Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προβληματισμός για τις τουρκικές παραβιάσεις

Μακροχρόνιους κινδύνους περιέχει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου. Σε δηλώσεις που έκανε χτες από τη Λαμία, όπου επισκέφθηκε τη ΜΕΡΥΠ και το ΚΕΥΠ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις προχθεσινές τουρκικές παραβιάσεις στη διάρκεια των οποίων τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να εμποδίσουν ελληνικά μαχητικά να πραγματοποιήσουν ρίψεις βομβών στα πλαίσια της ελληνικής άσκησης «Τρίαινα», ανέφερε:

«Η αυξανόμενη προκλητικότητα που επιδεικνύει η τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο, προκαλεί προβληματισμό. Δε χωρά καμιά αμφιβολία σ' αυτό, διότι και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των παραβιάσεων και των παραβάσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται αυτές οι εμπλοκές, κυρίως από οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη, δημιουργεί ένα ερώτημα κατά πόσο αυτή η αυξημένη προκλητικότητα είναι συμβατή στην εικόνα μιας χώρας, η οποία θέλει να ανήκει στον κύκλο των πολιτισμένων χωρών. Θέλει, όπως δηλώνει, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των αρχών της καλής γειτονίας και θέλει μελλοντικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στη συνέχεια αφού σημείωσε ότι δε βλέπει να υπάρχει προς το παρόν κανείς απολύτως κίνδυνος, συμπλήρωσε: «Αλλά θέλω να επισημάνω προς την τουρκική πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, τους ενδεχόμενους μακροχρόνιους κινδύνους που θα περιέκλειε μια συνέχιση αυτής της προκλητικής στάσης».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προέβη στα αναγκαία διαβήματα προς την τουρκική πλευρά, ενώ εκτίμησε ότι «οι Τούρκοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και απομονώνονται από όλη τη διεθνή κοινότητα, σε σχέση με την τακτική που ακολουθούν στα μεγάλα διεθνή προβλήματα, μεταξύ των οποίων και στο Κυπριακό». Και συμπλήρωσε: «Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι θα μείνουμε σταθεροί στη γραμμή και την πολιτική που προωθούμε. Θα απαντάμε εκεί που πρέπει να απαντήσουμε, αλλά δε θα χάσουμε το στόχο μας. Ο στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού. Ο στόχος είναι να μετατραπεί η ΝΑ Ευρώπη σε ζώνη ειρήνης και συνεργασίας. Ο στόχος είναι να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, μέσα από τους κατάλληλους συσχετισμούς που δημιουργούμε στη διεθνή κοινότητα».

Πυρά και από τη Βουλή

Στο στόχαστρο βουλευτών και του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε χτες, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, η πολιτική που ακολουθείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή το προχτεσινό επεισόδιο κοντά στη Μυτιλήνη, όπου δυο τουρκικά μαχητικά παρεμπόδισαν ελληνική στρατιωτική άσκηση!

Παρότι το θέμα έθεσαν αρχικά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα αιχμηροί στις τοποθετήσεις τους ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για πολιτική «ασυνάρτητη και οξύμωρη» μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να μην επανέλθει η γραμμή αναχαίτισης στο Αιγαίο» και ζητώντα «να ματαιώσουμε τις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας». Μάλιστα χαρακτήρισε την τουρκική προκλητικότητα «καλό μάθημα για όσους πίστευαν ότι με κινήσεις καλής θελήσεως θα άλλαζε η τουρκική πολιτική» υποστηρίζοντας πως «το τελικό σχέδιο είναι να μας υπαγάγουν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης υποτέλειας».

Η ελληνική εξωτερική πολιτική «δίνει εσφαλμένη εικόνα της ανεκτικότητάς μας» σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου». Στον ισχυρισμό συμφώνησε και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, υποστηρίζοντας ότι «η αμέσως επόμενη φάση θα είναι η αερομαχία με πραγματικά πυρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Συζήτηση, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, ζήτησε άμεσα ο Γεράσιμος Αρσένης, ενώ «ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Στέλιος Παπαθεμελής.

Σχολιάζοντας το θέμα των παρενοχλήσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, σημείωσε ότι «το παράξενο δεν είναι η συστηματική τουρκική προκλητικότητα, αλλά το ότι για πολύ καιρό, στο όνομα της προώθησης πρωτοβουλιών της λεγόμενης "χαμηλής πολιτικής", συστηματικά υποβαθμίζονται αυτά τα γεγονότα και έτσι δίνεται η εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχωρητική». Τόνισε μάλιστα πως πρέπει «να δείξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχόμαστε τις προκλήσεις αυτές», καθώς και «με αποφασιστικότητα να θέτουμε αυτά τα ζητήματα».

Για «δίκαιη αγανάκτηση για τη συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο, την οποία αποφεύγει να καταδικάσει η κυβέρνηση», μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Μολυβιάτης, ενώ ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος πρόβλεψε άμεσα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. «Χρειάζεται σοβαρότερη συζήτηση», αρκέστηκε να σχολιάσει η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ