Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Θέλουν να ... εξημερώσουν τα Βαλκάνια!!!

«Διαδικασία εξημέρωσης των Βαλκανίων»! Αυτόν τον ενδεικτικό της ουσίας της χαρακτηρισμό επέλεξε για τη σύμβαση ένταξης της ΠΓΔΜ, στην προοπτική ένταξης στην ΕΕ, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης, την οποία ψήφισαν χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Συνασπισμός. Την αντίθεσή του στη σύμβαση εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, μιλώντας για σύμβαση που υπαγορεύει την ανάπτυξη της γειτονικής χώρας.

«Ολοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τους όρους που θέλει το διεθνές κεφάλαιο», σχολίασε χαρακτηριστικά για τη σύμβαση ο Ορέστης Κολοζώφ, τονίζοντας ότι «είμαστε αντίθετοι με την υπογραφή της συμφωνίας, γιατί πιστεύουμε ότι δεσμεύει αυτή τη χώρα και περιορίζει την εθνική της ανεξαρτησία». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η ΕΕ «καθορίζει στις χώρες ποιο θα είναι το μέλλον τους, ότι δεν μπορούν να επιλέξουν άλλο δρόμο ανάπτυξης εκτός από αυτόν που ορίζει η ΕΕ, ο οποίος είναι όρος για την προσχώρηση».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στη χρήση του όρου «εξημέρωση», ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως από την ΕΕ θεωρούνται αυτές τις χώρες πως οι δράσεις και οι παραδόσεις τους είναι έξω από το πλαίσιο και πρέπει να μπούνε στο πλαίσιο που θέλει η ΕΕ», σημειώνοντας ότι υφίσταται η αντίληψη πως «στα Βαλκάνια ζούνε αγριάνθρωποι». Ειδικά για την οικονομική πορεία της ΠΓΔΜ, σχολίασε ότι «εντός 5 ετών πρέπει να διαλύσουν ό,τι έχουν στο δημόσιο τομέα, ακόμα κι αν οι πολίτες εκεί έχουν έναν άλλο προσανατολισμό». Κάνοντας, τέλος, αναφορά στο παρελθόν, ο Ορέστης Κολοζώφ υπενθύμισε ότι «υπήρξε εποχή που όλα τα κόμματα που βρίσκονται εδώ μέσα, με εξαίρεση το δικό μας, βρίσκονταν σε μια σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης και μη αναγνώρισης» και «εμείς τότε διασυρθήκαμε από ορισμένους συναδέλφους και εδώ στο Κοινοβούλιο σαν προδότες», για να καταλήξει στο ότι «αν τότε μας ακούγατε, σήμερα δε θα βρισκόσασταν σε αυτή τη δυσάρεστη θέση, να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα»!

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της σύμβασης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης σημείωσε πως πρέπει «να δείξουμε στα άλλα κράτη ότι μιλάμε για τη σύγκλισή τους με τις ευρωπαϊκές δομές». Πρόσθεσε ότι «η γειτονική χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή», αφού «μπαίνει στην τροχιά της Ευρώπης», αναγνωρίζοντας πως «οι αλλαγές θα συναντήσουν αντιστάσεις σε κάποια κομμάτια της κοινωνίας». Κατέληξε, λέγοντας ότι «φιλοδοξούμε να είμαστε η ηγέτιδα δύναμη σε μια περιοχή που θα γίνει Ευρώπη». Τα επιχειρήματα του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ συνάντησαν την απόλυτη συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτική ήταν η φράση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αριστοτέλη Παυλίδη, που σημείωσε «δεν έχω να προσθέσω τίποτε στα όσα είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας».

Ως υπέρμαχος της συμφωνίας, παρουσιάστηκε η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, λέγοντας ότι είναι ένα «παραπέρα βήμα από τις εμπορικές συμφωνίες που κάνει η ΕΕ» και «δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για τον τρόπο ανάπτυξης αυτής της χώρας». Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι «μιλάει για την ενίσχυση της αγοράς», όμως, όπως είπε, «δε βλέπω ποιο άλλο οικονομικό μοντέλο έχουμε να προτείνουμε». Για τα προβλεπόμενα της σύμβασης, σημείωσε ότι «οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να τα ερμηνεύσει αυτά όπως νομίζει», υποστηρίζοντας ότι «δημιουργούν ένα δημοκρατικό ορίζοντα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ