Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Η κυβέρνηση παραιτείται από το «βέτο» ... μέχρι τις εκλογές

Ανευ όρων παραίτηση από την άσκηση του «βέτο» - για το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ - μεθόδευε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 14η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ξάνθη.

Ο Δ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη θα χρησιμοποιούσε σαν άλλοθι, για την παραπάνω πολιτική της ενέργεια, τις ανούσιες διαδικαστικές συζητήσεις Κληρίδη -Ντενκτάς, που εξήγγειλαν δυο μέρες πριν έρθει ο Κλίντον, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού και κυπριακού λαού. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τόνισε ότι αυτό ανατράπηκε από την αντίδραση του κόμματός του, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σχολιάζοντας μάλιστα το παρασκήνιο των εξελίξεων, ο Δ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αναστέλει αυτή την απαράδεκτη πολιτική της προσωρινά μέχρι τη διεξαγωγή του Συμβουλίου Κορυφής στο Ελσίνκι, για χρόνο μετά τις εκλογές, τις οποίες πιστεύει ότι θα κερδίσει για να προχωρήσει στο ανοσιούργημά της.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κινήματος αναφέρθηκε επίσης και σε τέσσερις δεσμεύσεις που πρέπει να εξασφαλίσει έμπρακτα και όχι φραστικά η ελληνική κυβέρνηση από την αντίστοιχη τουρκική, προκειμένου να άρει το δικαίωμα του «βέτο». Συγκεκριμένα ο Δ. Τσοβόλας επισήμανε ότι πρέπει η κυβέρνηση να απαιτήσει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο. Παράλληλα, συνέχισε, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η Κύπρος θα λειτουργήσει ως ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος και θα επιτραπεί η επάνοδος όλων των Κυπρίων προσφύγων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στις εστίες τους. Συγχρόνως να εξασφαλίσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση πριν τη Σύνοδο Κορυφής την ανάκληση της απειλής πολέμου, αν η Ελλάδα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια. Τέλος να παραιτηθεί η Τουρκία από το αντιδημοκρατικό καθεστώς, αποκαθιστώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα του κουρδικού έθνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ