ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΗ
Αγωνιστική «απόβαση» στο νησί των Φαιάκων!

Πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο διοργανώνει η ΠΑΣΥ, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκου της Κέρκυρας. Ανοίγει νέος κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Από κινητοποίηση των αγροτών στην Κέρκυρα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Από κινητοποίηση των αγροτών στην Κέρκυρα
Από την Κέρκυρα, την προσεχή Δευτέρα, ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας θα στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι συνεχίζει, με συνέπεια κι αποφασιστικότητα, τον πολύχρονο αγώνα του για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνει, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκου, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), οι μικρομεσαίοι αγρότες ανοίγουν ένα νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματός τους, για να κρατήσουν τα χωράφια τους και το βιος τους, για να μείνουν στα χωριά τους.

Στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ αναμένεται να πάρουν μέρος γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες, που θα φτάσουν στην Κέρκυρα από πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, με μεταφορικά μέσα που ναυλώνουν Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμοί και Δήμοι.

Θα είναι εκεί πολλοί Θεσσαλοί αγρότες για να μεταφέρουν το μαχητικό πνεύμα και την αγωνιστική εμπειρία που αποκόμισαν στη διάρκεια της πολύχρονης, σκληρής πάλης τους ενάντια σε όλους όσοι αρπάζουν το ψωμί και κλέβουν το δίκιο του ξωμάχου.

Θα είναι, επίσης, εκεί αγωνιστές του συνεπούς αγροτικού κινήματος από τη Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο. Και, βεβαίως, εκεί θα είναι ψαράδες και άλλοι αγρότες της Κέρκυρας και των άλλων κοντινών νησιών του Ιονίου.

Οι διεκδικήσεις του συλλαλητηρίου

Αγωνιζόμενοι αγρότες από όλη την Ελλάδα θα «εκστρατεύσουν» στην Κέρκυρα, όπου, αυτές τις μέρες, πραγματοποιείται η άτυπη Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για:

  • Να πουν ΟΧΙ στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που θα «φέρει» ακόμα πιο σκληρά αντιαγροτικά μέτρα.
  • Ν' απαιτήσουν την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, καθώς και αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων, ώστε να διασφαλίσουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Να ζητήσουν την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών - υγείας, παιδείας, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού κ.ά. - των κατοίκων της υπαίθρου.
  • Να διεκδικήσουν αλλαγή των νόμων για τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, για να εξασφαλίσουν καλύτερες συντάξεις κι αποτελεσματική ασφάλιση των προϊόντων τους.
  • Να προβάλλουν το αίτημά τους για στήριξη από το κράτος της αγροτικής οικονομίας και την ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Οπως τονίζουν στελέχη της ΠΑΣΥ, η κινητοποίηση της Κέρκυρας θα είναι η αφετηρία νέων αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα. Δε θα είναι - υπογραμμίζουν - «μια τουφεκιά στον αέρα», όπως η «κινητοποίηση» που ανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν, το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, οι συμβιβασμένοι ηγέτες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΑΔΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, με στόχο να εμφανιστούν ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους αγρότες και τα μεγάλα προβλήματά τους. Η «κινητοποίηση» των στυλοβατών της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ - συνεχίζουν - γίνεται για τον αποπροσανατολισμό του αγροτικού κόσμου, ώστε να μην αντιλαμβάνεται την ουσία των προβλημάτων του και να μην εντοπίζει τους πραγματικούς ενόχους του εγκλήματος που συντελείται σε βάρος του κι αποσκοπεί στην υπονόμευση της αποτελεσματικότητας της δράσης του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος.

Τέτοιες «κινητοποιήσεις» - καταλήγουν στις επισημάνσεις τους στελέχη της ΠΑΣΥ - όχι μόνο δεν προβληματίζουν και δε στενοχωρούν τον Γ. Δρυ και την ευρωπαϊκή «παρέα» του, αλλά τους «βολεύουν» κιόλας...

Οι αγρότες θα δώσουν την απάντηση...

Συνέντευξη του Θ. Γουλή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα Περιοχής ΒΔ Ελλάδας, για το συλλαλητήριο της Δευτέρας 12 Μάη στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ (της απεσταλμένης μας Μ. ΠΕΡΓΑΝΤΗ).-- Αγωνιστικό κάλεσμα στο λαό και τη νεολαία της Κέρκυρας για μαζική συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο της Δευτέρας (12 Μάη) στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο, απηύθυνε ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Περιοχής της Βορειοδυτικής Ελλάδας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ στην Κέρκυρα χτες, Πέμπτη 8 Μάη 2003.

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες του κυβερνητικού μηχανισμού για αποδυνάμωση του συλλαλητηρίου της Δευτέρας και εξωραΐσμού της ΚΑΠ, ο Θ. Γουλής θα πει, σχετικά: «... θεωρούμε ότι οι Κερκυραίοι εργαζόμενοι όλων των κλάδων γνωρίζουν καλά, από πρώτο χέρι, τις συνέπειες αυτής της απαράδεκτης λεγόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει οδηγήσει το λάδι - το βασικό προϊόν της Κέρκυρας - σε τιμές του 1986-87 (300 δρχ. το πεντάρι), ενώ μέχρι σήμερα το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί...

Ορισμένες μόνον από τις συνέπειες της πολιτικής της ΚΑΠ είναι: Η σαφής μείωση του εισοδήματος των αγροτών, το χτύπημα και το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των συνεταιριστικών που σχετίζονται με την επεξεργασία, εμπορία, διανομή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Ακόμα, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η ερήμωση της υπαίθρου κλπ.

Αλλά και όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Γεωργίας περί ποιοτικής γεωργίας που, τάχα, στοχεύει η ΚΑΠ, είναι «παχιά λόγια» χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα. «Εκείνοι που σήμερα προπαγανδίζουν και υποστηρίζουν την ΚΑΠ, υπογράμμισε, ξεχνάνε ότι στην Κέρκυρα συντελείται μια μεγάλη καταστροφή του εισοδήματος της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτών και κατά συνέπεια των εργαζομένων και των επαγγελματιών. Αρα, οι Κερκυραίοι αγρότες, επαγγελματίες και η νεολαία έχουν πάρα πολλούς λόγους να συμμετάσχουν και τους καλούμε να συμμετέχουν μαζικά στο μεγάλο συλλαλητήριο της Δευτέρας».

Τέλος, σχολιάζοντας τα «δρακόντεια μέτρα ασφαλείας» που προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Γουλής θα επισημάνει: «Φαίνεται ότι όλοι οι αξιωματούχοι, υπουργοί, πρωθυπουργοί της ΕΕ έχουν βαθιά συνείδηση του πόσο αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική είναι η πολιτική τους και γι' αυτό θεωρούν απαραίτητο να συνοδεύονται από χιλιάδες αστυνομικούς... Με αυτή την ευκαιρία, ωστόσο - είπε - θέλουμε να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για οποιαδήποτε προσπάθεια χτυπήματος με όποιον τρόπο, ακόμα και την κατασυκοφάντηση αυτής της μεγάλης διαδήλωσης...

Οι Κερκυραίοι, πιστεύουμε, θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση με τη μαζική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο», κατέληξε.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ
Με το συνεπές αγροτικό κίνημα

Τη συμπαράστασή της στις «δίκαιες κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Δευτέρας, στην Κέρκυρα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «τα μέτρα που πρόκειται να συζητηθούν αυτές τις μέρες, αποσκοπούν στη σταδιακή μείωση της στήριξης και της χρηματοδότησης της κοινοτικής γεωργίας», τα οποία «θα επιβάλουν παραπέρα μείωση των θεσμικών τιμών βασικών αγροτικών προϊόντων και θα αποσυνδέσουν τις επιδοτήσεις από την αγροτική παραγωγή συνδέοντάς τες με περιβαλλοντικά προσχήματα, όταν ήδη η ΕΕ έχει συμφωνήσει στη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών».

Η ΠΟΓΕΔΥ τονίζει ότι τα μέτρα αυτά «στοχεύουν να εξασφαλίσουν ακόμα πιο φθηνές πρώτες ύλες και περισσότερα κέρδη στους εμποροβιομηχάνους, που χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη τα αγροτικά προϊόντα και θα έχουν σαν αποτέλεσμα το οριστικό και βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες».

ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ
Κριτική στα... ψιλά

Στην πεπατημένη της ανέξοδης και «συμβιβασμένης» κριτικής απέναντι στις αρνητικές προτάσεις της ΕΕ για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτική Πολιτικής προχώρησαν χτες οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα το συλλαλητήριο που διοργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη, στην Κέρκυρα στην πύλη Φρουρίου στις 10 το πρωί.

Οι εκπρόσωποι των τριών αυτών οργανώσεων επιδόθηκαν σε έναν ιδιότυπο συναγωνισμό στο ποιος θα κάνει το βαρύτερο χαρακτηρισμό απέναντι στην πρόταση μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Ωστόσο και οι τρεις κατέληγαν στο εξής συμπέρασμα: Η υπογραφή μιας θετικής για τους Ελληνες αγρότες ΚΑΠ, μπορεί να υπάρξει εάν συσταθεί αρραγές μέτωπο κυβέρνησης, κομμάτων και συνδικαλιστών, που θα διαπραγματευτούν σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αλλωστε και στη διακήρυξή τους καλούν τους αγρότες να διαδηλώσουν για μία ΚΑΠ «ενιαία, αναπτυξιακή, ισόρροπη, δίκαιη»...

  • «Αντισύνοδο» διοργανώνει την Κυριακή στις 10.30 π.μ. το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ με θέμα «αναθεώρηση ΚΑΠ, εναλλακτική στρατηγική ανάπτυξης, αγροτικό κίνημα», ενώ το απόγευμα της ίδια μέρας, στις 6 μ.μ., πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Σαν Ρόκο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ