Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ψευδαισθήσεις για το ρόλο του

Οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο είναι θετικές για το 2003, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν από την ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ και την επιδημία της άτυπης πνευμονίας. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τις θέσεις που διατύπωσαν μετά τη διήμερη διάσκεψη για τον τουρισμό και τις μεταφορές, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος και ο κοινοτικός επίτροπος Ε. Λικάνεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Από το βήμα της ίδιας διάσκεψης - που έγινε στην Κρήτη, παράλληλα με την άτυπη σύνοδο υπουργών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού μίλησε για αύξηση της τουριστικής αγοράς το 2003 κατά 3%.

Στο προσκήνιο της διάσκεψης για τον τουρισμό βρέθηκαν η ανάγκη τόνωσης της «ανταγωνιστικότητας» του ευρωπαϊκού τουρισμού και διαμόρφωσης «κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής», η ανάδειξη του τουρισμού σε βασικό παράγοντα οικονομικής, πολιτιστικής, ακόμη και περιβαλλοντικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στον τουρισμό, ενώ οι κυβερνήσεις άλλων χωρών - που βασίζονται στη βιομηχανία κατά κύριο λόγο για την ανάπτυξη της οικονομίας τους - αντιμετωπίζουν μάλλον τυπικά την όλη υπόθεση. Ο ίδιος ο Α. Τσοχατζόπουλος παραδέχτηκε ότι «απέχουμε πολύ από μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική» για τον τουρισμό. Στάθηκε με έμφαση στην ταχύτερη υλοποίηση των «10 σημείων» που είχε διατυπώσει η Κομισιόν το 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ