Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν την ιστορία της εργατικής τάξης

Πραγματοποιήθηκαν επίσης εκδηλώσεις για τη Μέρα της Νίκης των Λαών κατά του φασισμού

Από την εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μάη του '36

Motion Team

Από την εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μάη του '36
Ξαναζωντάνεψαν χτες βράδυ οι ηρωικοί αγώνες, η θυσία και τα ιδανικά των εργατών αγωνιστών του Μάη του '36, στην τιμητική εκδήλωση για τη σημαντική αυτή επέτειο του εργατικού κινήματος, που οργάνωσαν στην πλατεία του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης το ΠΑΜΕ και το Παγκαπνεργατικό Σωματείο.

Οι συγκεντρωμένοι εργάτες με τα συνθήματα και τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα επιβεβαίωσαν ότι τα μηνύματα του ματωμένου Μάη παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα και ότι οι πρωτοπόροι εργαζόμενοι και σήμερα παλεύουν, προωθούν αγωνιστικά τα συμφέροντα της τάξης τους.

«Αποδίδουμε σήμερα φόρο τιμής στην ιστορία της τάξης μας, της Εργατικής. Βγάζουμε, όπως και κάθε μέρα, την ιστορία από τα βιβλία. Την κατεβάζουμε στους δρόμους του αγώνα, στο μυαλό, την καρδιά κάθε εργάτη. Δεν την τιμάμε μόνο. Διδασκόμαστε απ' αυτή, ζωντανεύοντας τη. Γράφουμε τη σύγχρονη ιστορία του εργατικού κινήματος», ανέφερε στην ομιλία της η πρόεδρος του Παγκαπνεργατικού Σωματείου Γιώτα Σιδηροπούλου.

Και έκλεισε, στέλνοντας το «τελεσίγραφο» της επόμενης σημαντικής μάχης. «Ιούνης 2003, εδώ στους ίδιους δρόμους, εργάτες Ελληνες και ξένοι, με φωνή καθάρια και βροντερή, αντιστεκόμαστε στους βάρβαρους ιμπεριαλιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα συνεδριάζουν λίγο παραπέρα. Εμποδίζουμε τις πολιτικές τους και την εφαρμογή τους».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ειδικό αφιέρωμα στο Μάη του '36 και τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου από τον ηθοποιό Θανάση Παπαδημητρίου, το συγκρότημα της ΚΝΕ και την τραγουδίστρια Ανθή Τατσιούλη. Παλιά γνωστά τραγούδια του αγώνα, «Τσιμινιέρα», «Στράτο να γραφτείς στο Συνδικάτο», «Το Νο 8», τα κομμάτια του «Επιτάφιου» κ.ά. τραγουδήθηκαν και από τον κόσμο, που έδωσε τη δική του υπόσχεση ότι «ο αγώνας συνεχίζεται».

Εκδηλώσεις και το πρωί

Σειρά εκδηλώσεων με αντιφασιστικό και αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο πραγματοποιήθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη Μέρα της Νίκης των Λαών κατά των δυνάμεων του φασισμού, καθώς και τη συμπλήρωση 67 χρόνων από τον ηρωικό Μάη του '36. Ακόμη τιμήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ και αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Γ. Τσαρουχάς, που δολοφονήθηκε στις 9 Μάη 1968 από τα όργανα της χούντας.

Το πρωί η ΠΕΑΕΑ οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Μακεδονομάχων για την 58η επέτειο από τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο του Εργάτη, όπου μαζί με τους εργαζόμενους της πόλης και τους εκπροσώπους τους, που είχαν ήδη συγκεντρωθεί στο χώρο, απέτισαν φόρο τιμής στην ηρωική θυσία των καπνεργατών του Μάη του '36. Για τη σημασία των δύο επετείων μίλησε εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ ο Σωτήρης Κωστόπουλος. Στεφάνια κατέθεσαν το Σωματείο Καπνεργατών, το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΑΔΕΔΥ, το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, δεκάδες άλλα σωματεία και άλλοι φορείς.

«Η μέρα της υπέρτατης θυσίας του Τσαρουχά είναι η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά της χιτλερικής νέας τάξης. Μέρα που είχε σημαδευτεί πιο πριν και με τη δολοφονία των απεργών το '36 από τα όργανα της κυβέρνησης του Μεταξά. Ολα αυτά υπογραμμίζουν και το δικό μας χρέος σήμερα», είπε ανάμεσα στα άλλα η Κ. Χαραλαμπίδου, μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, μιλώντας σε μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, που έγινε χτες στις 11 το πρωί στον τάφο του του Γ. Τσαρουχά, στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ