ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ 2003-2005
Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση

Παρέμβαση του Γ. Πατάκη στο Ευρωκοινοβούλιο για τους Γενικούς Προσανατολισμούς Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τις πραγματικές προθέσεις της αντιλαϊκής και αντεργατικής οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκάλυψε και κατάγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τους Γενικούς Προσανατολισμούς Οικονομικής Πολιτικής για το 2003-2005.

Ο Γ. Πατάκης τόνισε αρχικά ότι «για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης που μαστίζει την καπιταλιστική οικονομία, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, στα πλαίσια της διαπάλης που γίνεται για την κυριαρχία των αγορών, των πρώτων υλών και χάριν της άκρατης επιδίωξης για αύξηση της κερδοφορίας του».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι «το στίγμα για την ουσία των Γενικών Προσανατολισμών Οικονομικής Πολιτικής (ΓΠΟΠ) έδωσε το ίδιο το Ecofin, καθορίζοντας σαν κύριους στόχους για την επόμενη τριετία: τη μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων "ώστε να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού", την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ενώ η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων χειροτερεύει και οι ανισότητες μεγαλώνουν, προωθείται η παραπέρα πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπέρ του κεφαλαίου, που οδηγεί στο μοίρασμα της ανεργίας, γενικεύει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, περιορίζει το εργατικό εισόδημα, προκειμένου να εξασφαλίσει διαρκή ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου».

Αναφερόμενος στους άξονες των Προσανατολισμών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Οι Γενικοί Προσανατολισμοί Οικονομικής Πολιτικής της περιόδου 2003-2005 είναι προσανατολισμένοι στην προώθηση της διαβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας, ειδικά στους τομείς των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικο-ασφαλιστικών συστημάτων.

Για τον πρώτο άξονα των οικονομικών προσανατολισμών, την ενίσχυση της οικονομίας, ζητείται η πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους εργασίας, η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, μέτρα γενίκευσης της μερικής, προσωρινής και πρόσκαιρης απασχόλησης και προώθηση αντικινήτρων που θα εμποδίζουν την έξοδο των εργαζομένων από την παραγωγική δραστηριότητα, με στόχο την αναγκαστική παράταση του εργάσιμου βίου, καθώς και μέτρα κατάργησης των πρόωρων συντάξεων.

Για το δεύτερο άξονα, τη μείωση του δημόσιου χρέους, ζητείται η δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών για την Υγεία και περίθαλψη των εργαζομένων, με στόχο τα δημόσια συστήματα συντάξεων, υγείας και πρόνοιας, τα πενιχρά προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων κλπ. Δηλαδή όλες ακόμη και αυτές οι ανεπαρκείς δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα να συρρικνωθούν, "γιατί υπονομεύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα", καθώς οι κρατικοί προϋπολογισμοί δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

Για τον τρίτο άξονα, τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων και συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στο όνομα της δημοσιονομικής ισορροπίας, ζητείται η επιτάχυνση νέας ανατροπής των συνταξιοδοτικών συστημάτων, με την αύξηση του ορίου συντάξιμης ηλικίας και τη μείωση της σύνταξης, δηλαδή η σταδιακή κατάργηση των υποχρεώσεων του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση και η ενθάρρυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των τομέων της Υγείας και της Πρόνοιας».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Γ. Πατάκης τόνισε: «Επιδιώκεται η επιβολή "διά πυρός και σιδήρου" των νεοφιλελεύθερων επιλογών του κεφαλαίου για το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν έντονα σε αυτή την πολιτική και κινητοποιούνται μαζικά σε όλες τις χώρες που προσπαθούν να τα εφαρμόσουν και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Εμείς συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες τους, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε μαζί τους την αντιλαϊκή αυτή πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα όμως συμβάλλουμε στην πάλη τους και ενισχύουμε τη διαμόρφωση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου για ρήξη και ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
«Είδος πολυτελείας» οι διακοπές για το 40,3% των Ελλήνων

Χρόνο με το χρόνο, αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που αδυνατούν - κυρίως για οικονομικούς λόγους - να πάνε διακοπές και μειώνεται ο αριθμός των ημερών αυτών που ακόμη πάνε διακοπές

Ολο και περισσότερες οικογένειες δεν κάνουν καλοκαιρινές διακοπές καθώς δεν επαρκούν τα εισοδήματά τους για την κάλυψη των εξόδων που συνεπάγονται, ενώ και εκείνες οι οικογένειες που τα καταφέρνουν, περιορίζουν χρόνο με το χρόνο τη διάρκεια των διακοπών τους. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), σύμφωνα με την οποία το 40,3% των Ελλήνων - δηλαδή οι 4 στους 10 - δε θα κάνει διακοπές το φετινό καλοκαίρι και από αυτούς το 72% για οικονομικούς λόγους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το 71% κάνει διακοπές σε σπίτια φίλων ή συγγενών ή σε κάποιο ιδιόκτητο σπίτι, προκειμένου να περιορίσει τα έξοδα διαμονής.

Ενα δεύτερο στοιχείο της έρευνας είναι πως η διάρκεια των διακοπών της οικογένειας περιορίζεται χρόνο με το χρόνο. Η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών (58%) κάνουν διακοπές το πολύ μέχρι 10 μέρες. Συγκεκριμένα:

  • Το 23% των οικογενειών πραγματοποιεί διακοπές μια εβδομάδα.
  • Το 35% δέκα ημέρες.
  • Το 29% κάνει διακοπές δυο βδομάδων (δεκαπέντε μέρες).
  • Τέλος, μόλις το 13% καταφέρνει να κάνει διακοπές από είκοσι μέρες μέχρι ένα μήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΚΑ, το κόστος των διακοπών (για διαμονή και διατροφή) μιας τετραμελούς οικογένειας για δεκαπέντε μέρες ξεπερνά τα 2.300 ευρώ.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 2.700 τουρίστες έκαναν παράπονα, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, στο ΙΝΚΑ τόσο για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών σε διάφορους τομείς όσο και για τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών. Το μεγαλύτερο αριθμό παραπόνων συγκέντρωσαν τα κέντρα - εστιατόρια - ταβέρνες και ακολουθούν με μικρή διαφορά οι τιμές και η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, το 76% των καταγγελιών έγινε από Ελληνες και το 24% από ξένους τουρίστες.

Προσοχή στην κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων

Την προσοχή των καταναλωτών τόσο κατά την αγορά και συντήρηση όσο και κατά την κατανάλωση προϊόντων κατάψυξης εφιστά η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (ΕΚΑΤΟ). Ειδικότερα, η οργάνωση συνιστά να μην αγοράζονται προϊόντα κατάψυξης όταν είναι αμφίβολης ποιότητας ή όταν δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα και όταν παρατηρούν προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη.

Επίσης, η ΕΚΑΤΟ συνιστά:

  • Να ελέγχει ο καταναλωτής εάν στη συσκευασία αναγράφονται οι απαραίτητες οδηγίες αποθήκευσης, η διάρκεια ζωής του προϊόντος και σαφής ένδειξη ότι απαγορεύεται η εκ νέου κατάψυξή του μετά την απόψυξη.
  • Να γίνεται η μεταφορά του κατεψυγμένου προϊόντος, αμέσως μετά την αγορά του, στο σπίτι, ενώ - για μεγαλύτερης διάρκειας αποστάσεις - να μεταφέρεται μέσα σε κατάλληλη ισοθερμική συσκευασία.
  • Τα προϊόντα που πωλούνται κατεψυγμένα πρέπει να διατηρούνται στο κατάστημα σε καταψύκτη καθαρό και όχι υπερβολικά γεμάτο με θερμοκρασία χαμηλότερη των -18 βαθμών. Σε περίπτωση που οι καταψύκτες περιλαμβάνουν παγωτά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και δεν πρέπει να περιέχουν άλλα προϊόντα.

Κατά τη συντήρηση προϊόντων κατάψυξης στο σπίτι, οι καταναλωτές θα πρέπει να φροντίζουν ώστε ο καταψύκτης να έχει θερμοκρασία μεταξύ -18 και -22 βαθμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες διατήρησης και χρήσης των προϊόντων.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στα παγωτά δε θα πρέπει να τα αγοράζει κανείς εφόσον υπάρχει υποψία απόψυξης και επανακατάψυξης, γιατί αυτή η διαδικασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης, σαφής ένδειξη για κάτι τέτοιο είναι οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου και οι αποχρωματισμένες περιοχές στην κύρια μάζα του παγωτού, καθώς και η παραμορφωμένη συσκευασία.

ΟΑΕΕ
Καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές

Η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι οι καθυστερούμενες, μέχρι 31 Μάρτη 2003, ασφαλιστικές εισφορές μαζί με τα πρόσθετα τέλη εξοφλούνται ως εξής:

  • Είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών.
  • Είτε σε 80 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και για τα μηχανογραφικά τμήματα (ταχυπληρωμή) σε 40 διμηνιαίες δόσεις. Οι μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 150 ευρώ.
  • Οσοι πληρώσουν με δόσεις, πρέπει να προκαταβάλουν το 10% της κεφαλαιοποιούμενης οφειλής (εισφορές και τέλη καθυστέρησης).
  • Η προκαταβολή μαζί με την πρώτη δόση καταβάλλονται στην ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και όχι αργότερα από τις 31 Αυγούστου 2003.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ