Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «μυστικό» είναι στον αγώνα

Tτου Ευθύμιου Μαύρη,  προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων

- Ο Σύλλογός σας συμπληρώνει σαράντα δύο χρόνια συνεχούς αγωνιστικής δράσης. Ποιες είναι οι δραστηριότητές σας;

-Η δράση μας αφορά τόσο τα προβλήματα της συνοικίας μας, όπως οι ελεύθεροι χώροι, οι συγκοινωνίες κ.ά., αλλά και προβλήματα που αφορούν το σύνολο του Λεκανοπεδίου, όπως το πάρκο στο Γουδί. Κάθε μας κίνηση στηρίζεται στην πεποίθηση ότι μόνο με τους δικούς μας αγώνες μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας.

- Ομως, σε μια εποχή που αρκετοί λένε ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα πώς εσείς πείθετε τον κόσμο να αναλάβει πρωτοβουλίες, με ποια μέσα τον προσεγγίζετε;

-Προσπαθούμε ο Σύλλογος να μην είναι μια κλειστή λέσχη, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, που να συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής. Με αυτή τη συλλογιστική επιδιώξαμε να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας, με τους ανθρώπους της συνοικίας μας. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκουμε πάντα τις πόρτες των σπιτιών τους ανοιχτές.

- Ωστόσο, από το να έχεις καλές σχέσεις με τους γείτονές σου, μέχρι να τους πείσεις για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του αγώνα, είναι αρκετά μακρύς ο δρόμος. Εσείς, πώς το κατορθώνετε αυτό;

-Το καταφέρνουμε, γιατί αυτές οι σχέσεις μάς βοηθάνε να πιάνουμε τον παλμό του κόσμου, να ξέρουμε τι πραγματικά τον απασχολεί. Ετσι καταλάβαμε ότι οποιοδήποτε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο είναι εξίσου σημαντικό. Τα λεγόμενα μικρά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οπως, για παράδειγμα, όταν πρωτοστατήσαμε στη δεντροφύτευση των πεζοδρομίων. Οσο ασήμαντο και αν ακούγεται ήταν ένας από τους λόγους που τραβήξαμε τον κόσμο κοντά μας. Ετσι, ο κόσμος βλέπει ότι ο αγώνας του πιάνει τόπο, οι στόχοι που βάζει γίνονται πραγματικότητα και αυτό τον βοηθάει να συνεχίσει τον αγώνα του ακόμα και για τα μεγάλα προβλήματα, που είναι δύσκολο να λυθούν και χρειάζονται επιμονή και υπομονή.

- Με ποιο τρόπο διαμορφώνετε τις προτάσεις σας που αφορούν την επίλυση των προβλημάτων;

-Ο,τι κάνουμε δε γίνεται πρόχειρα, αντίθετα πάντα αναζητούμε το σωστό δρόμο επίλυσής τους. Για παράδειγμα, όταν ξεκινήσαμε το Σύλλογο φτιάξαμε ένα σχέδιο δράσης που προέβλεπε τη δημιουργία πλατειών και πάρκων πρασίνου, που θα κύκλωναν τη γειτονιά μας. Αγωνιστήκαμε γι' αυτό και τα καταφέραμε. Σε αυτή μας την προσπάθεια ζητήσαμε και πήραμε τη βοήθεια επιστημόνων στο τεχνικό μέρος της υπόθεσης. Με άλλα λόγια, η δράση ήταν στηριγμένη σε ένα οργανωμένο σχέδιο το οποίο είχε πάρει υπόψη του όλες τις παραμέτρους.

- Από τα λεγόμενά σας φαίνεται ότι έχετε μεγάλη πίστη στην αποτελεσματικότητα του αγώνα.

-Και βέβαια, γιατί βλέπουμε ότι έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Από τότε που φτιάξαμε το Σύλλογο καταφέραμε, με τους αγώνες μας, η ζωή στη συνοικία μας να γίνει πιο ανθρώπινη. Πιο παλιά δεν είχαμε ούτε νερό ούτε ρεύμα στα σπίτια μας και όμως πιέσαμε και καταφέραμε να μας δώσουν παροχές. Καταφέραμε ακόμα να φτιάξουμε δρόμους και πλατείες. Τελευταία μας μεγάλη κατάκτηση είναι να αποτρέψουμε να τσιμεντοποιηθούν το οικόπεδο της ΔΕΗ και ο χώρος του ΚΑΠΑΨ και θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, μέχρι να γίνουν χώροι πρασίνου και σχολείο. Για εμάς, η ηττοπάθεια και η απογοήτευση δεν έχουν θέση στη σκέψη μας. Η ενωμένη αγωνιστική μας δράση ανέτρεψε αποφάσεις της κρατικής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ζημίωναν την περιοχή μας και θα το ξανακάνει όταν χρειαστεί.

Χ.Μ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ