ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η 9η ΜΑΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Τιμήθηκε η 58η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης

Από τη συγκέντρωση στη Μόσχα για το γιορτασμό της 58ης επετείου από τη νίκη επί των ναζί
Από τη συγκέντρωση στη Μόσχα για το γιορτασμό της 58ης επετείου από τη νίκη επί των ναζί
Από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού «Μπελαρούσκι» της Μόσχας, από κει που έφευγαν τα τρένα για το μέτωπο, ξεκίνησε η μαζική διαδήλωση που διοργάνωσε στη ρωσική πρωτεύουσα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσία (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), η Λαϊκο-πατριωτική Ενωση Ρωσίας (ΛΠΕΡ), το Κίνημα υπεράσπισης του Στρατού, άλλες δυνάμεις και κόμματα της ρωσικής αντιπολίτευσης, για να τιμηθεί η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Επικεφαλής της διαδήλωσης μπήκαν οι αντιφασίστες βετεράνοι του πολέμου. Στη διαδήλωση κυριαρχούσαν τα τραγούδια και η μουσική του Πατριωτικού Πολέμου, ενώ σε πανό αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Δεν περνάει ο φασισμός», «Κάτω ο αμερικάνικος φασισμός!», «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση Πούτιν - Κασιάνοφ» κ.ά.

Η μαζική διαδήλωση κατέληξε στην πλατεία «Λουμπιάνσκαγια», όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφαξ, μιλώντας στους χιλιάδες διαδηλωτές, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, δήλωσε: «Πρέπει, εμπνευσμένοι από το πνεύμα της Νίκης, από την ισχύ του ενωσιακού κράτους και της φιλίας, να οδηγήσουμε αυτήν την κυβέρνηση στην παραίτηση».

Η μέρα της 9ης Μάης τιμήθηκε με διάφορες επίσημες εκδηλώσεις, παρελάσεις, πυροτεχνήματα, αλλά και λαϊκές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, όπως στο Λένινγκραντ, αλλά και σε πολλές πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Δεν έλειψαν, βέβαια, και γεγονότα, που έδειξαν την αντίδραση που συναντά αυτή η μέρα από τις πιο αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις, που δρουν πλέον ανενόχλητα στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.

Ουκρανία

Σε αντίθεση με το Κίεβο, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη, μαζική συγκέντρωση για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, στο Λβοφ ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις, που προέρχονται από τις δυνάμεις που συνεργάστηκαν με τους ναζί, κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διαδήλωση των κομμουνιστικών και άλλων φιλο-σοσιαλιστικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις.

Λετονία

Αν και επίσημα η μέρα αυτή δε γιορτάζεται στη Λετονία σε μια σειρά πόλεις της χώρας τα 2 κόμματα του συνασπισμού «Για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε μια ενιαία Λετονία» (ΖΑΠΤΣΕΛ), το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας και το κόμμα «Ισότητα», διοργάνωσαν μαζικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Αντιφασιστική Νίκη. Στην πρωτεύουσα Ρίγα, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι, δεκάδες χιλιάδες λαού συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΖΑΠΤΣΕΛ. Στις παραμονές (8/5), το Σέιμ, το Κοινοβούλιο της Λετονίας, απέρριψε πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΖΑΠΤΣΕΛ, που ζητούσε να επιστραφούν στους αντιφασίστες βετεράνους του Β` Παγκοσμίου Πολέμου τα προνόμια και οι διευκολύνσεις που απολάμβαναν επί ΕΣΣΔ και που τώρα απολαμβάνουν οι συνεργάτες των φασιστών, όσοι δηλαδή συμμετείχαν στα λετονικά «Ες-Ες».

Μολδαβία

Οι βετεράνοι του αντιφασιστικού πολέμου στη Μολδαβία πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη δημαρχία της πρωτεύουσας της χώρας Κισινιόφ. Η δημαρχία έδωσε άδεια στο ακροδεξιό κόμμα Χριστιανο-δημοκρατικό λαϊκό κόμμα (ΧΔΛΚ) να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Από τη μεριά του, ο Β. Βορόνιν, Πρόεδρος της χώρας, καταδίκασε την απόφαση της δημαρχίας και κάλεσε τους πολίτες του Κισινιόφ να εκλέξουν νέα δημοτική αρχή στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της 25ης Μάη.


Ι. Π.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Προσβάλλουν τα αισθήματα του λαού μας ΕΕ και Ελληνική Προεδρία

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελληνική Προεδρία της προσβάλλει κατάφωρα την ιστορική μνήμη και τα αισθήματα του λαού μας με την ανακήρυξη της 9ης του Μάη ως δήθεν "Ημέρα της Ευρώπης", τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο οι λαοί αυτήν τη μέρα γιορτάζουν τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών με τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου το 1945». Τα παραπάνω καταγγέλλει η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», σημειώνοντας πως αυτό εντάσσεται σε συγκεκριμένη μεθόδευση, με στόχο να ξεχάσουμε τη μεγάλη θυσία των λαών, την αντίσταση και νίκη τελικά εκείνων που ματώσανε για να νικηθεί το θηρίο του ναζισμού και φασισμού στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερη οργή προκαλεί το γεγονός αυτό, όταν την Προεδρία της ΕΕ τη διαχειρίζεται η Ελλάδα, στην οποία ανδρώθηκε και πάλεψε το πιο μαζικό λαϊκό κίνημα της ηπείρου, με το ένδοξο ΕΑΜ, αλλά και τους τότε νέους λαοπρόβλητους θεσμούς στις ελεύθερες περιοχές.

Επίσης σημειώνει: «Η ιστορία ξαναγράφεται όπως φαίνεται από τους επίδοξους "νεοταξίτες" και στις δύο μεριές του Ατλαντικού, και η ελληνική κυβέρνηση πρόθυμα σιγοντάρει. Την ίδια στιγμή που τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ ακόμη συνεχίζονται και η ΕΕ ετοιμάζεται κι αυτή για τη μοιρασιά της "λείας", ασκείται ένας ακόμη αποπροσανατολισμός για την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι λαοί της Ευρώπης. Αυτή τη φορά μάλιστα με προφανή στόχο την ιστορική φαλκίδευση του περιεχομένου της 9ης Μάη από την ιστορική, πολιτική, ταξική του σημασία. Φαίνεται ότι οι φιέστες της διεύρυνσης της ΕΕ του Απρίλη στη Στοά του Αττάλου άνοιξαν νέα πεδία στην προσπάθεια παραχάραξης και της πρόσφατης ιστορίας του λαού μας».

Και η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» δηλώνει περήφανα: «Εμείς συνεχίζουμε το δρόμο των δολοφονημένων εργατών του Μάη του '36, τον ένδοξο δρόμο των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, ενισχύουμε το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, συντονιζόμαστε με τα αντίστοιχα κινήματα και τους αγωνιζόμενους λαούς στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Απάντηση θα πάρουν και στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 21 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη!».

Βοήθεια στον ιρακινό λαό

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με τη συμμετοχή του Δήμου Νίκαιας, μαζεύουν χρήματα, προκειμένου να αγοραστούν φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τον ιρακινό λαό.

Καλούν τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον ιρακινό λαό, καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στους εξής ειδικούς λογαριασμούς:

  • ΕΕΔΥΕ: Εμπορική Τράπεζα, αριθμ. λογαριασμού 42602434. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αριθμ. λογαριασμού 040/679598-68.
  • ΕΕΔΔΑ: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αριθμ. λογ. 116/29604197.

Επίσης, από τις 15 του Απρίλη, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και ο Δήμος Νίκαιας συγκεντρώνουν και φάρμακα για τον ιρακινό λαό στο οικοδομικό τετράγωνο 175 (Μενεμένης & Καραολή - Δημητρίου, δίπλα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών), τις εργάσιμες μέρες από τις 08.00 μέχρι τις 14.00. Θα συγκεντρώνονται τα εξής φάρμακα για παιδιά και ενήλικες:

Αντιβιοτικά και αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, υπερτασικά, καρδιολογικά, αντιβηχικά, αντιβρογχικά, κορτικοειδή (αλοιφές, φάρμακα).

- Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να προσφέρουν τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή. Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841), στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.

- Ταυτόχρονα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ, είναι χρωστούμενη και η έμπρακτη αλληλεγγύη μας, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στα παιδιά της πολύπαθης αυτής χώρας. Η ΟΓΕ ξεκίνησε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση με κουπόνια αλληλεγγύης του 1 ευρώ.

ΡΩΣΙΑ
Η κόκκινη σημαία στο δημαρχείο του Καλίνινγκραντ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Καλίνινγκραντ αποφάσισε τις μέρες που θα τιμάται η Αντιφασιστική Νίκη (9-10 Μάη) να υψωθεί στο κτίριο του δημαρχείου και η κόκκινη σημαία με το χρυσό αστέρι.

Να σημειωθεί, ότι όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Κασκάντ» πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Καλίνινγκραντ (που μετά τη διεύρυνση της ΕΕ θα αποτελεί πλέον ρωσικό θύλακα μέσα στην ΕΕ), αποφάσισε η κόκκινη σημαία να παραμένει μόνιμα υψωμένη στο κτίριο του δημαρχείου, δίπλα στη σημερινή ρώσικη «τρικολόρ» σημαία. Η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί μιας και η εγκυρότητά της εξετάζετε από τα αρμόδια κρατικά όργανα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ