Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΑΞΟΣ
«... τις βάσεις σας και μπρoς»!!!

Μυριόστομη ακούστηκε η αντιιμπεριαλιστική κραυγή την περασμένη Κυριακή από τους Moραΐτες, που περικύκλωσαν τη βάση - «αποθήκη» των αμερικάνικων πυρηνικών

Την απαίτησή του, να φύγει τώρα η αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αραξου με τα επικίνδυνα για τη ζωή πυρηνικά όπλα, εξέφρασε ο λαός της Πελοποννήσου, συμμετέχοντας στην περικύκλωση της βάσης. Χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης από όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου, από τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης και δεκάδων μαζικών φορέων και συμμετείχαν στην περικύκλωση της βάσης. Το κυριακάτικο παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο διακρίθηκε για τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά του και έληξε με νίκη των διαδηλωτών απέναντι στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Από όλα τα μήκη και τα πλάτη του Μοριά και των νησιών, ακούστηκε η παλλαϊκή απαίτηση «δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας κι εμπρός».

Από νωρίς, κοντά στη βάση συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές, οι οποίοι, με τα πανό και τα συνθήματά τους, πήραν θέσεις προς τη βάση. Εκεί, τους περίμεναν ισχυρότατες δυνάμεις καταστολής: Εισαγγελέας, ένστολοι αστυνομικοί, δυνάμεις των ΜΑΤ και ασφαλίτες με πολιτικά. Ομως, οι διαδηλωτές φάνηκαν ψύχραιμοι και πειθαρχημένοι, έτσι ώστε με καλή οργάνωση των δυνάμεών τους κατάφεραν να φτάσουν τελικά μέχρι την πύλη της βάσης και να ολοκληρώσουν την εκδήλωση τους, χωρίς να επηρεαστούν από την τρομοκρατία και χωρίς κάνουν πίσω.

Φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, το φιλειρηνικό ποτάμι άρχισε να προχωρά προς την κατεύθυνση της βάσης. Στην κεφαλή του, βρίσκονταν τα κεντρικά πανό, οι σημαίες της ειρήνης και ...ένα ικρίωμα. Σε μικρή απόσταση από την πύλη της βάσης, το ικρίωμα στήθηκε και αποφασίστηκε να εκτελεστεί η ποινή, που επέβαλε στον σφαγέα των λαών, Κλίντον, τόσο το Λαϊκό Δικαστήριο της Αθήνας, όσο κι εκείνο της Πάτρας. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος όλων των κατηγοριών και η ποινή εκτελέστηκε αμέσως. Ομοίωμα του δολοφόνου κρεμάστηκε στο ικρίωμα και στη συνέχεια παραδόθηκε στις φλόγες, καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ενάντια στους Αμερικάνους φονιάδες των λαών. Πριν καλά καλά σβήσουν οι φλόγες, νέοι της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» έκαψαν ομοιώματα πυρηνικών βομβών.

Στη συνέχεια, χαιρέτισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, Βασίλης Ασπρούλιας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση των διοργανωτών για τη συμμετοχή αντιιμπεριαλιστών από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου και των νησιών και αναφέρθηκε στη μεγάλη απήχηση που έχει στο λαό της περιοχής το αίτημα για την απομάκρυνση της ΝΑΤΟικής βάσης και κυρίως των πυρηνικών όπλων, που εγκυμονούν κινδύνους για την ειρήνη στα Βαλκάνια, αλλά και για την ίδια τη ζωή των κατοίκων από ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα. Τον Β. Ασπρούλια διαδέχτηκε στο βήμα ο οργανωτικός γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Γρηγόρης Πετρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο των αμερικάνικων βάσεων στις χώρες που τις φιλοξενούν, θυμίζοντας τα δεινά που αυτές επέφεραν στη χώρα μας. Αναφερόμενος στην ύπαρξη των πυρηνικών όπλων στον Αραξο, τόνισε πως αυτά εγκαταστάθηκαν όταν πια εξέλιπε η «σοβιετική πυρηνική απειλή» και είναι ενταγμένα στο επιθετικό νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, με στόχο την απειλή των γειτονικών χωρών. Στηλίτευσε την κυβέρνηση, η οποία επιμένει να θολώνει τα νερά, δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν πυρηνικά στον Αραξο και επανέλαβε την απαίτηση του φιλειρηνικού κινήματος να απομακρυνθούν αυτά αμέσως από τη χώρα μας. Τέλος, τόνισε πως το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα φουντώνει, καθώς εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και προανήγγειλε συνέχιση και ένταση του αγώνα για να μην υπογραφεί η ανανέωση της παραμονή αμερικάνικων βάσεων στη χώρα, καθώς και για να δικαιωθούν οι αγώνες εκείνων που αφιέρωσαν τη ζωή τους σ' αυτόν τον αγώνα, καθώς οι συγκεντρωμένοι ανανέωναν τον «όρκο στον Λαμπράκη, χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί».

Στη συνέχεια, το αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι άρχισε να κατευθύνεται προς την πύλη της βάσης. Οι δυνάμεις καταστολής, βλέποντας αποφασισμένο τον «εχθρό λαό», φόρεσαν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες και πήραν θέσεις μάχης. Οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας και ο εισαγγελέας - που βρισκόταν εκεί για να εντοπίσει την παραμικρή «παρανομία» των διαδηλωτών, αδιαφορώντας καταφανώς για την παρανομία της κυβέρνησης να εμποδίζει διαδηλωτές - προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές, λέγοντας πως και οι ένστολοι πολίτες είναι υπέρ της ειρήνης και πως με τα γκλομπς και τα κράνη βρέθηκαν στο χώρο «για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκδήλωση».

Τελικά, παρά τις απειλές, οι φιλειρηνιστές προχώρησαν στοιχημένοι και περιφρουρώντας οι ίδιοι την πορεία τους μέχρι την κλεισμένη από τσιμεντόλιθους και συρματοπλέγματα πύλη της βάσης. Εκεί παρέδωσαν το ψήφισμα στον Ελληνα διοικητή και κρέμασαν την ελληνική σημαία στην πύλη, για να υπενθυμίσουν στους ΝΑΤΟικούς και την ελληνική κυβέρνηση πως ο Αραξος είναι κι αυτός μια ελληνική γωνιά. Εσπασε έτσι η τρομοκρατία και οι απειλές, που μέρες τώρα καλλιεργούσαν επιτήδειοι για επεισόδια, καθώς, με τη μαζικότητα, την αυτοσυγκράτηση, την ψυχραιμία του και την πειθαρχημένη εμφάνισή του, το φιλειρηνικό κίνημα έδειξε ότι μπορεί να περιφρουρεί μόνο του τους αγώνες του. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν μετά από ώρα από τη βάση, αλλά οι αγώνες τους δεν έκλεισαν με αυτήν την κινητοποίηση. Το αντίθετο! Οι Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου και των νησιών εξήγγειλαν κλιμάκωση του αγώνα για το επόμενο τρίμηνο. Μάλιστα, για τις κλιμάκωση και το σχεδιασμό των νέων κινήσεων του φιλειρηνικού κινήματος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των επιτροπών την ερχόμενη Κυριακή 12 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην Πάτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ