Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Σε φθίνουσα πορεία οι εξαγωγές το 2002

Τα αποτελέσματα της ευθυγραμμισμένης με την ΟΝΕ και την «παγκοσμιοποίηση» πολιτικής σχετικά με την πορεία των εξαγωγών, που κινούνται σε πορεία στασιμότητας, την ώρα που οι εισαγωγές αυξάνονται με έντονους ρυθμούς, προκύπτουν ανάγλυφα από την ομιλία της προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χρ. Σακελλαρίδη, στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του συνδέσμου, η οποία κατέληξε - όπως ήταν αναμενόμενο - στην προβολή των αξιώσεων των επιχειρηματιών για νέα προνόμια, στο όνομα της αναστροφής του αρνητικού κλίματος για τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, που επικαλέστηκε η Χρ. Σακελλαρίδη, η αξία των εξαγωγών κατά το 2002 μειώθηκε οριακά σε σύγκριση με εκείνη του 2001 κατά 1% σε δολάρια και κατά 6% υπολογιζόμενη σε ευρώ. Η ίδια ανέφερε ότι οι εξαγωγές αποτελούν μειούμενο ποσοστό της εθνικής παραγωγής, ενώ η εισαγωγική διείσδυση μεγαλώνει. Συγκεκριμένα, όπως είπε η πρόεδρος του ΠΣΕ, η εισαγωγική διείσδυση στη μεταποίηση από 34% το 1988 έφτασε σε 51% το 2000. Σημαντικά, δε, υπολείπεται η πορεία των ελληνικών εξαγωγών συγκρινόμενη με εκείνη των παγκόσμιων εξαγωγών. Συγκεκριμένα, στη δεκαετία του 1990 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 40%, τη στιγμή που οι παγκόσμιες διπλασιάστηκαν.

Ως έναν από τους παράγοντες που ενισχύουν το αρνητικό υπόβαθρο για την εξέλιξη των εξαγωγών η Χρ. Σακελλαρίδη ανέφερε τη διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα από το μέσο όρο στην ευρωζώνη, καθώς και την απώλεια της δυνατότητας υποτίμησης του νομίσματος μετά την καθιέρωση του ευρώ. Το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι αξιώσεις των εξαγωγέων δίνει χαρακτηριστικά η φράση της προέδρου του συνδέσμου ότι «η ενασχόληση με τις εξαγωγές πρέπει να γίνει απλούστερη, πιο εύκολη και προπαντός φθηνότερη». Τέλος, οι εξαγωγείς θέτουν ως «μετριοπαθή, πολύ συντηρητικό, αμυντικό στόχο» την αύξηση των εξαγωγών τουλάχιστον κατά 7%-10% το χρόνο. Με μία αύξηση της τάξης του 7% υπολογίζουν ότι οι εξαγωγές διπλασιάζονται κάθε δέκα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ