Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοίγει ο δρόμος για τα «εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία» στην ΕΕ

Την ώρα που τα «εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία» στις ΗΠΑ καταρρέουν, οδηγώντας στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι χάνουν τα συνταξιουχικά τους δικαιώματα, οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν τη δημιουργία τέτοιων Ταμείων στην ΕΕ.

Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), την περασμένη Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε η έκδοση «οδηγίας» περί «επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων», με την οποία διευκολύνεται η επέκτασή τους πανευρωπαϊκά, υπό ενιαίο καθεστώς επιτήρησης και ελέγχων.

Τα εταιρικά, ή επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία είναι φορείς που δημιουργούνται σε επίπεδο επιχείρησης. Στα Ταμεία αυτά συγκεντρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων και οι εισφορές του εργοδότη. Στη συνέχεια, αυτά τα κεφάλαια «επενδύονται» στη χρηματιστήριο για την αγορά μετοχών. Οταν ο εργαζόμενος φτάσει στην ηλικία της συνταξιοδότησης, θα παίρνει τη σύνταξή του (κύρια, ή επικουρική) από αυτό το ταμείο. Εννοείται ότι οι παροχές θα είναι ανάλογες με τις αποδόσεις των επενδύσεων.

Ο θεσμός των «εταιρικών συνταξιοδοτικών ταμείων» λειτούργησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και θεωρήθηκε «μοντέλο» από τους ιθύνοντες της ΕΕ. Ομως, σε πρόσφατη έκθεση της εταιρίας MillimaUSA - εταιρίας παροχής συμβουλών σχετικά με συντάξεις και επιδόματα - αποκαλύπτεται ότι τα 100 μεγαλύτερα εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία παρουσιάζουν έλλειμμα, το οποίο ανέρχεται σε 157 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και τα Ταμεία ορισμένων εταιριών - κολοσσών όπως της General Motors, της IBM και της Ford. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη δραματική πτώση των χρηματιστηριακών μετοχών, στις οποίες οι εταιρίες είχαν επενδύσει τα αποθεματικά των Ταμείων.

Με την προχτεσινή τους απόφαση, οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών - μελών της ΕΕ ανοίγουν το δρόμο για ανάλογες εξελίξεις και στην ΕΕ με την καταλήστευση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και τη διακινδύνευση των συνταξιουχικών τους δικαιωμάτων, στο βωμό των συμφερόντων και των κερδών των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ