ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προάγγελος σφαγιασμού επιχορηγήσεων κοινωνικού χαρακτήρα
  • Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη
  • Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής μισθών - συντάξεων του δημοσίου

Η συνεχής πολιτική συρρίκνωσης των επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού, προς διάφορους κοινωνικούς φορείς (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΑΕΙ - ΤΕΙ, συγκοινωνίες) αποτελεί βασικό στόχο του υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια της υλοποίησης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του «λιγότερου κράτους». Αυτό προκύπτει από στοιχεία ελέγχων επιχορηγούμενων φορέων που παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ελέγχων μισθοδοσίας έτους 1999, όπου διαπιστώθηκαν... μη σύννομες πληρωμές 431,2 εκατ. δρχ.! Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε... αναρμόδιος να σχολιάσει τη ρεμούλα εκατοντάδων δισ. δραχμών που οι αετονύχηδες «κολλητοί» επιχειρηματίες λεηλατούν μέσω των επιχορηγήσεων ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Αναφορές έκανε και για τις πληρωμές των ασφαλιστικών φορέων προς τα φαρμακεία, ενώ υποσχέθηκε αυξήσεις στις αμοιβές των γιατρών του δημοσίου, αλλά τις επίσημες ανακοινώσεις τις μετέθεσε για... μετά το 2000.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, στα πλαίσια της πολιτικής υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου που ακολουθεί η κυβέρνηση, έδωσε στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων και μισθών (περιλαμβάνεται η επιστροφή φόρου λόγω αλλαγής του φόρου παρακράτησης) του Δεκέμβρη του '99 και του Γενάρη του 2000.

Από τα οικονομικά στοιχεία των επιχορηγούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό φορέων προκύπτει πως η κατάστασή τους είναι... περίπου ειδυλλιακή και καθόλου προβληματική... Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνουν υπόψη τα ίδια έσοδα των φορέων, τις επιχορηγήσεις που εισπράττουν, μείον τα έξοδά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζονται με πλεονάσματα 146,1 το '97, 151,6 το '98 και 112,8 δισ. δραχμές το εννιάμηνο του 1999.
  • Τα νοσοκομεία παρουσιάζουν έλλειμμα 35,1 δισ. δρχ. το '97 και πλεόνασμα 12,9 δισ. δρχ. και 3,1 δισ. δρχ το '98 και το εννιάμηνο του '99 αντίστοιχα.
  • Οι φορείς Πρόνοιας - Θεραπευτήρια, οι ΟΤΑ Α` βαθμού (Δήμοι - Κοινότητες) εμφανίζονται με πλεονάσματα 41,4 δισ. δρχ το 1997 και 50,7 δισ. δρχ το 1999, ενώ για το 1998 παρουσιάζονται ελλειμματικοί μόνο κατά 3,7 δισ. δρχ.
  • Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις εμφανίζονται με υψηλά πλεονάσματα, 162 δισ. το 1997, 43,7 το '98 και 81,4 δισ. δρχ. το εννιάμηνο του '99, ενώ με μικρότερα πλεονάσματα εμφανίζονται τα ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • Οι πολιτιστικοί φορείς από ελλειμματικοί το 1997 και 1998, το εννιάμηνο του 1999 παρουσιάζουν πλεόνασμα 939 εκατ. δρχ...
  • Οι συγκοινωνιακοί φορείς παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα τα έτη '97 και '98 (166 και 218,9 δισ. δρχ. αντίστοιχα), για το 1999 παρουσιάζεται στα 286 εκατ. δρχ. Επομένως, όλα καλά όλα ανθηρά και όπως δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης τα στοιχεία αυτά λήφθηκαν ήδη υπόψη για την πολιτική επιχορηγήσεων του 2000...

Στην ίδια λογική νεοφιλελεύθερου «νοικοκυρέματος» ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ελέγχων μισθοδοσίας για το 1999 σε 8.065 υπαλλήλους, όπου διαπιστώθηκαν μη σύννομες πληρωμές 431,2 εκατ. δρχ. ή το 0,00000001% του συνόλου της ετήσιας μισθοδοσίας...

Χρονοδιάγραμμα πληρωμής μισθών - συντάξεων

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση, οι μισθοί και οι συντάξεις που αφορούν το Δεκέμβρη του 1999 και το Γενάρη του 2000 θα χορηγηθούν ως ακολούθως:

  • Συνταξιούχοι δημοσίου: Δώρο Χριστουγέννων και επιστροφή φόρου στις 16/12/99 και η σύνταξη Γενάρη την επομένη 17/12.
  • Εν ενεργεία υπάλληλοι: Οσοι Πληρώνονται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ το δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκέμβρη, το Δώρο Χριστουγέννων και την επιστροφή φόρου θα τα λάβουν στις 13/12/99 και όσοι πληρώνονται με μισθοδοτικές καταστάσεις στις 16/12/99. Τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι το α` δεκαπενθήμερο του Γενάρη του 2000 θα το λάβουν στις 27/12/99.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Φιάσκο με τα όλα του

Σε θλιβερή παρωδία εξελίχθηκε χτες η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ). Η φίεστα κοροϊδίας των αγροτών που επιχείρησε να στήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας «ναυάγησε» από την πρώτη μέρα της διήμερης συνόδου του ΣΑΠ.

Ελλείψει πραγματικού αντικειμένου συζήτησης, ο υπουργός Γεωργίας αναγκάστηκε να σταματήσει στα μισά τις «εργασίες» του συμβουλίου, λίγο μετά τις 2μμ, αντί στις 7μμ που είχε προγραμματιστεί, επειδή δε βρέθηκαν άλλοι ομιλητές. Κι ελλείψει προτάσεων ο υπουργός Γεωργίας κάλεσε τους συμμετέχοντες να του τις φέρουν σήμερα... Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι από τους 80 περίπου συμμετέχοντες απουσίαζαν οι πραγματικοί αγρότες, αφού και οι 19 από αυτούς που έφεραν τον τίτλο αγρότης, ήταν εκπρόσωποι των υποτακτικών διοίκησεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Το θέμα που υποτίθεται ότι συζητήθηκε χτες ήταν: «Οι πολιτικές ανασυγκρότησης της υπαίθρου, στο πλαίσιο της αγροτικής πτυχής της Ατζέντας 2000». Μόνο όμως που και ο ίδιος ο τίτλος του παραπάνω θέματος αποτελεί προκλητική κοροϊδία, αφού οι αποφάσεις στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2000» επιβάλουν τη μείωση της χρηματοδότησης στον αγροτικό τομέα, τον καταποντισμό των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων, το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την ερήμωση της υπαίθρου. Κι ο υπουργός Γεωργίας έσπευσε να κάνει την κοροϊδία ακόμα μεγαλύτερη, ανακοινώνοντας τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου (ΕΣΑΥ).

Θλιβερές παρουσίες στη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΑΠ αποτέλεσαν εκτός των άλλων: Ο βουλευτής της ΝΔ Ευαγ. Μπασιάκος, που ψέλισε υποκριτικά ότι το ΣΑΠ δε συζητά τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Ο βουλευτής του ΣΥΝ Σπ. Δανέλης, που εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως. Οι Ν. Λιόλιος, Χρ. Φάκας και Γ. Πίττας, πρόεδροι αντίστοιχα των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, οι οποίοι συναγωνίστηκαν στις ομιλίες τους ο ένας τον άλλο σε υποκρισία.

Για σήμερα στο ΣΑΠ υποτίθεται ότι θα γίνει συζήτηση για τα περιαστικά δάση, το θέμα αυτό μεταφέρθηκε από χτες και ακολουθούν ο αγροτοτουρισμός και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, χαρακτηριστικό της κοροϊδίας είναι για παράδειγμα ότι το θέμα των διεπαγγελματικών οργανώσεων τίθεται προς συζήτηση στο ΣΑΠ, ενώ η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το σχετικό νόμο στη Βουλή πριν απο αρκετούς μήνες!

Καταχρηστική η μονομερής αύξηση ασφαλίστρων για νοσήλια

Το δρόμο για την επιστροφή χρημάτων στους ασφαλισμένους πελάτες των ασφαλιστικών εταιριών που πλήρωσαν αυξήσεις στα ασφάλιστρα για νοσοκομειακή κάλυψη υποστηρίζει η Ενωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) ότι ανοίγει απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Σύμφωνα με την απόφαση 7950/99 που ελήφθη μετά την εκδίκαση συλλογικής αγωγής της ΕΚΠΟΙΖΩ εναντίον συγκεκριμένης μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας επιβεβαιώνεται η πρωτόδικη απόφαση με την οποία κρίνεται καταχρηστικός ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται στα συμβόλαια της εταιρίας που δίνει το δικαίωμα στην εταιρία να αυξάνει μονομερώς τα ασφάλιστρα για νοσοκομειακή κάλυψη. Τον ίδιο όρο, δε, χρησιμοποιούν και πολλές ακόμη εταιρίες.

Οπως τονίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ οι εταιρίες δεν έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν μονομερώς αυξήσεις και για να επιτραπούν αυτές πρέπει να αναφέρονται συγκεκριμένα και εύλογα κριτήρια για να είναι προβλέψιμη και η αύξηση. Η Ενωση Καταναλωτών υποστηρίζει ότι με την απόφαση του Εφετείου, που κρίνει καταχρηστικές τις αυξήσεις που επέβαλε η εταιρία, ανοίγει ο δρόμος ώστε να επιστραφούν στους ασφαλισμένους τα ποσά που αντιστοιχούν στις αυξήσεις.

Διεργασίες για τα πανωτόκια

Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για το καθεστώς ανατοκισμού (πανωτόκια) των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Θ. Καρατζάς και υπηρεσιακoί παράγοντες του υπουργείου.

Πριν μερικές βδομάδες ο Γ. Παπαντωνίου είχε ομολογήσει ότι η προηγούμενη ρύθμιση για τα πανωτόκια (ανά εξάμηνο ανατοκισμός στα ληξιπρόθεσμα δάνεια) ήταν «δώρον - άδωρον» για τους δανειολήπτες παλαιών δανείων, οι οποίοι εξακολουθούν να επιβαρύνονται υπέρμετρα από τα πανωτόκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ρυθμίσεις - όταν οριστικοποιηθούν θα προωθηθούν με σχετική νομοθετική ρύθμιση - προβλέπουν μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν στους τόκους υπερημερίας στα δάνεια που καθίστανται ληξιπρόθεσμα, καθώς επίσης τη δυνατότητα διαγραφής μέρους των τόκων που έχουν καταλογιστεί στα παλαιά ληξιπρόθεσμα δάνεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ