ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήγμα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στο εξωτερικό για επισκευή το «Σούπερ Φαστ 3»

Το νέο πλήγμα που δέχτηκε η εγχώρια ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με τους χειρισμούς των υπευθύνων που οδήγησαν σε γερμανικό ναυπηγείο το «Σούπερ Φαστ» για την αποκατάσταση των ζημιών που έπαθε πρόσφατα, κατήγγειλε χτες με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Ζαφειρόπουλος στην απάντησή του είπε ότι οι καταγγελίες για βλαπτικούς χειρισμούς είναι αβάσιμες, αφού οι αρχές του ναυπηγείου δεν έδιωξαν το καράβι, αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρία προτίμησε τη Γερμανία για δύο λόγους: Ο πρώτος γιατί η τιμή για επισκευή στη Γερμανία ήταν χαμηλότερη από όσο θα κόστιζε στο Σκαραμαγκά και ο δεύτερος ότι οι Γερμανοί θα το παραδώσουν σε 76 μέρες, ενώ στην Ελλάδα θα παραδινόταν μετά από 150 μέρες. Προσπαθώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες για χτύπημα της εγχώριας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, είπε ότι αυτή τη στιγμή επισκευάζονται στον Σκαραμαγκά καράβια της «Στρίντζης» και άλλα μεγάλα πλοία και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το δικό μας ναυπηγείο λόγω πολλής δουλιάς δεν μπορούσε να παραδώσει έγκαιρα το κατεστραμμένο πλοίο.

Ο Μ. Κωστόπουλος στην τοποθέτησή του είπε ότι υπάρχουν αρκετές ενστάσεις για τα όσα είπε ο υφυπουργός και αυτές προέρχονται και από τους ανθρώπους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Κατ' αρχάς, είπε, αμφισβητείται εάν η τιμή επισκευής είναι χαμηλότερη στη Γερμανία και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα λεφτά αυτά θα πήγαιναν σε Ελληνες εργαζόμενους και θα διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά. Οσον αφορά το χρόνο παράδοσης, ο βουλευτής είπε ότι και σε αυτό υπάρχουν αντιρρήσεις και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους της ζώνης. Τέλος ζήτησε να διερευνηθεί από την κυβέρνηση η ίδια η υπόθεση της πυρκαγιάς και να εξεταστεί εάν λειτούργησε η πυρασφάλεια.

ΔΗΚΚΙ
Η κυβέρνηση παραιτείται από το «βέτο» ... μέχρι τις εκλογές

Ανευ όρων παραίτηση από την άσκηση του «βέτο» - για το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ - μεθόδευε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 14η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ξάνθη.

Ο Δ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη θα χρησιμοποιούσε σαν άλλοθι, για την παραπάνω πολιτική της ενέργεια, τις ανούσιες διαδικαστικές συζητήσεις Κληρίδη -Ντενκτάς, που εξήγγειλαν δυο μέρες πριν έρθει ο Κλίντον, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού και κυπριακού λαού. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τόνισε ότι αυτό ανατράπηκε από την αντίδραση του κόμματός του, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σχολιάζοντας μάλιστα το παρασκήνιο των εξελίξεων, ο Δ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αναστέλει αυτή την απαράδεκτη πολιτική της προσωρινά μέχρι τη διεξαγωγή του Συμβουλίου Κορυφής στο Ελσίνκι, για χρόνο μετά τις εκλογές, τις οποίες πιστεύει ότι θα κερδίσει για να προχωρήσει στο ανοσιούργημά της.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κινήματος αναφέρθηκε επίσης και σε τέσσερις δεσμεύσεις που πρέπει να εξασφαλίσει έμπρακτα και όχι φραστικά η ελληνική κυβέρνηση από την αντίστοιχη τουρκική, προκειμένου να άρει το δικαίωμα του «βέτο». Συγκεκριμένα ο Δ. Τσοβόλας επισήμανε ότι πρέπει η κυβέρνηση να απαιτήσει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο. Παράλληλα, συνέχισε, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η Κύπρος θα λειτουργήσει ως ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος και θα επιτραπεί η επάνοδος όλων των Κυπρίων προσφύγων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στις εστίες τους. Συγχρόνως να εξασφαλίσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση πριν τη Σύνοδο Κορυφής την ανάκληση της απειλής πολέμου, αν η Ελλάδα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια. Τέλος να παραιτηθεί η Τουρκία από το αντιδημοκρατικό καθεστώς, αποκαθιστώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα του κουρδικού έθνους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πορεία στο λιμάνι της «νέας τάξης»

Μετά από πολλές προαναγγελίες, άρχισαν την Παρασκευή και βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ν. Υόρκη, για μια ακόμα φορά, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς. Στην περίπτωση του Κυπριακού, ισχύει απόλυτα το «κάθε πέρσι και καλύτερα». Κάθε νέα συνάντηση, κάθε νέα διαπραγμάτευση, για την ελληνοκυπριακή πλευρά σημαίνει και ένα βήμα πιο πίσω. Τη φορά αυτή, οι συζητήσεις ξεκινάνε υπό τους χειρότερους όρους. Το Kυπριακό απομακρύνεται από τη βάση του και εντάσσεται στους μηχανισμούς της «νέας τάξης». Οι συνομιλίες που άρχισαν θεωρούνται προϊόν της πρωτοβουλίας των χωρών της ομάδας, δηλαδή του διευθυντηρίου των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και του ...προσωπικού ενδιαφέροντος του Αμερικανού Προέδρου.

Στο κυπριακό πρόβλημα, εδώ και μισό περίπου αιώνα, αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η ελληνική εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική υποτέλειας και υποταγής στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα. Για τις επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι προτεραιότητες και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ετσι και τώρα, η πορεία του Κυπριακού καθορίζεται από τις επιλογές και τις προτεραιότητες της «νέαςτάξης πραγμάτων», με αποτέλεσμα την πλήρη αποδιεθνοποίησή του, με τελικό σκοπό τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου. Από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αντιμετωπίζεται ως μια διακοινοτική διαφορά Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, εδραιώνεται ως ελληνοτουρκικό πρόβλημα, δηλαδή ως ενδοΝΑΤΟική διαφορά.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχοντας ουσιαστικά αποδεχτεί ένα νέο πλαίσιο, μακριά από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ένα πλαίσιο αποδιεθνοποίησης του Κυπριακού και μετατροπής του σε διακοινοτική διαφορά. Είναι χαρακτηριστικές οι θέσεις που εξέφρασε ο Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, έθεσε όρους που ισοδυναμούν με αποδοχή εκ των προτέρων των θέσεων της τουρκικής πλευράς. Από κοντά, δε, οι ΗΠΑ, όπου, σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, γίνεται λόγος για διευθέτηση ενός προβλήματος μεταξύ δύο συμμάχων, της Ελλάδας και της Τουρκίας , βάζοντας έτσι τα πράγματα στη ...θέση τους, αντιμετωπίζοντας το Κυπριακό ως μια ενδοΝΑΤΟική διαφορά.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αγνοώντας την προτροπή του ΓΓ του ΟΗΕ για πλήρη συσκότιση, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δεν παρέλειψε να πει φθάνοντας στη Ν. Υόρκη ότι «αυτή τη φορά ερχόμαστε σαν ίσοι προς ίσους». Υποστήριξε δε ότι ο όρος να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες «χωρίς προϋποθέσεις», δε σημαίνει καθόλου ότι δε θα εγείρει το θέμα της συνομοσπονδίας, που «αποτελεί το μόνο σύστημα, ικανό να παγιώσει και εξασφαλίσει τα δικαιώματα των δύο μερών». Επίσης απείλησε, κατά την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη για τη Ν. Υόρκη, να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, αν συνεχιστεί η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του επικείμενου Συμβουλίου Κορυφής του Ελσίνκι. «Οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, είπε, θα διακοπούν, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση καθορίσει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Κύπρου (...) Στην περίπτωση αυτή, εγώ θα αποχωρήσω από τις συνομιλίες». Επανέλαβε δε προκλητικά ότι γι' αυτόν δεν ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ότι ο Γενικός Γραμματέας θα έπρεπε να πει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι τα ψηφίσματα δε συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Το πλαίσιο των συνομιλιών δόθηκε και από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία επισημαίνεται ότι στις επιτυχίες του Μπ. Κλίντον συμπεριλαμβάνεται και η επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς για το Κυπριακό. «Η επίτευξη της συμφωνίας, τονίζεται, για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες για τη διευθέτηση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος μεταξύ των δύο συμμάχων μας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, γύρω από το πολιτικό στάτους της Κύπρου, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του προέδρου».

Ωστόσο, σοβαρές είναι οι αντιδράσεις που εκφράζονται στη Λευκωσία για τη στάση του Προέδρου Γλ. Κληρίδη. Οι αντιδράσεις αυτές διατυπώθηκαν και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ διαχώρισαν σαφώς τη θέση τους από τους χειρισμούς του Γλ. Κληρίδη. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει και η αντίδραση του προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπ. Κυπριανού, ο οποίος με επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο διαχωρίζει πλήρως τις ευθύνες του τόσο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Σημίτη. Οπως αναφέρει, δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι προϋπήρξε συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Αθηνών - Λευκωσίας για αποδοχή της αμερικανικής απόφασης που ανέλαβε να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για αποδοχή της Τουρκίας, ακόμα και υποστήριξή της, ως υποψήφιας για ένταξη χώρας, με την επιδίωξη, από ελληνικής πλευράς, της εξασφάλισης κάποιας δέσμευσης ή δήλωσης για απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Την αντίθεσή του στους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης, εκφράζει το ΑΚΕΛ, με απόφαση της ολομέλειας της ΚΕ του, που συνήλθε μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Παρουσιάζοντας την απόφαση της ΚΕ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, τόνισε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, όπως έχουν συγκληθεί, είναι ακατόρθωτο να δώσουν αποτελέσματα αναγκαία για επανένωση της Κύπρου. Στην απόφαση εκτιμάται ότι οι συνομιλίες δεν αφήνουν περιθώρια προσδοκιών για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό και ότι απουσιάζει η ξεκάθαρη βάση, πάνω στην οποία πρέπει να γίνουν αυτές. Επισημαίνονται ακόμα οι ευθύνες του Προέδρου της Κύπρου, Γλ. Κληρίδη, καθώς ο ίδιος και η κυβέρνησή του «παρέμειναν ουσιαστικά αδρανείς, αναμένοντας παθητικά τις αμερικανικές πρωτοβουλίες» και «επαναπαύτηκαν στις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών, θεωρώντας, λανθασμένα, ως δεδομένη την πρόοδο στο Κυπριακό αυτή τη φορά».

Ο Β. Μπούτας στην Αργολίδα

Ο Βαγγέλης Μπούτας, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Νομό Αργολίδας την Τετάρτη και την Πέμπτη, 8 και 9 Δεκέμβρη.

Την Τετάρτη στις 10 π.μ. θα περιοδεύσει στη λαϊκή αγορά του Αργους, στις 6 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Νέα Κίο και στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Φίχτια.

Την Πέμπτη στις 6 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ανυφί και στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Μιδέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ