Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο της δημοκρατίας τους οι διαδηλώσεις

Ολο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν άρθρα - απόψεις διάφορων δημοσιογράφων (ή δημοσιογραφούντων), πανεπιστημιακών (;) και λοιπών εκσυγχρονιστών και μη, για το ζήτημα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Ουκ ολίγοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό, που στη συνέντευξή του στο «Βήμα», 12 Μάρτη 2000 (παραμονές εκλογών του Απρίλη για όσους δε θυμούνται), δήλωνε απαντώντας σε... έγκριτο δημοσιογράφο για το θέμα ότι μετά τις 9 Απρίλη η κυβέρνησή του θα έπαιρνε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο τότε υπουργός Τύπου, μάλιστα, Δ. Ρέππας στις 22 Αυγούστου του 2000 - υλοποιώντας προφανώς τη γραμμή Σημίτη - τόνισε ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί ανταλλάσσουν απόψεις για την αντιμετώπιση του «φαινομένου των λεγόμενων ολιγομελών συγκεντρώσεων», συνεχίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι το «φαινόμενο αυτό θα αντιμετωπιστεί».

Από το 2000 μέχρι και σήμερα πέρασε αρκετός καιρός, ικανός για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, χωρίς να ξεχνάμε και τα πρότερα δείγματα των «σοσιαλιστικών» κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (βλ. ξεφούσκωμα και ζάχαρη στα τρακτέρ, αγροτοδικεία, επίσκεψη Κλίντον, Στρατιωτικός Νόμος για τους ναυτεργάτες, μαθητοδικεία, δίκες φιλειρηνιστών για τα μπλόκα των ΝΑΤΟικών φαλάγγων και τέλος δεν υπάρχει).

Πρόσφατα «χτύπησε» ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, γνωστός και μη εξαιρετέος δημοσιογράφος, κ. Πάνος Σόμπολος, με άρθρο του στις 9 Μάη 2003, στην εφημερίδα «Εθνος». Γράφει, λοιπόν, ο Π. Σόμπολος: «... Αν θέλει μια κοινωνική τάξη να τιμωρήσει τους ιθύνοντες, θα πρέπει να βρει τρόπο που να μην την πληρώνουν οι απλοί πολίτες. Αν π.χ. έχουν διαφορές με κάποιον υπουργό, ας πάνε οι διαδηλωτές να περικυκλώσουν το υπουργείο για ορισμένο χρονικό διάστημα και να ζητήσουν την επίλυση των αιτημάτων τους. Να κλείσουν το σπίτι του υπουργού ή όποιου άλλου αρμόδιου. Γιατί να κλείνουν τους δρόμους και δεν αφήνουν τον απλό πολίτη να πάει σπίτι του ή στη δουλειά του; Γιατί να βασανίζει ο ένας πολίτης τον άλλο χωρίς αιτία κι αφορμή;».

Τώρα αν μιλήσει κανείς για Ταξική Πάλη, και δη ανειρήνευτη, στον κ. Σόμπολο, μάλλον θα χάσει τζάμπα τα λόγια του. Γιατί ταξική είναι η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνώντες - πράσινοι ή μπλε - και δεν είναι απλά θέμα του Χ ή Ψ υπουργού. Το συνολικό μαγαζί είναι σκάρτο.

Από καλοσύνη βγαίνουν στο δρόμο οι «τριτοκοσμικοί» και «αντιαμερικανοί» (για να θυμηθούμε και άλλους συναδέλφους του κ. Σόμπολου) εργαζόμενοι, αγρότες, μικροεπαγγελματίες, μαθητές και νεολαία;

Επειδή τους «τη βάρεσε» δεν κάθονται στο σπίτι τους και ανησυχούν τους «φιλήσυχους» και «εκσυγχρονισμένους» γιάπηδες;

Πείτε το καθαρά. Σας ενοχλούν οι φωνές των αγωνιζόμενων εργαζομένων και ιδιαίτερα φυσικά αυτές που βάζουν το δάχτυλο «επί των τύπων των ήλων». Εσείς θα θέλατε πιο πολιτισμένα, πιο sic, πιο ευρωπαϊκά, βρε παιδάκι μου, πράγματα. Κάτι «κοινωνικούς διαλόγους», κάτι «κοινωνικές ειρήνες», κάτι «κοινωνικά συμβόλαια» και «συμφωνίες κυρίων».

Γιατί δεν πάτε, κ. Σόμπολε (και όσοι συμφωνούν μαζί σας), να τα πείτε αυτά στις, πρόσφατα, 500 απολυμένες από τη «Sisser Palco», οι οποίες δεχόμενες να μην πληρώνονται υπερωρίες, να μην κολλούν βαρύ και ανθυγιεινό, να δουλεύουν στα πλαίσια της «ανταγωνιστικότητας», όπως λέτε, βρέθηκαν στο δρόμο;

Γιατί δεν έρχεστε να τα πείτε στους απολυμένους της «Good Year» στη Θεσσαλονίκη και στις 35.000 των εργαζομένων στον ιματισμό που έχασαν τη δουλιά τους τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, μια και οι εργοδότες έκαναν πράξη τη «διείσδυση στα Βαλκάνια», που τόσο πολύ προπαγανδίζατε εσείς κι οι όμοιοί σας;

Γιατί δεν πάτε να τα πείτε στους αγρότες, που με τη νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ, όπως και με την προηγούμενη, ξεκληρίζονται από τα χωράφια τους;

Γιατί δεν πάτε να τα πείτε στους μικροεπαγγελματίες, που τους τριβελίζει το νου μόνο μια λέξη, «λουκέτο»...

Και συνεχίζει ο... έγκριτος δημοσιογράφος: «... Νομίζω ότι καμιά λογική δε μιλάει για κλείσιμο των δρόμων. Σε κανέναν πολιτισμένο κόσμο δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο, να κλείνουν δρόμο για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση ή κάποιο αρμόδιο. Και σ' αυτό πρωτοτυπούμε...».

No υποθέσουμε ότι αναφέρεστε, κ. Σόμπολε, στην κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε στην επίσκεψη Κλίντον, ή μήπως τώρα στη Σύνοδο της Διεύρυνσης (16 Απρίλη 2003), ή μήπως για τα μέτρα που σχεδιάζει ενόψει της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Και μη μας λέτε, κ. Σόμπολε, ότι «... είμαι υπέρ των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων, και μάλιστα όταν πραγματοποιούνται από τάξεις εργαζομένων που διεκδικούν δουλιά, καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας και προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους...».

Πώς είστε υπέρ, όταν, τελειώνοντας το άρθρο σας, λέτε: «Θα πρέπει κάποτε να τολμήσει και η κυβέρνηση. Να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή και να απαγορεύει το κλείσιμο των δρόμων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν είναι στέρηση της ελευθερίας αυτό το πράγμα. Είναι δημοκρατία...».

Βέβαια, αυτή είναι η δημοκρατία σας, κ. Σόμπολε, συμφωνούμε.

Η «δημοκρατία», που της ζητάτε να καταργήσει έστω και αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνέρχεσθε».

Η «δημοκρατία», που αναβιώνει το «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας, στέλνοντας ασφαλίτες να παρακολουθούν συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η «δημοκρατία», που βγάζει όλες τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες και καταχρηστικές, ακόμα και αυτή της Πρωτομαγιάς (1η Μάη 2003, εισαγγελέας Γκανιάτσος για τους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», αν δεν το μάθατε, κ. Σόμπολε).

Η «δημοκρατία», που θέλει να βάλει κάμερες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για την περίοδο της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη (και βέβαια, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...).

Η «δημοκρατία» των ΗΠΑ - NATO - ΕΕ που εσείς δοξάζεται και σκοτώνει παιδιά, βομβαρδίζει νοσοκομεία, καταδικάζει στη φτώχεια και την ανεργία εκατομμύρια λαών.

Αυτή είναι η «δημοκρατία» σας. Συμφωνούμε μαζί σας.

Και μάλλον το άρθρο σας αυτό είναι μια συνεισφορά σας στη «δημοκρατία» σας, αφού 9 Μάη, που γράφτηκε, για τους «ρεαλιστές» της ευρωυποταγής και της ΝΑΤΟφροσύνης είναι η μέρα της Ευρώπης, της «δημοκρατίας» σας δηλαδή.

Δοξάστε την εσείς, να τη χαίρεστε, σας τη χαρίζουμε.

Εμείς γιορτάζουμε την 9 Μάη τη Μέρα της ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ και να είστε σίγουροι ότι όσους «τρομονόμους» κι αν ψηφίσετε, ό,τι κι αν κάνετε, οι λαοί θα βγουν στο προσκήνιο και όπως στις 9 Μάη 1945, έτσι και τώρα θα κάνουν πράξη την «έφοδο προς τον ουρανό».

Γιατί, όπως λέει κι ο ποιητής, κάποιοι «όπως και να' ναι τούτη η γη, θα 'ναι στην πρώτη τη γραμμή, όπως και τώρα, τώρα, τώρα, που είναι δίσεκτοι καιροί...».

ΥΓ.: Πάντως εμείς θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη με τα μαζικά - μαχητικά - ταξικά μπλοκ της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003», του ΠΑΜΕ και των χιλιάδων διαδηλωτών απ' όλο τον κόσμο, ενώ εσείς, μάλλον, θα είστε στο ...«Πόρτο Καρράς».

Τι να κάνουμε.

Καθείς εφ' ω ετάχθη.


Λάζαρος ΜΠΑΜΠΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ