Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
«Είδος πολυτελείας» οι διακοπές για το 40,3% των Ελλήνων

Χρόνο με το χρόνο, αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που αδυνατούν - κυρίως για οικονομικούς λόγους - να πάνε διακοπές και μειώνεται ο αριθμός των ημερών αυτών που ακόμη πάνε διακοπές

Ολο και περισσότερες οικογένειες δεν κάνουν καλοκαιρινές διακοπές καθώς δεν επαρκούν τα εισοδήματά τους για την κάλυψη των εξόδων που συνεπάγονται, ενώ και εκείνες οι οικογένειες που τα καταφέρνουν, περιορίζουν χρόνο με το χρόνο τη διάρκεια των διακοπών τους. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), σύμφωνα με την οποία το 40,3% των Ελλήνων - δηλαδή οι 4 στους 10 - δε θα κάνει διακοπές το φετινό καλοκαίρι και από αυτούς το 72% για οικονομικούς λόγους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το 71% κάνει διακοπές σε σπίτια φίλων ή συγγενών ή σε κάποιο ιδιόκτητο σπίτι, προκειμένου να περιορίσει τα έξοδα διαμονής.

Ενα δεύτερο στοιχείο της έρευνας είναι πως η διάρκεια των διακοπών της οικογένειας περιορίζεται χρόνο με το χρόνο. Η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών (58%) κάνουν διακοπές το πολύ μέχρι 10 μέρες. Συγκεκριμένα:

  • Το 23% των οικογενειών πραγματοποιεί διακοπές μια εβδομάδα.
  • Το 35% δέκα ημέρες.
  • Το 29% κάνει διακοπές δυο βδομάδων (δεκαπέντε μέρες).
  • Τέλος, μόλις το 13% καταφέρνει να κάνει διακοπές από είκοσι μέρες μέχρι ένα μήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΚΑ, το κόστος των διακοπών (για διαμονή και διατροφή) μιας τετραμελούς οικογένειας για δεκαπέντε μέρες ξεπερνά τα 2.300 ευρώ.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 2.700 τουρίστες έκαναν παράπονα, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, στο ΙΝΚΑ τόσο για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών σε διάφορους τομείς όσο και για τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών. Το μεγαλύτερο αριθμό παραπόνων συγκέντρωσαν τα κέντρα - εστιατόρια - ταβέρνες και ακολουθούν με μικρή διαφορά οι τιμές και η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, το 76% των καταγγελιών έγινε από Ελληνες και το 24% από ξένους τουρίστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ