ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Σχέδιο των ΗΠΑ και για «ιδεολογική επίθεση»

Φουντώνει η διεθνής αλληλεγγύη

ΑΒΑΝΑ.--

Περισσότερο από 40 χρόνια η Κούβα αποτελεί το «φαρμακερό αγκάθι» στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να ξεριζώσουν. Οι επιθέσεις είναι συνεχείς και πολύμορφες. Επί 40 χρόνια μαίνεται ο οικονομικός πόλεμος, με τη μορφή του εμπάργκο κυρίως, που προσπαθεί να στραγγαλίσει το νησί της Επανάστασης.

Επί 40 χρόνια δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ΗΠΑ προσπάθησαν ακόμη και με στρατιωτικά μέσα να επέμβουν, χωρίς επιτυχία. Ουκ ολίγες πράξεις τρομοκρατίας διαπράχθηκαν με εντολή τους, ενώ έχουν εκπονήσει σχέδια για περισσότερες από 600 απόπειρες δολοφονίας κατά των ηγετικών στελεχών της κουβανικής επανάστασης και ειδικά κατά της ζωής του Φιντέλ Κάστρο. Οι τελευταίες όμως ενέργειες ανατροπής εκ των έσω, μέσω των «αντιφρονούντων», και η ταυτόχρονη επίθεση σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και μέσω των διεθνών ΜΜΕ, συνιστά ένα σχέδιο ιδεολογικής επίθεσης και προπαγάνδας, διακήρυξε ο πρόεδρος του κουβανικού Κοινοβουλίου, Ρικάρντο Αλαρκόν, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης της Διεθνούς Συνάντησης Αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης, που έλαβε χώρα στην κουβανική πρωτεύουσα, Αβάνα.

Στη συνέχεια ο Ρ. Αλαρκόν σημείωσε ότι ο πόθος των ΗΠΑ για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης δεν είναι καινούριος και αποκαλύπτεται για άλλη μία φορά από τις επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και τα επίσημα ντοκουμέντα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ομως, ο Αλαρκόν διαβεβαίωσε τους χιλιάδες αντιπροσώπους από εκατοντάδες εργατικές, συνδικαλιστικές, μαζικές και φοιτητικές οργανώσεις από 42 χώρες του κόσμου, ότι οι Κουβανοί δεν πρόκειται να υποκύψουν και μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους θα υπερασπιστούν την Επανάσταση...

Στο πλευρό τους, οι Κουβανοί έχουν τους λαούς της Λατινικής Αμερικής πρώτα και κύρια, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους. Ειδικά τις τελευταίες μέρες και οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες προσπαθούν να δημιουργήσουν «ασπίδα προστασίας» με τη στήριξή τους, στην Κούβα και την καταδίκη των επιθετικών ενεργειών των ΗΠΑ. Τα πάντα ξεκίνησαν όταν την 1η Μάη ο Μεξικανός κοινωνιολόγος και ερευνητής Πάμπλο Γκονσάλες Κασανόβα, ανέγνωσε ενώπιον περισσοτέρων ενός εκατομμυρίου Κουβανών, την κοινή διακήρυξη των 165 διανοουμένων και καλλιτεχνών «προς τη συνείδηση του κόσμου».

Μέχρι χτες το πρωί ώρα Κούβας, οι υπογραφές είχαν φτάσει τις 808 και η φωτιά της αλληλεγγύης συνεχίζει να εξαπλώνεται, στην ειδική ιστοσελίδα (www.porcuba.cult.cu) όπου κανείς μπορεί να βρει το σύντομο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης να διατρέξει τον πολύ μακρύ κατάλογο, που συνεχώς διευρύνεται, των καλλιτεχνών και των διανοουμένων που υπογράφουν και να συνυπογράψει.

Ανάμεσα στους νέους υπογράφοντες μπορεί κανείς να διακρίνει, το διάσημο Γάλλο φωτογράφο Αλέν Σαμπατιέρ. Τον επί 17 χρόνια πρύτανη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μιζούρι Ντιν Χάρμπαρντ. Τον ιστορικό και πολιτικό επιστήμονα, ειδικό για θέματα του Ισλάμ στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, Dr. Μιρολιούμπ Γιέφτιτς. Το Λεονάρδο Καμ Μπινς, πρέσβη επί τιμή του Παναμά και επικεφαλής του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής. Τον Ινδό Παμπίρ Πουρκαγιάσθα ιδρυτή του Επιστημονικού Φόρουμ του Δελχί και ειδικό αρθρογράφο για επιστημονικά θέματα των «Times of India». Τον Αμερικανό ιστορικό και ακτιβιστή Χάουαρντ Ζιν. Την καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Μπίκον, Μάρι Γουάιτμορ. Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χιτοτσουμπάσι στο Τόκιο, Χιρότζι Οκάμπε και δεκάδες άλλους...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Οχι στην εγκατάλειψη της δημόσιας εκπαίδευσης» φώναξαν χτες στους δρόμους μεγάλων πόλεων της Γαλλίας χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές, που συμμετείχαν σε 24ωρη απεργία, αντιδρώντας σε νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Συνεχίζονται οι προειδοποιητικές στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν το περασμένο 48ωρο βιομηχανικοί εργαζόμενοι - μέλη της συνδικαλιστικής ένωσης «ΙG METALL» διαμαρτυρόμενοι για το νέο αντεργατικό πακέτο προτάσεων της γερμανικής κυβέρνησης.

ΛΟΥΣΑΚΑ.-- Τη διαγραφή χρεών της Ζάμπιας έναντι του γερμανικού κράτους, ύψους 211.000.000 δολαρίων, ανακοίνωσε χτες ο Γερμανός πρέσβης στη Λουσάκα, Εριχ Κρίστοφ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Για τις 2 Ιούνη 2003 στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν ορίστηκε η πρώτη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή με την επωνυμία «MARS EXPRESS» και προορισμό τον πλανήτη Αρη. Η πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή στη Σελήνη θα πραγματοποιηθεί περίπου δύο μήνες αργότερα (τον προσεχή Αύγουστο)...

ΜΟΣΧΑ.-- Παραδομένα στις φλόγες είναι πάνω από 30.000 εκτάρια δασικής έκτασης στη ρωσική Απω Ανατολή, ανακοίνωσε ρωσικό περιφερειακό κέντρο προστασίας δασών. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή στις περιοχές του ποταμού Αμούρ και στο Χαμπαρόφσκ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Την παράταση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Λιβερία για έναν ακόμη χρόνο αποφάσισε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την πραγματοποίηση αντιτρομοκρατικών «ασκήσεων» μεγάλης κλίμακας αυτό το Σαββατοκύριακο σε Σιάτλ και Σικάγο ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εκρηκτικό τοπίο

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ο θάνατος του κυβερνήτη της επαρχίας της Αντιόκια Γκιγιέρμο Γκαβίρια και του συμβούλου του, πρώην υπουργού Αμυνας Χιλμπέρτο Ετσέβερι, έχει προκαλέσει «σάλο» με συνεχείς ανακοινώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης της Κολομβίας αλλά και των Ηνωμένων Εθνών.

Εντούτοις, ουδείς ακριβώς γνωρίζει τις συνθήκες του θανάτου τους. Κατά τις επίσημες πηγές της κυβέρνησης της Κολομβίας, «τη Δευτέρα οι αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-ΕΡ) εκτέλεσαν τους δύο αξιωματούχους που ήταν όμηροί τους αφού είχαν απαχθεί στις 21 Απριλίου του 2002, ενώ μετείχαν σε πορεία ειρήνης κοντά στο Μεντεγίν της βορειοδυτικής Κολομβίας».

Λίγες ώρες αργότερα, οι FARC-ΕΡ, σύμφωνα με το «Reuters», εξέδωσαν ανακοίνωση όπου αναφέρουν ότι έγινε στρατιωτική επιχείρηση και υπήρξαν μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων, όπου έχασαν τη ζωή τους αντάρτες, στρατιώτες αλλά και οι δύο προαναφερόμενοι, καθώς βρέθηκαν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών.

Φυσικά, ο ΟΗΕ δεν περίμενε να διευκρινιστούν οι συνθήκες σε μία χώρα μάλιστα εξαιρετικά «δύσκολη» εξαιτίας του 40χρονου εμφυλίου πολέμου. Ετσι, στην ανακοίνωση του γραφείου του ΟΗΕ στην Κολομβία αναφέρεται ότι η πρακτική των απαγωγών... πλήττει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ο Οργανισμός ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Την ίδια ώρα, η Γιολάντα Πίντο ντε Γκαβίρια, σύζυγος του κυβερνήτη του Μεντεγίν, Γκιγιέρμο Γκαβίρια, δήλωσε σε συνέντευξή της: «Δε γνωρίζω το δολοφόνο του συζύγου μου, αλλά του προσφέρω το αίσθημά μου για συμφιλίωση. Ολοι έχουμε μία θέση σε αυτή τη χώρα». Κατά το BBC, η ίδια ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε να συναντηθεί με τον ιδρυτή των FARC-ΕΡ Μανουέλ Μαρουλάντα, ώστε να διαπραγματευτούν την ειρηνική επίλυση του ζητήματος. Η απάντηση Ουρίμπε αναμενόμενη... «Αυτή τη στιγμή του ανείπωτου πόνου, η Κολομβία δεν μπορεί να παραδοθεί».

Ελληνική συμμετοχή στα εγκληματικά σχέδια;

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εξωτερικών

Ο Ορ. Κολοζώφ, βουλευτής του ΚΚΕ, κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών με αφορμή την καταγγελία πως Ελληνες διπλωμάτες πήραν μέρος σε σύσκεψη, όπου συζητήθηκαν σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης της Κούβας. Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική κάλυψη της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας ενάντια στην Κούβα με τις θέσεις που παίρνει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου τη νόμιμη αντιμετώπιση της υπονομευτικής δραστηριότητας των πληρωμένων πρακτόρων του ιμπεριαλισμού από την Κουβανέζικη Κυβέρνηση, την παρουσιάζει σαν "καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων". Προχωρά ακόμα περισσότερο, αφού, όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, Ελληνες διπλωμάτες πήραν μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Αβάνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν διπλωμάτες και άλλων χωρών, όπου προφανώς συζητήθηκαν σχέδια ανατροπής της κουβανέζικης κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη σύσκεψη αυτή εκδηλώθηκαν πειρατείες σκαφών και αεροπλάνων με σαφή στόχο την πρόκληση στρατιωτικής αναμέτρησης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός για ποιο λόγο συμμετείχαν Ελληνες διπλωμάτες σε τέτοιου είδους συσκέψεις, πράγμα που συνιστά κατάφωρη επέμβαση στα εσωτερικά ξένης χώρας και αποτελεί ενεργή βοήθεια στα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού ενάντια στον κουβανέζικο λαό;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ