Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαμαρτυρία των επαναπατρισθέντων προσφύγων

Την πλήρη απουσία κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική στηλίτευσε ομάδα επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων που συγκεντρώθηκε στην είσοδο του Βελλιδείου, στη διάρκεια της επίσημης έναρξης του ΣΑΕ. Οι πολιτικοί πρόσφυγες, που κυρίως προέρχονται από την Τσεχία, διαμαρτυρήθηκαν για την αδιαφορία που έχει επιδείξει η Πολιτεία απέναντι στο αίτημά τους να συνταξιοδοτηθούν.

«Για ποια Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα, όταν πολιτικοί πρόσφυγες με 14.000 βαρέα ένσημα και πάνω από 65 ετών δε συνταξιοδοτούνται», έγραφε το πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Οπως εξήγησαν στους δημοσιογράφους, οι μερικές δεκάδες πλέον πολιτικοί πρόσφυγες από την Τσεχία βιώνουν έναν καθημερινό εφιάλτη, καθώς στερούνται ακόμη και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η Τσεχοσλοβακία, δηλώνουν, είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντί τους καταβάλλοντας στην Ελλάδα ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, με σκοπό τη συνταξιοδότηση των πολιτικών προσφύγων. Η χώρα μας όμως προβάλλοντας διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια έχει εγκαταλείψει τους βασανισμένους αυτούς υπερήλικες στην τύχη τους, καταδικάζοντάς τους στην εξαθλίωση και την απόγνωση. Τους συγκεντρωμένους έξω από το Βελλίδειο συνάντησαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και ο βουλευτής του Κόμματος Στ. Παναγιώτου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Καταγγελία των εργαζομένων

«Μέσα σε συνθήκες απόλυτης προχειρότητας και έλλειψης σχετικού σχεδιασμού, διοργανώθηκε η Γ` Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού», καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η συνέλευση δεν ήταν τίποτα παραπάνω από «μια εκδήλωση εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση με κόστος δυσανάλογο προς τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες της χώρας μας, με οργανωτικές και ουσιαστικές αδυναμίες, οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα της εργασίας μας, υποτιμούν τον Απόδημο Ελληνα και καθιστούν άνευ ουσίας και αποτελέσματος την κορυφαία διαδικασία του θεσμού του ΣΑΕ». Ο Σύλλογος εργαζομένων υπογραμμίζει ότι και το 1995, πάλι κάτω από ανάλογες συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική Συνέλευση του ΣΑΕ με παράλληλα Συνέδρια.

«Οπως και τότε έτσι και τώρα, τονίζεται στην ανακοίνωση, οι υπάλληλοι της ΓΓΑΕ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια εργαζόμενοι ώρες και ώρες για να ξεπεράσουν: Την καθυστέρηση στη λήψη σχετικών αποφάσεων, την έλλειψη συντονισμού, τη μη αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας του συνόλου του στελεχικού δυναμικού της ΓΓΑΕ», χωρίς ωστόσο να αποτραπεί το αποτέλεσμα, το οποίο υποτιμά «τον απόδημο Ελληνα και καθιστούν άνευ ουσίας και αποτελέσματος την κορυφαία διαδικασία του θεσμού του ΣΑΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ