Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θέλει για το νομό πρόσθετα επενδυτικά κίνητρα

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, ζητά όπως ενταχθεί ο Νομός Θεσσαλονίκης στη Γ' Ζώνη κινήτρων και την άρση της εξομοίωσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στην ίδια ζώνη υψηλής ανάπτυξης. Αιτιολογώντας την πρότασή του, ο νομάρχης υποστηρίζει ότι ένα «αναγκαίο πλέγμα ουσιαστικών κινήτρων, θα ανατρέψει το ρεύμα της παρακμής και της αποβιομηχάνισης...».

Ουδέν μεμπτό βέβαια για ένα νομάρχη να απευθύνεται στον υπουργό Οικονομίας και να ζητά λήψη μέτρων που, ενδεχομένως, να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Μια τέτοια πρόταση φυσικά πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης, να παίρνει υπόψη όλους τους παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός νομού και να είναι ολοκληρωμένη.

Οι παράγοντες που συμβάλουν στην ορθολογική ανάπτυξη μιας περιοχής είναι πολλοί, έχουν άμεση σχέση με τη γενική πολιτική κατεύθυνση και την οικονομική φιλοσοφία της χώρας. Δεν αρκούν δηλαδή κάποια κυβερνητικά κίνητρα (επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κλπ. προς τους ιδιώτες επενδυτές) για να αναπτυχθεί βιομηχανία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αν ήταν έτσι, τότε οι νομοί της Β. Ελλάδας που υπάγονται στη Γ' Ζώνη κινήτρων θα έσφυζαν από βιομηχανική παραγωγή και θα είχαν εξαφανίσει την ανεργία. Ομως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οπως βεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία, οι περισσότεροι από τους νομούς αυτούς έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και η παραγωγή τους είναι σε τέλμα.

Για να αναπτυχθεί μια περιοχή, μια χώρα, χρειάζεται άλλη πολιτική ανάπτυξης και άλλη εξουσία που θα εφαρμόσει αυτήν την πολιτική. Η παράταξη του κ. Ψωμιάδη σε θέματα ανάπτυξης, και όχι μόνο, έχει την ίδια, βασικά, πολιτική με το κυβερνών κόμμα. Συνεπώς οι προτάσεις για αλλαγή της ζώνης κινήτρων είναι μόνο για τον «τζερντζελέ» και για επωφελείς δημόσιες σχέσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ