. Τα πάντα ξεκίνησαν όταν την 1η Μάη ο Μεξικανός κοινωνιολόγος και ερευνητής Πάμπλο Γκονσάλες Κασανόβα, ανέγνωσε ενώπιον περισσοτέρων ενός εκατομμυρίου Κουβανών, την κοινή διακήρυξη των 165 διανοουμένων και καλλιτεχνών «προς τη συνείδηση του κόσμου».

Μέχρι χτες το πρωί ώρα Κούβας, οι υπογραφές είχαν φτάσει τις 808 και η φωτιά της αλληλεγγύης συνεχίζει να εξαπλώνεται, στην ειδική ιστοσελίδα (www.porcuba.cult.cu) όπου κανείς μπορεί να βρει το σύντομο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης να διατρέξει τον πολύ μακρύ κατάλογο, που συνεχώς διευρύνεται, των καλλιτεχνών και των διανοουμένων που υπογράφουν και να συνυπογράψει.

Ανάμεσα στους νέους υπογράφοντες μπορεί κανείς να διακρίνει, το διάσημο Γάλλο φωτογράφο Αλέν Σαμπατιέρ. Τον επί 17 χρόνια πρύτανη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μιζούρι Ντιν Χάρμπαρντ. Τον ιστορικό και πολιτικό επιστήμονα, ειδικό για θέματα του Ισλάμ στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, Dr. Μιρολιούμπ Γιέφτιτς. Το Λεονάρδο Καμ Μπινς, πρέσβη επί τιμή του Παναμά και επικεφαλής του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής. Τον Ινδό Παμπίρ Πουρκαγιάσθα ιδρυτή του Επιστημονικού Φόρουμ του Δελχί και ειδικό αρθρογράφο για επιστημονικά θέματα των «Times of India». Τον Αμερικανό ιστορικό και ακτιβιστή Χάουαρντ Ζιν. Την καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Μπίκον, Μάρι Γουάιτμορ. Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χιτοτσουμπάσι στο Τόκιο, Χιρότζι Οκάμπε και δεκάδες άλλους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ