ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Θέλουν να ... εξημερώσουν τα Βαλκάνια!!!

«Διαδικασία εξημέρωσης των Βαλκανίων»! Αυτόν τον ενδεικτικό της ουσίας της χαρακτηρισμό επέλεξε για τη σύμβαση ένταξης της ΠΓΔΜ, στην προοπτική ένταξης στην ΕΕ, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης, την οποία ψήφισαν χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Συνασπισμός. Την αντίθεσή του στη σύμβαση εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, μιλώντας για σύμβαση που υπαγορεύει την ανάπτυξη της γειτονικής χώρας.

«Ολοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τους όρους που θέλει το διεθνές κεφάλαιο», σχολίασε χαρακτηριστικά για τη σύμβαση ο Ορέστης Κολοζώφ, τονίζοντας ότι «είμαστε αντίθετοι με την υπογραφή της συμφωνίας, γιατί πιστεύουμε ότι δεσμεύει αυτή τη χώρα και περιορίζει την εθνική της ανεξαρτησία». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η ΕΕ «καθορίζει στις χώρες ποιο θα είναι το μέλλον τους, ότι δεν μπορούν να επιλέξουν άλλο δρόμο ανάπτυξης εκτός από αυτόν που ορίζει η ΕΕ, ο οποίος είναι όρος για την προσχώρηση».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στη χρήση του όρου «εξημέρωση», ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως από την ΕΕ θεωρούνται αυτές τις χώρες πως οι δράσεις και οι παραδόσεις τους είναι έξω από το πλαίσιο και πρέπει να μπούνε στο πλαίσιο που θέλει η ΕΕ», σημειώνοντας ότι υφίσταται η αντίληψη πως «στα Βαλκάνια ζούνε αγριάνθρωποι». Ειδικά για την οικονομική πορεία της ΠΓΔΜ, σχολίασε ότι «εντός 5 ετών πρέπει να διαλύσουν ό,τι έχουν στο δημόσιο τομέα, ακόμα κι αν οι πολίτες εκεί έχουν έναν άλλο προσανατολισμό». Κάνοντας, τέλος, αναφορά στο παρελθόν, ο Ορέστης Κολοζώφ υπενθύμισε ότι «υπήρξε εποχή που όλα τα κόμματα που βρίσκονται εδώ μέσα, με εξαίρεση το δικό μας, βρίσκονταν σε μια σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης και μη αναγνώρισης» και «εμείς τότε διασυρθήκαμε από ορισμένους συναδέλφους και εδώ στο Κοινοβούλιο σαν προδότες», για να καταλήξει στο ότι «αν τότε μας ακούγατε, σήμερα δε θα βρισκόσασταν σε αυτή τη δυσάρεστη θέση, να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα»!

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της σύμβασης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης σημείωσε πως πρέπει «να δείξουμε στα άλλα κράτη ότι μιλάμε για τη σύγκλισή τους με τις ευρωπαϊκές δομές». Πρόσθεσε ότι «η γειτονική χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή», αφού «μπαίνει στην τροχιά της Ευρώπης», αναγνωρίζοντας πως «οι αλλαγές θα συναντήσουν αντιστάσεις σε κάποια κομμάτια της κοινωνίας». Κατέληξε, λέγοντας ότι «φιλοδοξούμε να είμαστε η ηγέτιδα δύναμη σε μια περιοχή που θα γίνει Ευρώπη». Τα επιχειρήματα του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ συνάντησαν την απόλυτη συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτική ήταν η φράση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αριστοτέλη Παυλίδη, που σημείωσε «δεν έχω να προσθέσω τίποτε στα όσα είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας».

Ως υπέρμαχος της συμφωνίας, παρουσιάστηκε η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, λέγοντας ότι είναι ένα «παραπέρα βήμα από τις εμπορικές συμφωνίες που κάνει η ΕΕ» και «δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για τον τρόπο ανάπτυξης αυτής της χώρας». Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι «μιλάει για την ενίσχυση της αγοράς», όμως, όπως είπε, «δε βλέπω ποιο άλλο οικονομικό μοντέλο έχουμε να προτείνουμε». Για τα προβλεπόμενα της σύμβασης, σημείωσε ότι «οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να τα ερμηνεύσει αυτά όπως νομίζει», υποστηρίζοντας ότι «δημιουργούν ένα δημοκρατικό ορίζοντα»!


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προβληματισμός για τις τουρκικές παραβιάσεις

Μακροχρόνιους κινδύνους περιέχει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου. Σε δηλώσεις που έκανε χτες από τη Λαμία, όπου επισκέφθηκε τη ΜΕΡΥΠ και το ΚΕΥΠ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις προχθεσινές τουρκικές παραβιάσεις στη διάρκεια των οποίων τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να εμποδίσουν ελληνικά μαχητικά να πραγματοποιήσουν ρίψεις βομβών στα πλαίσια της ελληνικής άσκησης «Τρίαινα», ανέφερε:

«Η αυξανόμενη προκλητικότητα που επιδεικνύει η τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο, προκαλεί προβληματισμό. Δε χωρά καμιά αμφιβολία σ' αυτό, διότι και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των παραβιάσεων και των παραβάσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται αυτές οι εμπλοκές, κυρίως από οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη, δημιουργεί ένα ερώτημα κατά πόσο αυτή η αυξημένη προκλητικότητα είναι συμβατή στην εικόνα μιας χώρας, η οποία θέλει να ανήκει στον κύκλο των πολιτισμένων χωρών. Θέλει, όπως δηλώνει, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των αρχών της καλής γειτονίας και θέλει μελλοντικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στη συνέχεια αφού σημείωσε ότι δε βλέπει να υπάρχει προς το παρόν κανείς απολύτως κίνδυνος, συμπλήρωσε: «Αλλά θέλω να επισημάνω προς την τουρκική πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, τους ενδεχόμενους μακροχρόνιους κινδύνους που θα περιέκλειε μια συνέχιση αυτής της προκλητικής στάσης».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προέβη στα αναγκαία διαβήματα προς την τουρκική πλευρά, ενώ εκτίμησε ότι «οι Τούρκοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και απομονώνονται από όλη τη διεθνή κοινότητα, σε σχέση με την τακτική που ακολουθούν στα μεγάλα διεθνή προβλήματα, μεταξύ των οποίων και στο Κυπριακό». Και συμπλήρωσε: «Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι θα μείνουμε σταθεροί στη γραμμή και την πολιτική που προωθούμε. Θα απαντάμε εκεί που πρέπει να απαντήσουμε, αλλά δε θα χάσουμε το στόχο μας. Ο στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού. Ο στόχος είναι να μετατραπεί η ΝΑ Ευρώπη σε ζώνη ειρήνης και συνεργασίας. Ο στόχος είναι να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, μέσα από τους κατάλληλους συσχετισμούς που δημιουργούμε στη διεθνή κοινότητα».

Πυρά και από τη Βουλή

Στο στόχαστρο βουλευτών και του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε χτες, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, η πολιτική που ακολουθείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή το προχτεσινό επεισόδιο κοντά στη Μυτιλήνη, όπου δυο τουρκικά μαχητικά παρεμπόδισαν ελληνική στρατιωτική άσκηση!

Παρότι το θέμα έθεσαν αρχικά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα αιχμηροί στις τοποθετήσεις τους ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για πολιτική «ασυνάρτητη και οξύμωρη» μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να μην επανέλθει η γραμμή αναχαίτισης στο Αιγαίο» και ζητώντα «να ματαιώσουμε τις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας». Μάλιστα χαρακτήρισε την τουρκική προκλητικότητα «καλό μάθημα για όσους πίστευαν ότι με κινήσεις καλής θελήσεως θα άλλαζε η τουρκική πολιτική» υποστηρίζοντας πως «το τελικό σχέδιο είναι να μας υπαγάγουν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης υποτέλειας».

Η ελληνική εξωτερική πολιτική «δίνει εσφαλμένη εικόνα της ανεκτικότητάς μας» σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου». Στον ισχυρισμό συμφώνησε και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, υποστηρίζοντας ότι «η αμέσως επόμενη φάση θα είναι η αερομαχία με πραγματικά πυρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Συζήτηση, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, ζήτησε άμεσα ο Γεράσιμος Αρσένης, ενώ «ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Στέλιος Παπαθεμελής.

Σχολιάζοντας το θέμα των παρενοχλήσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, σημείωσε ότι «το παράξενο δεν είναι η συστηματική τουρκική προκλητικότητα, αλλά το ότι για πολύ καιρό, στο όνομα της προώθησης πρωτοβουλιών της λεγόμενης "χαμηλής πολιτικής", συστηματικά υποβαθμίζονται αυτά τα γεγονότα και έτσι δίνεται η εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχωρητική». Τόνισε μάλιστα πως πρέπει «να δείξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχόμαστε τις προκλήσεις αυτές», καθώς και «με αποφασιστικότητα να θέτουμε αυτά τα ζητήματα».

Για «δίκαιη αγανάκτηση για τη συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο, την οποία αποφεύγει να καταδικάσει η κυβέρνηση», μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Μολυβιάτης, ενώ ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος πρόβλεψε άμεσα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. «Χρειάζεται σοβαρότερη συζήτηση», αρκέστηκε να σχολιάσει η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ