ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απάνθρωπη μεταχείριση αντιστασιακών

Κοντά στα 10 χρόνια περιμένουν να πάρουν μια τιμητική σύνταξη οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που, όταν το 1998 είχε πρωτοεξαγγελθεί η συνταξιοδότηση των αγροτών - αντιστασιακών, δεν είχαν συμπληρώσει το συντάξιμο έτος ηλικίας, ώστε να πάρουν σύνταξη.

Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προτρέψει τους αντιστασιακούς αυτής της κατηγορίας να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους προκειμένου, μόλις συμπληρώσουν το συντάξιμο έτος ηλικίας, να πάρουν τη σύνταξη.

Οι αντιστασιακοί υπέβαλαν τα χαρτιά τους κι ενώ η υπόθεσή τους εκκρεμούσε, ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1991 κι έκοψε εντελώς τις χορηγηθείσες συντάξεις των αντιστασιακών, με αποτέλεσμα να «παγώσει» και η δική τους υπόθεση.

Το 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την επαναχορήγηση των συντάξεων μόνο σε όσους την έπαιρναν.

Υστερα από πολλές αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων αντιστασιακών, η κυβέρνηση δέχτηκε να συμπεριληφθούν και να πάρουν σύνταξη και οι αντιστασιακοί που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Το σχετικό νομοσχέδιο καταρτίστηκε το 1996 - στη διάρκεια της τότε προεκλογικής περιόδου - αλλά ήρθε στην Ελληνική Βουλή μετά από τρία χρόνια(!).

Το Φλεβάρη του 1999, λοιπόν, ψηφίστηκε ο νόμος 2703/99, με τον οποίο αναγνωριζόταν το δικαίωμα στη σύνταξη και της κατηγορίας των αντιστασιακών που προαναφέραμε.

Από τότε πέρασαν δέκα μήνες κι ακόμα οι συντάξεις δε δόθηκαν. Σε ερωτήσεις των ενδιαφερόμενων αντιστασιακών προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τον περασμένο Ιούνη, δινόταν η απάντηση «ταξινομούμε τις αιτήσεις αλφαβητικά» και τον Νοέμβρη που μας πέρασε «δεν προλαβαίνουμε ν' ασχοληθούμε λόγω φόρτου εργασίας»(!).

Πώς να εξηγήσουμε αυτή την «αδιαφορία» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Μάλλον οι κυβερνώντες περιμένουν να πεθάνουν όλοι οι δικαιούχοι ώστε να μην «πληρώσει» ο προϋπολογισμός του Γιάννου Παπαντωνίου τις «πενταροδεκάρες» - πρόκειται για μικροσύνταξη των 20.000 δραχμών - στους αντιστασιακούς. Αλλωστε σ' ένα βαθμό ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί, αφού από τις 9.000 που είχαν υποβάλει αιτήσεις για σύνταξη, σήμερα ζουν 3.000 περίπου...

ΚΗΔΕΙΑ

Με μεγάλη θλίψη αναγγέλουμε το θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου

ΝΙΚΟΥ ΖΑΓΚΑΛΗ

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη 7.12.99 και ώρα 2.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Η ΚΟΒ Γκύζη του ΚΚΕ

ΚΗΔΕΙΕΣ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΑΘΗΝΑ ΔΗΜΟΣΘ. ΛΥΚΑ
ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗ

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 7.12.1999 και ώρα 3.30μ.μ.από τον ιερό ναό Αγίου Ισιδώρου του Β' Κοιμητηρίου Πατησίων.

Τα παιδιά: Κώστας και Ναταλί.

Τα εγγόνια: Σωτήρης, Αθηνά, Μαρίνα, Αλέξης, Νικόλας.

Τα αδέλφια: Χαρίλαος Φλωράκης, Σοφία Βαμβακάρη, Αγγελική Κερασοβίτη.

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

***

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά

ΜΑΤΙΝΑ ΠΟΥΡΓΑΛΗ

που πέθανε στις 5.12.1999 κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 7.12.1999 από το Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Τα παιδιά: Γιώργος και Ρόη Μπουκουβάλα, Αγγελική (Μπέκυ) Πούργαλη.

Ο εγγονός: Στάθης.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο

ΣΑΒΒΑ ΗΛ. ΣΤΡΟΥΜΠΟ

Ετών 86

θανόντα κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 7.12.1999 και ώρα 3μ.μ. εκ του ιερού ναού του Γ' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η σύζυγος: Ευσταθία.

Τα παιδιά: Ηλίας και Μερσίνη, Γιάννης και Ζέτα, Νίκος και Σταυρούλα, Παναγιώτης και Κασσιανή, Χρήστος και Ευγενία.

Τα εγγόνια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών

Οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών που βρίσκονται εν εξελίξει θέτουν επί τάπητος την προάσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς μια σειρά των προβλημάτων των φαρμακοποιών είναι αποτέλεσμα της απορύθμισης των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Ετσι λοιπόν τα φαρμακεία, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα παραμείνουν κλειστά στις 17.12.1999, ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα, τότε οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με κλείσιμο των φαρμακείων στις 12 και 13 Γενάρη του 2000 και αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα μεγάλα χρέη προς τους φαρμακοποιούς τα έχουν το Δημόσιο και ο ΟΓΑ.

Μεταξύ των θεσμικών αιτημάτων των φαρμακοποιών είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που θα κατοχυρώνει την εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών των Ασφαλιστικών Ταμείων, σε υλοποίηση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 24 του Ν. 1579/85, η κατάργηση λειτουργίας των στρατιωτικών φαρμακείων και η απόδοση από την κυβέρνηση των 22,5 δισ. δρχ. που οφείλει στο ΤΣΑΥ.

Ερευνα για τις «ροζ» ιστορίες καλλιτεχνών

Προκαταρκτική έρευνα διενεργεί η Ασφάλεια Αθηνών, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ισίδ. Ντογιάκου, με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν δει αυτό τον καιρό το φως της δημοσιότητας για «ροζ» κυκλώματα στο χώρο των «σόου μπίζνες». Οι καταγγελίες στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων ατόμων του καλλιτεχνικού χώρου, τα οποία φέρονται να έχουν «ερωτικές αδυναμίες» σε ανήλικα κορίτσια και αγόρια, με την ανοχή μάλιστα ή συναίνεση των ίδιων των οικογενειών τους! Στο μεταξύ, πέρασε στην «αντεπίθεση» ο συνθέτης - τραγουδιστής Στέφ. Κορκολής, του οποίου το όνομα βρίσκεται μεταξύ των εμπλεκομένων στο «ροζ» σκάνδαλο. Χτες κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση κατά του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση, όσον αφορά το βίντεο που πρόβαλε στην εκπομπή του «Κίτρινος Τύπος» το βράδυ της Κυριακής. Σ' αυτό εμφανιζόταν ο εν λόγω καλλιτέχνης σε σκηνή ερωτικής πράξης με ανήλικη. Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι με την ενέργειά του αυτή ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος πρόσβαλε κατάφωρα την τιμή και την υπόληψή του, αφού ουδέποτε έχει γίνει παρόμοια καταγγελία εις βάρος του και ουδέποτε, επίσης, έχει μηνυθεί για αποπλάνηση ανηλίκου.

Το μνημείο του καπετάν «Ανάποδου»

Οι συγγενείς του ήρωα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, Θύμιου Καψή-Καπετάν Ανάποδου και τα Παραρτήματα Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Λ. Αιδηψού, Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ, προσκαλούν όλους τους αγωνιστές και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνουν προς τιμήν του, με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 12-12-99, στις 11.30π.μ., στο εκκλησάκι Αγιος Γεώργιος στο Προκόπι Ευβοίας, κοντά στο ύψωμα που έπεσε ο τιμώμενος μαχητής, στις 5 Νοέμβρη 1949 από αμερικανικές σφαίρες.

Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης: Εξω από τη χώρα μας, δολοφόνοι των λαών Αμερικανοί.

-Τα πούλμαν από τη Χαλκίδα για το Προκόπι, θα ξεκινήσουν στις 10 πμ από την πλατεία Αγοράς.

Επίσης, πούλμαν δρομολογούν τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 8πμ. Τηλ: 8234.296 και 8222.952.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια, τα παιδιά και τα εγγόνια του συντρόφου μας

ΝΙΚΟΥ ΖΑΓΚΑΛΗ ,

που απεβίωσε και η κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη 7.12.99 και ώρα 2.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ

Οικία «ροζ γραφείο»

Σε «ροζ γραφείο» είχε μετατρέψει το σπίτι του στην οδό Παλαιολόγου 41 στο Π. Φάληρο ένα ζευγάρι. Πρόκειται για τον 37χρονο Στέλιο Χαβελέ και τη σύζυγό του Φραντζέσκα Κολτζέγια, 24 χρόνων από την Αλβανία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες εξέδιδαν σε πελάτες δύο γυναίκες από τη Μολδαβία αντί 20.000 δραχμών. Η Αλβανίδα, ως τηλεφωνήτρια, δεχόταν τις κλήσεις των πελατών, ενώ τη μεταφορά των εκδιδομένων γυναικών είχε αναλάβει ο σύζυγός της με το αυτοκίνητό του. Τους πελάτες προσέλκυαν μέσω αγγελιών που φρόντιζαν να δημοσιεύουν με ανάλογο κείμενο στις στήλες «προσωπικά» απογευματινών εφημερίδων.

Συνεστίαση των Κεντρικών Γραφείων ΠΕΑΕΑ

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν συνεστίαση το Σάββατο 11-12-99 στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην ΚΑΣΤΕΛΛΟ) Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια. Τηλ: 2236.500. Οι προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ και στα κατά τόπους Παραρτήματα.

Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό συγκρότημα του Λάκη Χαλκιά.

Προσκαλούνται οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στη συνεστίαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ