ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Οι αυξήσεις μισθών αυξάνουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων!

Πάνω απ' όλα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αποφάνθηκε χτες η ηγεσία του ΣΕΒ

Η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, η τόνωση της επιχειρηματικής δράσης και η διά βίου κατάρτιση των εργαζομένων είναι - κατά το ΣΕΒ - το κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, όσο αυξάνονται οι μισθοί των εργαζομένων, τόσο αυξάνονται... τα προβλήματα των επιχειρήσεων! Αυτά ανέφερε για μια ακόμη φορά χτες η διοίκηση του ΣΕΒ, η οποία διά του προέδρου της Οδ. Κ. Κυριακόπουλου χαρακτήρισε το κλείσιμο της «Πάλκο» ως απολύτως φυσιολογικό, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε τέτοια γεγονότα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλείσιμο της «Πάλκο» αποτυπώνει... τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει φύγει πλέον από το στάδιο της οικονομίας που στηρίζεται στο φθηνό εργατικό κόστος!

Την ίδια στιγμή, ο Οδ. Κυριακόπουλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πώληση της «Παπαστράτος» στην πολυεθνική «Philip Morris», κάτι που - όπως είπε - αποδεικνύει πως παρά τις αντιξοότητες υπάρχουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά η λειτουργία μιας επιχείρησης. Σε επισήμανση ότι οι εξαγορές επιχειρήσεων από πολυεθνικές κάποιες φορές οδηγούν στο κλείσιμό τους και σχεδόν πάντα με απολύσεις εργαζομένων, όπως στην περίπτωση της «ΑΓΕΤ Ηρακλής», ο Οδ. Κυριακόπουλος εκτίμησε ότι η «Philip Morris» τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον δε θα κλείσει την επιχείρηση. Για το θέμα των απολύσεων στην ΑΓΕΤ, ανέλαβε να απαντήσει ο Ν. Αναλυτής, ο οποίος σημείωσε ότι η τσιμεντοβιομηχανία έχει εκσυγχρονιστεί και η μείωση του προσωπικού στην ΑΓΕΤ θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί αρκετό καιρό πριν! Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της κατάρτισης των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας πως παρά το ότι έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά σ' αυτόν τον τομέα, τα αποτελέσματα είναι ισχνά. Επ' αυτού έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής στη στρατηγική της κατάρτισης και του ρόλου του ΟΑΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τα πάγια αιτήματα των βιομηχάνων, αυτά τέθηκαν υπό μορφή έκθεσης ξένου που παρουσιάζει την Ελλάδα να κατέχει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων την 18η θέση στο σύνολο των 22 χωρών της ΕΕ που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Οι κυριότερες αιτίες των χαμηλών επιδόσεων της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η γραφειοκρατία και το επαχθές ρυθμιστικό πλαίσιο, το υποανάπτυκτο δίκτυο μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, η συγκριτικά υψηλή φορολογία, η καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, ο υψηλός βαθμός κρατικού παρεμβατισμού, η πολιτική αστάθεια στα Βαλκάνια και οι πολιτικές εντάσεις με την Τουρκία, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μακριά από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ»
Στάχτη στα μάτια η ενίσχυση της «διαφάνειας»

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με το σκεπτικό ότι δε θίγει την ασύδοτη δράση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών

Με τις συνήθεις δηλώσεις για ...ενίσχυση της διαφάνειας συνόδευσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, το νομοσχέδιο που εισηγείται για τη δημιουργία επιτροπής τυποποίησης λογιστικών προτύπων και ελέγχων στις επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΚΚΕ αφού, όπως υποστήριξε ο εισηγητής του, Αγγελος Τζέκης, ενισχύει την ασυδοσία των εταιριών.

Ο Αγγελος Τζέκης τόνισε πως γίνονται συνεχείς αναφορές από το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του θεσμικού πλαισίου ελέγχου, όμως το ερώτημα είναι «αν το θεσμικό πλαίσιο κινείται σε μια κατεύθυνση που θα βάλει φραγμό στην ασύδοτη δράση των εταιριών και των πολυεθνικών». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις που ζούμε για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποδεικνύεται η ορθότητα των θέσεων του ΚΚΕ ότι ελεγκτικός μηχανισμός που να προστατεύει το επενδυτικό κοινό και να λειτουργεί μέσω της οικονομίας προς όφελος του εργαζόμενου λαού δεν μπορεί να υπάρξει στο καπιταλιστικό σύστημα. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται άλλη οικονομική πολιτική, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων». Οσον αφορά στα όργανα που συστήνονται για τον έλεγχο ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμμετοχή κοινωνικών φορέων. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

ΝΔ: Πρόταση νόμου για διαφάνεια

Πρόταση νόμου για τη διαφάνεια κατέθεσε στο μεταξύ χτες η Νέα Δημοκρατία, επιχειρώντας να παρέμβει στο κλίμα σκανδαλολογίας των ημερών. Μεταξύ άλλων προτείνει τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών στελεχών από επιτροπή η οποία θα περιλαμβάνει μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη μείωση του ποσοστού του βασικού μετόχου σε εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης από 5 σε 1%.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της πρότασης ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να υποκρίνεται γιατί της δόθηκαν ευκαιρίες να κάνει την πολιτική της πρόταση. Αλλά η πολιτική της πρόταση ήταν να συμφωνεί αλλά και να διαφωνεί για δημαγωγικούς λόγους». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Νέα Δημοκρατία συστοιχίζεται, όπως και η κυβέρνηση, πίσω από επιχειρηματικούς ομίλους».

ALPHA BANK
Υπερκέρδη και «εθελούσιες» απολύσεις

Στο φόντο των προκλητικών για τα λαϊκά στρώματα κερδών που ανακοίνωσαν για το α' τρίμηνο του 2003 συνεδρίασε χτες η γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank. O πρόεδρός τους Γ. Κωστόπουλος σε μια αποστροφή της ομιλίας προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους λέγοντας ότι ήταν ένα «καλό τρίμηνο» που όμως «πολύ δύσκολα» θα επαναληφτεί στη διάρκεια του 2003. Ανεξάρτητα από το ύψος που θα φτάσουν τα υπερκέρδη τους, το κρατούμενο για τους μεγαλομετόχους είναι τα δρομολογημένα προγράμματα «εθελούσιων» απολύσεων για εκατοντάδες εργαζόμενους.

Οπως αναφέρθηκε, από 8.000 που αριθμούσαν οι εργαζόμενοι της Alpha στο τέλος του Δεκέμβρη 2001 σήμερα εργάζονται 7.800 και μέχρι το τέλος του 2003 θα έχουν απομείνει 7.400. Δηλαδή σε μια διετία, μέσω των προγραμμάτων αυτών, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε ποσοστό 7,5% παρά το γεγονός των 174 προσλήψεων, κυρίως για τις ανάγκες επέκτασης στα Βαλκάνια με το άνοιγμα νέων καταστημάτων. Ο Γ. Κωστόπουλος, είπε χαρακτηριστικά ότι το κόστος εργασίας για την τράπεζά του μειώθηκε το 2002 κατά 0,9% «κυρίως λόγω μειώσεως του προσωπικού της τράπεζας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ