ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Λείπουν η ουσία και η γνήσια παρουσία

Οι προτάσεις του μαζικού κινήματος των μεταναστών, δυστυχώς δεν πάρθηκαν σοβαρά υπόψη , ώστε να υπάρξει μια αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των μεταναστών, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ , Στρ. Κόρακας

Η επίσημη έναρξη των εργασιών της Γ' Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, χθες στη Θεσσαλονίκη, σηματοδότησε τη συνέχιση της παράδοσης των προηγούμενων πομπόδικων τελετουργικών και φαντασμαγορικών εκδηλώσεων που προσδίνουν στη λειτουργία του ΣΑΕ χαρακτήρα φιέστας, απ' την οποία λείπει η ουσία και κυρίως απουσιάζει η ουσιαστική παρουσία των ίδιων των απόδημων και των οργανώσεών τους.

Με έντονη την παρουσία του ιερατείου, η τελετή έναρξης ακολούθησε την παράδοση με την ατέλειωτη σειρά των επίσημων χαιρετισμών, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν αγγίζουν τις ανάγκες και τα προβλήματα των απόδημων και εξαντλούν το θέμα με συναισθηματικές αναφορές στον «οικουμενικό ελληνισμό» και «την καρδιά της Ελλάδας που χτυπά στην αίθουσα της Συνέλευσης του ΣΑΕ».

Η χθεσινή τελετή έναρξης ήρθε να συμπληρώσει την εικόνα της προηγούμενης μέρας, στη διάρκεια της οποίας παρήλασαν από το βήμα, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο κατά την προσφιλή τους συνήθεια σε κάθε συνέλευση του ΣΑΕ, να λένε πολλά και πάντα τα ίδια. Με τη σκανδαλώδη αυτή συμπεριφορά των υπευθύνων της κυβέρνησης και την αντιμετώπιση του ΣΑΕ σαν εξάρτημα του κυβερνητικού μηχανισμού, έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει τελείως την αξιοπιστία του το ΣΑΕ και να υποβαθμισθεί η λειτουργία του σε σημείο που να καταλήξει, όπως έλεγαν χθες αρκετοί σύνεδροι, σε «πασαρέλα υπουργών και λοιπών παρατρεχάμενων».

Η τέλεια απουσία ουσιαστικού διαλόγου για τα σοβαρά προβλήματα των απόδημων που αποτελεί πια το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ΣΑΕ, έχει μετατρέψει τους έστω και κατ' επίφαση συνέδρους, αφού οι περισσότεροι είναι επιλεγμένοι και όχι εκλεγμένοι, σε απλούς θεατές που δεν έχουν καμία δυνατότητα να εκφέρουν γνώμη και να επηρεάσουν την πορεία και τις αποφάσεις του οργανισμού, που υποτίθεται ότι αφορούν την τύχη όλων των απόδημων Ελλήνων.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα επισήμανε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε: « Πέρασαν 4 χρόνια από το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΑΕ το '95 και δυο χρόνια απ' το πρώτο τακτικό το 1997. Είχαμε εκφράσει τότε τις επιφυλάξεις μας τόσο για την παραποίηση του νόμου του 1989 με το ΠΔ του 1995 όσο και για την αντιδημοκρατική ευχέρεια, του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού να καθορίζει την αντιπροσώπευση μόνος του, με τον ευνόητο κίνδυνο να υποπέσει στο λάθος της αλαζονείας της εξουσίας, να κάνει παρεκτροπές, να υπηρετήσει σκοπιμότητες.

Δυστυχώς, τόνισε ο Στρατής Κόρακας, οι προτάσεις του μαζικού κινήματος των μεταναστών, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματός μας, δεν ελήφθησαν ουσιαστικά υπόψη, ώστε να υπάρξει μία αντικειμενική αντιπροσώπευση των μεταναστών, απ' τους βασικούς φορείς τους, που πάντα ήταν και είναι οι ελληνικές κοινότητες και οι ομοσπονδίες τους, καθώς, σε ένα βαθμό και άλλες αυτοοργανώσεις τους...

Μια άλλη σοβαρή αιτία, είναι το γεγονός ότι το ΣΑΕ δεν αντιμετώπισε πρακτικά κανένα απο τα σοβαρά προβλήματα των μεταναστών, όπως παιδεία, πολιτισμός, ελληνικές παραδόσεις, επαναπατρισμός και ένταξη στην ελληνική κοινωνία, συνταξιοδοτικά κλπ.».

Καταγγελία της Εφορευτικής Επιτροπής

Χαρακτηριστικό εξάλλου του ασφυκτικού κυβερνητικού πατροναρίσματος και ελέγχου του ΣΑΕ, αποτελεί η επίσημη καταγγελία που υπέγραψαν και διένειμαν 15 από τα 23 μέλη της εφορευτικής επιτροπής της Συνέλευσης - τα άλλα 8 είναι διορισμένα από την κυβέρνηση - με την οποία καταγγέλλουν τις «αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της ΓΓΑΕ και του απερχομένου Προεδρείου του ΣΑΕ στην όλη προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας και την ανάδειξη νέων οργάνων».

Συγκεκριμένα η καταγγελία γνωστοποιεί οόι δεν υπήρχαν και ούτε υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή (Κυριακή μεσημέρι) έγκυροι εκλογικοί κατάλογοι, ώστε να γνωρίζει η εφορευτική επιτροπή ποιοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Καταγγέλλεται εξάλλου η αντιδημοκρατική, αυταρχική μεθόδευση που παρέχει το δικαίωμα στον πρόεδρο του ΣΑΕ να διορίζει πρόεδρο και Γραμματέα στη δημοκρατικά εκλεγμένη εφορευτική επιτροπή.

Καταγγέλλεται τέλος, η άρνηση του διορισμένου «προέδρου» κ. Ν. Παπαδάκη, να δεχτεί αιτήσεις υποψηφιότητας αντιπροσώπων εκλεγμένων από τα διάφορα φόρα, με τη δικαιολογία ότι μόνο οι διορισμένοι εκπρόσωποι από τη ΓΓΑΕ στην ΕΕ και ο διορισμένος «πρόεδρος» της ΕΕ έχουν αυτό το δικαίωμα!

Διαμαρτυρία των επαναπατρισθέντων προσφύγων

Την πλήρη απουσία κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική στηλίτευσε ομάδα επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων που συγκεντρώθηκε στην είσοδο του Βελλιδείου, στη διάρκεια της επίσημης έναρξης του ΣΑΕ. Οι πολιτικοί πρόσφυγες, που κυρίως προέρχονται από την Τσεχία, διαμαρτυρήθηκαν για την αδιαφορία που έχει επιδείξει η Πολιτεία απέναντι στο αίτημά τους να συνταξιοδοτηθούν.

«Για ποια Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα, όταν πολιτικοί πρόσφυγες με 14.000 βαρέα ένσημα και πάνω από 65 ετών δε συνταξιοδοτούνται», έγραφε το πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Οπως εξήγησαν στους δημοσιογράφους, οι μερικές δεκάδες πλέον πολιτικοί πρόσφυγες από την Τσεχία βιώνουν έναν καθημερινό εφιάλτη, καθώς στερούνται ακόμη και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η Τσεχοσλοβακία, δηλώνουν, είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντί τους καταβάλλοντας στην Ελλάδα ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, με σκοπό τη συνταξιοδότηση των πολιτικών προσφύγων. Η χώρα μας όμως προβάλλοντας διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια έχει εγκαταλείψει τους βασανισμένους αυτούς υπερήλικες στην τύχη τους, καταδικάζοντάς τους στην εξαθλίωση και την απόγνωση. Τους συγκεντρωμένους έξω από το Βελλίδειο συνάντησαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και ο βουλευτής του Κόμματος Στ. Παναγιώτου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Καταγγελία των εργαζομένων

«Μέσα σε συνθήκες απόλυτης προχειρότητας και έλλειψης σχετικού σχεδιασμού, διοργανώθηκε η Γ` Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού», καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η συνέλευση δεν ήταν τίποτα παραπάνω από «μια εκδήλωση εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση με κόστος δυσανάλογο προς τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες της χώρας μας, με οργανωτικές και ουσιαστικές αδυναμίες, οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα της εργασίας μας, υποτιμούν τον Απόδημο Ελληνα και καθιστούν άνευ ουσίας και αποτελέσματος την κορυφαία διαδικασία του θεσμού του ΣΑΕ». Ο Σύλλογος εργαζομένων υπογραμμίζει ότι και το 1995, πάλι κάτω από ανάλογες συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική Συνέλευση του ΣΑΕ με παράλληλα Συνέδρια.

«Οπως και τότε έτσι και τώρα, τονίζεται στην ανακοίνωση, οι υπάλληλοι της ΓΓΑΕ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια εργαζόμενοι ώρες και ώρες για να ξεπεράσουν: Την καθυστέρηση στη λήψη σχετικών αποφάσεων, την έλλειψη συντονισμού, τη μη αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας του συνόλου του στελεχικού δυναμικού της ΓΓΑΕ», χωρίς ωστόσο να αποτραπεί το αποτέλεσμα, το οποίο υποτιμά «τον απόδημο Ελληνα και καθιστούν άνευ ουσίας και αποτελέσματος την κορυφαία διαδικασία του θεσμού του ΣΑΕ».

Στο τραπέζι τα οικονομικά των Δήμων

Τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) θα τεθούν στο τραπέζι στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των νομών της χώρας. Η συνεδρίαση γίνεται στα πλαίσια των αποφάσεων που είχε λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, στη Θεσσαλονίκη, και προέβλεπαν τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση των πόρων της ΤΑ που της παρακρατούνται και το 2000 και την αύξηση της πενιχρής επιχορήγησης προς τους Δήμους που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του νέου έτους.

Προηγούμενα η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ θα συναντηθεί με την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου,από την οποία περιμένουν απαντήσεις σε τρία συγκεκριμένα ζητήματα και ανάλογα θα εφαρμόσουν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για κινητοποιήσεις στις 17 Δεκέμβρη, ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΚΕ αναμένει απάντηση σχετικά με τον τρόπο κατανομής των 75 δισ. δραχμών που υποσχέθηκε η υπουργός, στη Θεσσαλονίκη, πως θα δοθούν επιπλέον στους Δήμους, χωρίς να διευκρινίσει με ποιον τρόπο. Η ΚΕΔΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί τα χρήματα αυτά να δοθούν ως περιφερειακές επενδύσεις και ζητά να κατανεμηθούν στους Δήμους μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ).

Επίσης η ΚΕΔΚΕ αναμένει απάντηση για το αίτημά της, να της αποδοθούν τα χρήματα που κλέβει η κυβέρνηση από τους δήμους και το 2000, καθώς και τα χρήματα που αναλογούν στο θεσμό από το φόρο εισοδήματος παρελθόντων οικονομικών ετών. Τέλος, απάντηση αναμένεται για την τύχη του άρθρου 13 του ΕΠΤΑ, που προβλέπει την απόδοση σε αυτό των κονδυλίων των υπουργείων. Μέχρι και σήμερα τα υπουργεία δεν έχουν δώσει δραχμή.

Συνέδριο της ΟΓΕ για το περιβάλλον

To δικαίωμα στο οικολογικά ισόρροπο και υγιεινό περιβάλλον θα προσπαθήσει να προσεγγίσει, στην ημερίδα που οργανώνει αύριο, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Το θέμα του συνεδρίου - θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» - είναι «Περιβάλλον: Δόμηση, Τρόφιμα, Ρύποι» και θα παρέμβουν σ' αυτό οι πανεπιστημιακοί Βασίλης Παπαζάχος, Γιώργος Σαρηγιάννης, Γιώργος Στουρνάρας, ειδικοί επιστήμονες, σύμβουλοι διαχείρισης περιβάλλοντος και πολλοί άλλοι ακόμα.

ΔΗΜΟΙ
Συγκέντρωση και πορεία των εκτάκτων

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιεί σήμερα, στις έξι το απόγευμα, η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων Εκτάκτων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή ζητά να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι που εργάζονται στους Δήμους και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κάτι, που όπως επισημαίνει η Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωσή της, είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα γίνει με τροπολογία στη Βουλή που θα αφορά γενικά τους έκτακτους στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, δεν τους έχει γνωστοποιηθεί ακόμα το περιεχόμενο αυτής της τροπολογίας. Για το λόγο αυτό, καθώς και για το ότι εκκρεμεί ήδη από τις αρχές του έτους η συγκεκριμένη υπόθεση, οι έκτακτοι εργαζόμενοι στους Δήμους προχωρούν στη σημερινή κινητοποίηση.

Απαράδεκτοι ρυθμοί στην απονομή δικαιοσύνης

Το θέμα της καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης τέθηκε έντονα κατά την προχτεσινή ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων. Ο πρόεδρος της Ενωσης Βασ. Μαρκής χαρακτήρισε απαράδεκτο το ρυθμό απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και κάλεσε όλους τους φορείς σε εγρήγορση (κυβέρνηση, εισαγγελείς, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους κλπ.), προκειμένου να αποφευχθεί ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των Ελλήνων που καταφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επειδή παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση δικαστικών αποφάσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ο Βασ. Μαρκής ότι κακουργήματα και πλημμελήματα εκδικάζονται μετά την παρέλευση δέκα και επτά χρόνων αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων αναφέρθηκε και στο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα των δικαστικών λειτουργών, ζητώντας να σταματήσει η επιδοματική μορφή του μισθολογίου τους.

Τέλος, οι εισαγγελικοί λειτουργοί ζήτησαν τη λειτουργία Τμήματος επιμόρφωσης των εν ενεργεία δικαστικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών και τη συμμετοχή εισαγγελέα στα όργανα διοίκησής τους, την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης της Γραμματείας των δικαστικών υπηρεσιών και την αναγνώριση του χρόνου της δικηγορικής προϋπηρεσίας ως χρόνου υπηρεσίας για τους δικαστές και εισαγγελείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ