Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Οι αυξήσεις μισθών αυξάνουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων!

Πάνω απ' όλα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αποφάνθηκε χτες η ηγεσία του ΣΕΒ

Η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, η τόνωση της επιχειρηματικής δράσης και η διά βίου κατάρτιση των εργαζομένων είναι - κατά το ΣΕΒ - το κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, όσο αυξάνονται οι μισθοί των εργαζομένων, τόσο αυξάνονται... τα προβλήματα των επιχειρήσεων! Αυτά ανέφερε για μια ακόμη φορά χτες η διοίκηση του ΣΕΒ, η οποία διά του προέδρου της Οδ. Κ. Κυριακόπουλου χαρακτήρισε το κλείσιμο της «Πάλκο» ως απολύτως φυσιολογικό, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε τέτοια γεγονότα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλείσιμο της «Πάλκο» αποτυπώνει... τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει φύγει πλέον από το στάδιο της οικονομίας που στηρίζεται στο φθηνό εργατικό κόστος!

Την ίδια στιγμή, ο Οδ. Κυριακόπουλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πώληση της «Παπαστράτος» στην πολυεθνική «Philip Morris», κάτι που - όπως είπε - αποδεικνύει πως παρά τις αντιξοότητες υπάρχουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά η λειτουργία μιας επιχείρησης. Σε επισήμανση ότι οι εξαγορές επιχειρήσεων από πολυεθνικές κάποιες φορές οδηγούν στο κλείσιμό τους και σχεδόν πάντα με απολύσεις εργαζομένων, όπως στην περίπτωση της «ΑΓΕΤ Ηρακλής», ο Οδ. Κυριακόπουλος εκτίμησε ότι η «Philip Morris» τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον δε θα κλείσει την επιχείρηση. Για το θέμα των απολύσεων στην ΑΓΕΤ, ανέλαβε να απαντήσει ο Ν. Αναλυτής, ο οποίος σημείωσε ότι η τσιμεντοβιομηχανία έχει εκσυγχρονιστεί και η μείωση του προσωπικού στην ΑΓΕΤ θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί αρκετό καιρό πριν! Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της κατάρτισης των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας πως παρά το ότι έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά σ' αυτόν τον τομέα, τα αποτελέσματα είναι ισχνά. Επ' αυτού έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής στη στρατηγική της κατάρτισης και του ρόλου του ΟΑΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τα πάγια αιτήματα των βιομηχάνων, αυτά τέθηκαν υπό μορφή έκθεσης ξένου που παρουσιάζει την Ελλάδα να κατέχει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων την 18η θέση στο σύνολο των 22 χωρών της ΕΕ που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Οι κυριότερες αιτίες των χαμηλών επιδόσεων της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η γραφειοκρατία και το επαχθές ρυθμιστικό πλαίσιο, το υποανάπτυκτο δίκτυο μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, η συγκριτικά υψηλή φορολογία, η καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, ο υψηλός βαθμός κρατικού παρεμβατισμού, η πολιτική αστάθεια στα Βαλκάνια και οι πολιτικές εντάσεις με την Τουρκία, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μακριά από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ