Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ»
Στάχτη στα μάτια η ενίσχυση της «διαφάνειας»

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με το σκεπτικό ότι δε θίγει την ασύδοτη δράση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών

Με τις συνήθεις δηλώσεις για ...ενίσχυση της διαφάνειας συνόδευσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, το νομοσχέδιο που εισηγείται για τη δημιουργία επιτροπής τυποποίησης λογιστικών προτύπων και ελέγχων στις επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΚΚΕ αφού, όπως υποστήριξε ο εισηγητής του, Αγγελος Τζέκης, ενισχύει την ασυδοσία των εταιριών.

Ο Αγγελος Τζέκης τόνισε πως γίνονται συνεχείς αναφορές από το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του θεσμικού πλαισίου ελέγχου, όμως το ερώτημα είναι «αν το θεσμικό πλαίσιο κινείται σε μια κατεύθυνση που θα βάλει φραγμό στην ασύδοτη δράση των εταιριών και των πολυεθνικών». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις που ζούμε για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποδεικνύεται η ορθότητα των θέσεων του ΚΚΕ ότι ελεγκτικός μηχανισμός που να προστατεύει το επενδυτικό κοινό και να λειτουργεί μέσω της οικονομίας προς όφελος του εργαζόμενου λαού δεν μπορεί να υπάρξει στο καπιταλιστικό σύστημα. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται άλλη οικονομική πολιτική, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων». Οσον αφορά στα όργανα που συστήνονται για τον έλεγχο ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμμετοχή κοινωνικών φορέων. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

ΝΔ: Πρόταση νόμου για διαφάνεια

Πρόταση νόμου για τη διαφάνεια κατέθεσε στο μεταξύ χτες η Νέα Δημοκρατία, επιχειρώντας να παρέμβει στο κλίμα σκανδαλολογίας των ημερών. Μεταξύ άλλων προτείνει τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών στελεχών από επιτροπή η οποία θα περιλαμβάνει μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη μείωση του ποσοστού του βασικού μετόχου σε εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης από 5 σε 1%.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της πρότασης ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να υποκρίνεται γιατί της δόθηκαν ευκαιρίες να κάνει την πολιτική της πρόταση. Αλλά η πολιτική της πρόταση ήταν να συμφωνεί αλλά και να διαφωνεί για δημαγωγικούς λόγους». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Νέα Δημοκρατία συστοιχίζεται, όπως και η κυβέρνηση, πίσω από επιχειρηματικούς ομίλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ