Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Μόλις 11.120 ευρώ το μέσο οικογενειακό εισόδημα

Στους φορολογούμενους που θα παραλάβουν χρεωστικό σημείωμα της Εφορίας - με την 4η παρτίδα εκκαθαριστικών - αναλογεί κατά μέσο όρο πρόσθετος φόρος 1.175 ευρώ

Πολύ κάτω ακόμη και από τα επίσημα όρια της φτώχειας ζουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία το μέσο οικογενειακό εισόδημα που δηλώθηκε στην Εφορία (εισοδήματα του 2002) είναι μόλις 11.120 ευρώ (περίπου 3,8 εκατ. δραχμές). Στο μεταξύ, και ενώ τρέχουν οι προθεσμίες για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, η Εφορία ταχυδρομεί τις μέρες αυτές την τέταρτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Η νέα παρτίδα περιλαμβάνει την εκκαθάριση πανό από 302.000 δηλώσεων με κύριο χαρακτηριστικό τα πολύ μεγάλα ποσά πρόσθετων φόρων. Στην παρτίδα αυτή, αναλογεί σε κάθε φορολογούμενο που θα παραλάβει χρεωστικό σημείωμα, να πληρώσει πρόσθετο φόρο 1.715 ευρώ. Το σύνολο των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα ξεπερνά τις 940.000 και ο επιπλέον φόρος που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές) ανέρχεται σε 256,2 εκατ. ευρώ.

Από τα σχετικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (στο σύνολο των δηλώσεων) προκύπτουν και τα εξής:

  • Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αποτελούν το 28,6% του συνόλου. Κατά μέσο όρο ο κάθε φορολογούμενος της κατηγορίας αυτής θα πληρώσει πρόσθετο φόρο ύψους 1.525 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά εκκαθαριστικά (επίσης 28,6% στο σύνολο) προκύπτει μέση επιστροφή φόρου ύψους 575 ευρώ.
  • Τέλος, από μηδενικές δηλώσεις (χωρίς επιστροφή ή επιπλέον καταβολή) αποτελούν το 42,8% του συνόλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ