Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η 9η ΜΑΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Τιμήθηκε η 58η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης

Από τη συγκέντρωση στη Μόσχα για το γιορτασμό της 58ης επετείου από τη νίκη επί των ναζί
Από τη συγκέντρωση στη Μόσχα για το γιορτασμό της 58ης επετείου από τη νίκη επί των ναζί
Από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού «Μπελαρούσκι» της Μόσχας, από κει που έφευγαν τα τρένα για το μέτωπο, ξεκίνησε η μαζική διαδήλωση που διοργάνωσε στη ρωσική πρωτεύουσα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσία (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), η Λαϊκο-πατριωτική Ενωση Ρωσίας (ΛΠΕΡ), το Κίνημα υπεράσπισης του Στρατού, άλλες δυνάμεις και κόμματα της ρωσικής αντιπολίτευσης, για να τιμηθεί η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Επικεφαλής της διαδήλωσης μπήκαν οι αντιφασίστες βετεράνοι του πολέμου. Στη διαδήλωση κυριαρχούσαν τα τραγούδια και η μουσική του Πατριωτικού Πολέμου, ενώ σε πανό αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Δεν περνάει ο φασισμός», «Κάτω ο αμερικάνικος φασισμός!», «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση Πούτιν - Κασιάνοφ» κ.ά.

Η μαζική διαδήλωση κατέληξε στην πλατεία «Λουμπιάνσκαγια», όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφαξ, μιλώντας στους χιλιάδες διαδηλωτές, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, δήλωσε: «Πρέπει, εμπνευσμένοι από το πνεύμα της Νίκης, από την ισχύ του ενωσιακού κράτους και της φιλίας, να οδηγήσουμε αυτήν την κυβέρνηση στην παραίτηση».

Η μέρα της 9ης Μάης τιμήθηκε με διάφορες επίσημες εκδηλώσεις, παρελάσεις, πυροτεχνήματα, αλλά και λαϊκές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, όπως στο Λένινγκραντ, αλλά και σε πολλές πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Δεν έλειψαν, βέβαια, και γεγονότα, που έδειξαν την αντίδραση που συναντά αυτή η μέρα από τις πιο αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις, που δρουν πλέον ανενόχλητα στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.

Ουκρανία

Σε αντίθεση με το Κίεβο, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη, μαζική συγκέντρωση για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, στο Λβοφ ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις, που προέρχονται από τις δυνάμεις που συνεργάστηκαν με τους ναζί, κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διαδήλωση των κομμουνιστικών και άλλων φιλο-σοσιαλιστικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις.

Λετονία

Αν και επίσημα η μέρα αυτή δε γιορτάζεται στη Λετονία σε μια σειρά πόλεις της χώρας τα 2 κόμματα του συνασπισμού «Για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε μια ενιαία Λετονία» (ΖΑΠΤΣΕΛ), το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας και το κόμμα «Ισότητα», διοργάνωσαν μαζικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Αντιφασιστική Νίκη. Στην πρωτεύουσα Ρίγα, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι, δεκάδες χιλιάδες λαού συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΖΑΠΤΣΕΛ. Στις παραμονές (8/5), το Σέιμ, το Κοινοβούλιο της Λετονίας, απέρριψε πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΖΑΠΤΣΕΛ, που ζητούσε να επιστραφούν στους αντιφασίστες βετεράνους του Β` Παγκοσμίου Πολέμου τα προνόμια και οι διευκολύνσεις που απολάμβαναν επί ΕΣΣΔ και που τώρα απολαμβάνουν οι συνεργάτες των φασιστών, όσοι δηλαδή συμμετείχαν στα λετονικά «Ες-Ες».

Μολδαβία

Οι βετεράνοι του αντιφασιστικού πολέμου στη Μολδαβία πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη δημαρχία της πρωτεύουσας της χώρας Κισινιόφ. Η δημαρχία έδωσε άδεια στο ακροδεξιό κόμμα Χριστιανο-δημοκρατικό λαϊκό κόμμα (ΧΔΛΚ) να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Από τη μεριά του, ο Β. Βορόνιν, Πρόεδρος της χώρας, καταδίκασε την απόφαση της δημαρχίας και κάλεσε τους πολίτες του Κισινιόφ να εκλέξουν νέα δημοτική αρχή στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της 25ης Μάη.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ